Kom med i beredskapsverksamheten

Eero Pykäläinen
Fotograf: Eero Pykäläinen

Finlands Röda Kors står i beredskap att hjälpa till vid allvarliga olyckor eller andra undantagstillstånd. Den här delen av Röda Korsets verksamhet kallas för beredskapsverksamheten.

Röda Korset uppehåller första hjälpen-grupper och andra beredskapsgrupper runtom i Finland. Den som är intresserad kan fritt delta i verksamheten. Det finns en mängd olika verksamhetsformer att välja ifrån.

Det behövs en mängd olika typers hjälp då en olycka inträffar. Som frivillig kan du fritt välja på vilket sätt du vill hjälpa.

De frivilliga första hjälpen-gruppernahjälper i små och stora nödsituationer.Vid stora olyckor hjälper larmgrupperna offer och anhöriga på olyckplatsen. De frivilliga kan till exempel ordna tillgång till mat eller inkvartering.

Röda Korsets grupper för mentalt stöd hjälper vid bland annat spaningar efter försvunna personer eller vid bränder. Om somrarna finns Röda Korsets första hjälpen-jour också på festivaler. De arbetar bland annat med att diskutera frågor kring missbruk på olika sommarevenemang.

Frivilliga räddningstjänsten hjälper myndigheterna

Frivilliga räddningstjänsten (Vapepa) är en fristående organisation som koordineras av Röda Korset. Finlands Röda Kors deltar i arbetet i samarbete med 49 andra organisationer. Vapepas frivilliga deltar årligen i hundratals räddningsuppdrag runtom i landet.

Frivilliga räddningstjänsten kallas oftast in då det behövs många som kan hjälpa på en gång, som till exempel vid efterspaning av försvunnen person, trafikolyckor eller vid bränder.

Röda Korsets medlemmar kan också vara med i Frivilliga räddningstjänstens larmgrupper. Vapepa ordnar utbildningar för den som är intresserad.

Kommande kurser inom olika delar av verksamheten hittar du här nedanför. I evenemangskalendern kan du söka på alla Röda Korsets kurser och evenemang enligt ort eller ämne. Till evenemangskalendern.

Pirjo Ilkka

Den frivilliga besättningen på Finlands Röda Kors servicebåt Caritas hjälper båtfarare och semesterfirare i Åbolands skärgård om somrarna.

För att delta som frivillig på båten krävs endast att du har kunskaper om första hjälpen och att du inte blir sjösjuk alltför lätt.

Niklas Meltio

Röda Korsets pistjourhavande hjälper skadade skidåkare i backen och ger vid behov första hjälpen.

Ifall du gillar att åka skidor och har utbildning inom första hjälpen är du välkommen att delta i Röda Korsets pistjour.

Niklas Meltio

Röda Korets första hjälpen-frivilliga går årligen jour på hundratals olika evenemang runt om i Finland. Det finns en första hjälpen-grupp på nästan varje ort. Välkommen med!

Niklas Meltio

Röda Korsets frivilliggrupp för psykiskt stöd arbetar med människor som befinner sig i svåra situationer. Vid plötsligt förändrad livssituation eller under katastrofer och olyckor kan en frivilligs närvaro vara ytterst viktig.