En mamma håller ett spädbarn med varma kläder i sin famn i ett flyktingläger.

Donera kläder och saker

Fotograf: Mirva Helenius / Suomen Punainen Risti

Vi förmedlar hjälp till världens krisområden och i hemlandet med gedigen erfarenhet och på ett pålitligt sätt.

Med hjälp av kläd- och varudonationer produceras medel för biståndsarbetet, men donationerna skickas även som hjälp direkt till utsatta människor. Enligt Röda Korsets principer skickas hjälp och utbildad personal endast på begäran: landets lokala rödakorsförening ber alltså om hjälp när den inte finns tillgänglig i det egna landet.

Kläder som skickas av Finlands Röda Kors har ett gott rykte: de är av god kvalitet samt väl sorterade och förpackade, så det är lätt att dela ut dem även under svåra förhållanden.

Ett varmt tack till alla bidragsgivare!

Så här donerar du kläder och varor

Återvinningsvaruhusen Kontti runt om i Finland tar emot kläder och föremål i gott skick.

Av Konttis resultat går 2/3 till hjälpverksamhet i Finland och 1/3 till katastroffonden, vars medel går till hjälp vid plötsliga kriser och olyckor i Finland och utomlands.

Läs mer på Kontti-kedjans webbplats:

  • webbutik
  • varuhusens läge
  • anvisningar för varudonationer
  • upphämtningstjänst
  • insamlingslådor

Kläder till det internationella biståndet

Vi donerar hela och rena kläder även direkt till krisdrabbade områden samt till de internationella rödakors- och rödahalvmånenföreningarna, bland annat i Mongoliet och Tadzjikistan. Kläder tas emot och sorteras vid Röda Korsets logistikcentral i Kalkku fram till den 31 oktober 2021.

Från och med den 1 november 2021 upphör centralen att ta emot kläder i Kalkku på grund av effektivisering och centralisering av funktionerna. I fortsättningen kan du liksom tidigare donera kläder till Kontti-kedjans varuhus. På Kontti-varuhusen sorteras donationerna antingen för försäljning eller för internationellt bistånd efter hjälpmottagarnas behov. Kontti-kedjans resultat används för Röda Korsets internationella och nationella biståndsarbete.

Logistikcentralen i Kalkku ser till att hjälpen skickas vidare till internationella biståndsmål. Även kläder som tidigare donerats till logistikcentralen skickas efter behov vidare till det internationella biståndet.

Mottagningen av kläder vid logistikcentralen i Kalkku upphör 31.10.2021. Kläder kan istället doneras till Kontti-varuhusen.

Donera material och tjänster

Med den här blanketten kan du ge Finlands Röda Kors information om varudonationer och tjänster samt andra eventuella donationer.

På basis av anmälningarna väljer vi ut de produkter och tjänster som behövs vid en viss tidpunkt. Vi kontaktar dig för att komma överens om detaljerna för samarbetet.

Vi tar endast emot hela och fungerande produkter och kläder i gott skick.

Ni kan även donera till Röda Korsets återvinningsvaruhus Kontti, där varorna säljs för att stödja FRK:s katastroffond och arbete i hemlandet. Mer information om Kontti-varuhusens verksamhet finns här.

Ett varmt tack för er vilja att hjälpa!

Fyll i blanketten och klicka på Skicka.

Kontaktuppgifter till bidragsgivaren

Vad vill du donera?

Var materialet som doneras finns

Tack!

Hjälp barn och invånare i kalla områden genom att sticka och sy: barnkläder, sockor och vantar behövs alltid! Om du behöver mönster till barnkläder kan du beställa dem gratis på vår centralbyrå genom att skicka e-post till info@rodakorset.fi.

Sticka sockor och vantar till kalla länder

Det är ständigt stor efterfrågan på yllesockor, vantar och andra yllekläder. Vi har skickat yllekläder bland annat till Mongoliet, Tadzjikistan och Kazakstan. Vi önskar att de som vill stickar sockor, mössor och vantar både till vuxna och barn i olika åldrar samt använder traditionella sockgarn. 

Det är bra att fästa ihop sockor och vantar parvis, så att sorterarna inte behöver leta efter borttappade par.

Gör ett Moder Teresa-lapptäcke

I 30 år redan har Moder Teresa-täcken tillverkats för att värma barn. Täckena gjordes ursprungligen till Moder Teresas barnhem i Indien. Vänligen observera att täckena skickas till många olika områden, och därför är det inte lämpligt med religiösa symboler (till exempel kors) på täcket.

  • Sticka lappar i samma storlek av ullgarn (helst minst 50 procent ull), till exempel 18 x 18 centimeter (det är bra att ha en modell i kartong).
  • De vanligaste storlekarna: täcke för vuxna 7 x 9 = 63 lappar, för barn 6 x 8 = 48 lappar. Täckena kan även ha annan storlek.
  • Sy ihop lapparna turvis horisontellt och turvis vertikalt. Du kan förse täcket med en virkad kant som avslutning.

Vart kan man föra färdiga kläder och täcken?

Mottagningen av kläder och täcken vid logistikcentralen i Kalkku upphör 31.10.2021. I fortsättningen kan de skickas till adressen:

FRK KONTTI/Internationell klädhjälp
Gamla Borgåvägen 231, A-huset F1
01380 VANDA
tfn 040 578 6972 (webbutikens kundtjänst)

Avsändaren betalar frakten.

Fråga din lokalavdelning eller distriktsbyrå om det kommer att ordnas insamlingar, loppmarknader eller till exempel gemensamma transporter till ett Kontti-varuhus eller till vår logistikcentral.

516 905
donerade klädesplagg från Finlands Röda Kors till utlandshjälpen år 2020