14.12.2023

De ungas skyddshus har öppet hela julen

Två personer med en kopp ångande dryck i handen utomhus i vinterväder.
Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

I Röda Korsets skyddshus för de unga får de unga och deras närstående hjälp också under julen.

Röda Korsets skyddshus för de unga hjälper också under julen. Ungdomar kan komma till skyddshuset, ifall helgen eller att fira den ensam eller med familjen skapar ångest. Man får också hjälp om man har råkat i en kris i sitt liv. De unga erbjuds samtalshjälp och vid behov även en trygg plats för att övernatta. 

− Den vanligaste orsaken till att ungdomar kommer till skyddshuset under julen är att de känner sig ensamma. Dessutom kan de känna ångest för att tillbringa så mycket tid hemma hos sina familjer, det kan förekomma konflikter och den unga behöver få distans till situationen, beskriver Johanna Riiheläinen, koordinator för de ungas skyddshus i Tammerfors.

Trygg samvaro

På helgdagarna tillbringar man tid tillsammans och äter gott i skyddshuset. Man behöver dock inte fira jul, utan det är såväl gemenskapligt som individuellt stöd som står i fokus. 

− En del av ungdomarna upplever julen som en tung tid på grund av ensamhet eller svåra familjeförhållanden. Några firar inte alls julen exempelvis på grund av religion. Det är viktigt att ungdomarna inte behöver vara ensamma under högtider då just värdet av nära och kära lyfts fram. Å andra sidan är det viktigt att man får hjälp oberoende av att det är en högtid, betonar Susanne Etholen-Rättö, koordinator för de ungas skyddshus i Åbo.

Julen är i själva verket en ganska vanlig tid på skyddshusen. Problemen hos ungdomar och familjer följer nämligen inte någon kalender. 

− Oberoende av om det är jul eller midsommaren, finns det alltid saker på grund av vilka man inte kan stanna hemma. Det är därför vi finns här, påminner Pekka Väänänen, chef för de ungas skyddshus i Vanda.

De ungas skyddshus har öppet hela julen.

De Ungas skyddshus finns på fem orter. En del av skyddshusen har koncentrerat sin verksamhet under jultiden. 

De Ungas skyddshus i huvudstadsregionen har koncentrerat sin verksamhet under jultiden till skyddshuset på Bleckslagargränden 2 A i Esbo. Trots detta svarar skyddshusens alla telefonnummer och erbjuder diskussionshjälp och telefonrådgivning under hela julen.

Under mellandagarna och nyåret har skyddshuset öppet normalt från kl. 17–10.

De Ungas skyddshus, Helsingfors
Nylandsgatan 32 A 
tfn 09 622 4322, WhatsApp +358 40 173 4149

De ungas skyddshus, Västra Nyland
Bleckslagargränden 2 A 14
tfn +358 50 339 0619

De Ungas skyddshus, Vanda-Kervo
Räckhals gård, Sjukhusgatan 3
Tfn 09 871 4043, +358 50 339 5413

De Ungas skyddshus i Birkaland har ständigt öppet fr.o.m. söndag 24.12 kl. 15.00 till tisdag 26.12. kl. 10.00. Övrig dagar alltid öppet som normalt kl. 17–10.

Under mellandagarna och nyåret har skyddshuset öppet normalt från kl. 17–10.

De Ungas skyddshus, Pirkanmaa
Hämeenkatu 22 C,
tfn + 358 40 556 6661

De Ungas skyddshus i Egentliga Finland har öppet som normalt dygnet runt såväl under julen och mellandagarna som på nyåret. 

De Ungas skyddshus, Åbo
Universitetsgatan 24 A 15, 
tfn 02 253 9667, +358 40 660 8048

Hjälp på webben i hela landet 

De ungas skyddshus Nettiturvis hjälper ungdomar och deras närstående på webben i hela landet. Det erbjuds samtalshjälp och hjälp i frågor om att bli självständig. Man kan ha 1–10 webbmöten. Hjälpen är avgiftsfri. Näthjälp erbjuds på vardagar, även under mellandagarna.  

Du kan läsa mer om webbhjälpen som De Ungas skyddshus erbjuder här.

Utöver skyddshusverksamheten hjälper den nationella chatten Sekasin unga under helgerna. Chatten Sekasin är avsedd för 12–29-åriga unga. Sekaisin har öppet på veckoslut kl. 15–24 och vardagar kl. 9–24. 

Gå till chatten Sekasin här.

 

Hjälp med vardagliga problem för ungdomar – Röda Korset
Hjälp med vardagliga problem för ungdomar – Röda Korset