Återvinningsvaruhusen Kontti

I återvinningsvaruhusen Kontti säljs donerade varor. Kontti-varuhusen ingår i Finlands Röda Kors medelanskaffning, och intäkterna från dem går till hjälpverksamheten i hemlandet och katastroffonden. En del av donationerna skickas via Finlands Röda Kors logistikcentral till föremål för bistånd ute i världen.

Varuhusen förmedlar även nödhjälp vid katastrofer i hemlandet, till exempel till familjer som har förlorat sina hem i eldsvådor. Detta biståndsarbete i hemlandet ordnas via Röda Korsets lokalavdelningar och distrikt. Ett exempel på bistånd i hemlandet var även storolyckan i Björneborg våren 2019, då Kontti-varuhusen hade en viktig roll i hjälparbetet tillsammans med Röda Korsets Satakunta distrikt.

Information om Kontti-varuhusen

Kontti-varuhusen erbjuder nya möjligheter för människor, varor och samarbetspartner.

Via Kontti-varuhusen är det enkelt att vara en del av hjälpkedjan – både som bidragsgivare och köpare. Som medelinsamlare för Röda Korsets biståndsarbete har Kontti-kedjans betydelse ökat genom åren.

Samtidigt är Kontti-varuhusen även en möjligheternas arbetsplats, som hjälper de anställda framåt i livet.

Intäkterna från Kontti-varuhusen fördelas enligt följande:

 • 2/3 går till regionalt hjälparbete i Finland via Röda Korsets distrikt och avdelningar, som arbetar för och hjälper sina respektive samfund på nära håll.
 • 1/3 går till katastroffonden, vars medel går till biståndsarbete i Finland och utomlands.

Läs mer på Konttis webbplats.

Kontti-varuhusen har ett nära samarbete med arbetsförvaltningen och sysselsätter långtidsarbetslösa.

Vi rekryterar året om. Du kan ansöka om arbete hos oss om du har möjlighet till lönesubvention. Du kan även anställas efter arbetsprövning eller för arbetsverksamhet i rehabiliterande syfte. Du får arbetserfarenhet inom flera olika branscher (till exempel uppgifter inom handel eller transporttjänster) och stöd för att planera din framtid. På Kontti-varuhusen är det även möjligt att studera till olika examina eller delar av examina (till exempel yrkesexamen i försäljning eller merkonomexamen). 

Vårt mål är att så många som möjligt av de som sysselsätts genom utbildningar och övrigt stöd ska få färdigheter för arbetslivet och hitta sin plats någon annanstans än som arbetslösa arbetssökande vid TE-byrån. Under de senaste åren har vi använt egen finansiering på omkring en miljon euro per år för de anställdas lönekostnader. 

För mer information och kontaktuppgifter, se Kontti-kedjans webbplats (på finska)

Du hittar även lediga platser inom kedjans förvaltning och arbetsledning på samma webbplats.

Du kan även arbeta som frivillig på Kontti-varuhusen, men för att butikernas vardag ska löpa smidigt är det önskvärt att du kan förbinda dig till vissa tider och skift.

Även på Kontti-varuhusen utförs frivilligarbetet med en vanlig människas färdigheter, och du behöver till exempel ingen utbildning inom handel. 

Läs mer på Kontti-kedjans webbplats

Om du blev intresserad ska du kontakta arbetsledningen på ditt närmsta Kontti-varuhus, eftersom möjligheterna till frivilligarbete varierar från ett varuhus till ett annat.

Sätt att donera kläder och saker

Återvinningsvaruhusen Kontti runt om i Finland tar emot kläder och föremål i gott skick.

Av Konttis resultat går 2/3 till hjälpverksamhet i Finland och 1/3 till katastroffonden, vars medel går till hjälp vid plötsliga kriser och olyckor i Finland och utomlands.

Se var varuhusen finns och läs mer om varudonationer, upphämtningstjänsten och insamlingslådor på Kontti-kedjans webbplats.

Röda Korset tar kontinuerligt emot hela och rena vardagskläder, som skickas som nödhjälp till exempel till jordbävnings- och översvämningsområden. Vår logistikcentral sorterar och packar donationerna som ska skickas som katastrofhjälp.

 • Du kan skicka dina kläddonationer med posten eller Matkahuolto direkt till Röda Korsets logistikcentral i Tammerfors (Kalkun kehätie 4, 33330 Tammerfors). Använd vid behov mottagarens telefonnummer 040 700 2148. Avsändaren betalar frakten.
 • Du kan även själv föra dina donationer till logistikcentralen. Centralen har öppet vardagar kl. 7.30–15.30. På övriga tider kan du lämna din donation på uppsamlingsplatsen under taket till huvudingången.

Vad kan man donera till katastrofhjälpen?

Röda Korset har inte möjlighet att tvätta eller reparera kläder. Kontrollera därför följande:

 • Kläderna ska vara rena, torra och snygga även på insidan samt absolut hela – kontrollera kragar, ärmslut, sömmar, foder och fickor.
 • Blixtlåsen ska fungera samt knappar och gummiband sitta på plats.
 • Kontrollera ännu att ingenting viktigt av misstag hamnar bland donationerna, eftersom det är nästintill omöjligt att hitta någonting som tappats bort bland alla donationer som kommer in.

Till biståndsobjekt skickas inte

 • smutsiga, illaluktande eller trasiga kläder
 • använda underkläder för vuxna av hygieniska skäl
 • läder- eller pälskläder (de drar till sig insekter och blir fort mögliga)
 • festkläder eller baddräkter (hjälpmottagarna behöver vardagskläder)
 • minikjolar eller andra mycket avslöjande kläder (vi respekterar olika kulturer och religioner)
 • armékläder (eller kläder som påminner om sådana)
 • nattskjortor eller basturockar
 • hushållslinne
 • använda skor.

Observera att smutsiga och trasiga kläder innebär en avfallskostnad för oss som är bort från biståndsarbetet. 

Andra varor?

Vi blir även kontaktade av folk som vill donera andra typer av varor. Den internationella klädhjälpen är dock en helhet som kräver specialkompetens inom allt från att packa täta klädbalar under särskilda förhållanden till transport och kännedom om kulturen i destinationslandet. Vänligen kontakta oss därför alltid separat när det gäller donation av andra varor. Tack!

Hjälp barn och invånare i kalla områden genom att sticka och sy: barnkläder, sockor och vantar behövs alltid! Om du behöver mönster till barnkläder kan du beställa dem gratis på vår centralbyrå genom att skicka e-post till info@rodakorset.fi.

Sticka sockor och vantar till kalla länder

Det är ständigt stor efterfrågan på yllesockor, vantar och andra yllekläder. Vi har skickat yllekläder bland annat till Mongoliet, Tadzjikistan och Kazakstan. Vi önskar att de som vill stickar sockor, mössor och vantar både till vuxna och barn i olika åldrar samt använder traditionella sockgarn. 

Det är bra att fästa ihop sockor och vantar parvis, så att sorterarna inte behöver leta efter borttappade par.

Gör ett Moder Teresa-lapptäcke

I 30 år redan har Moder Teresa-täcken tillverkats för att värma barn. Täckena gjordes ursprungligen till Moder Teresas barnhem i Indien. Vänligen observera att täckena skickas till många olika områden, och därför är det inte lämpligt med religiösa symboler (till exempel kors) på täcket.

 • Sticka lappar i samma storlek av ullgarn (helst minst 50 procent ull), till exempel 18 x 18 centimeter (det är bra att ha en modell i kartong).
 • De vanligaste storlekarna: täcke för vuxna 7 x 9 = 63 lappar, för barn 6 x 8 = 48 lappar. Täckena kan även ha annan storlek.
 • Sy ihop lapparna turvis horisontellt och turvis vertikalt. Du kan förse täcket med en virkad kant som avslutning.

Vart kan man föra färdiga kläder och täcken?

Du kan skicka dina kläddonationer med posten eller Matkahuolto direkt till Röda Korsets logistikcentral i Tammerfors (Kalkun kehätie 4, 33330 Tammerfors). Använd vid behov mottagarens telefonnummer 040 700 2148. Avsändaren betalar frakten.

Du kan även själv föra dina donationer till logistikcentralen. Centralen har öppet vardagar kl. 7.30–15.30. På övriga tider kan du lämna din donation på uppsamlingsplatsen under taket till huvudingången.

Fråga din lokalavdelning eller distriktsbyrå om det kommer att ordnas insamlingar, loppmarknader eller till exempel gemensamma transporter till ett Kontti-varuhus eller till vår logistikcentral.

Dessutom är det möjligt att lokalavdelningen i ditt område har egen återvinningsverksamhet, i mindre eller större skala. Till exempel har FRK:s loppmarknader (på finska), som upprätthålls av Finlands Röda Kors distrikt i Västra Finland, varit verksamma sedan 1994.

2 924 290
sålda varor år 2019
YouTube bädda in förhandsgranskningsbild
Den enes skräp kan vara den andres skatt. Samtidigt som du donerar eller köper stödjer du Finlands Röda Kors biståndsarbete. Lär dig mer om Kontti!