En mamma håller ett spädbarn med varma kläder i sin famn i ett flyktingläger.

Donera kläder och saker

Fotograf: Mirva Helenius / Suomen Punainen Risti

Vi förmedlar hjälp till världens krisområden och i hemlandet med gedigen erfarenhet och på ett pålitligt sätt.

Med hjälp av kläd- och varudonationer produceras medel för biståndsarbetet, men donationerna skickas även som hjälp direkt till utsatta människor. Enligt Röda Korsets principer skickas hjälp och utbildad personal endast på begäran: landets lokala rödakorsförening ber alltså om hjälp när den inte finns tillgänglig i det egna landet.

Kläder som skickas av Finlands Röda Kors har ett gott rykte: de är av god kvalitet samt väl sorterade och förpackade, så det är lätt att dela ut dem även under svåra förhållanden.

Ett varmt tack till alla bidragsgivare!

Sätt att donera kläder och saker

Återvinningsvaruhusen Kontti runt om i Finland tar emot kläder och föremål i gott skick.

Av Konttis resultat går 2/3 till hjälpverksamhet i Finland och 1/3 till katastroffonden, vars medel går till hjälp vid plötsliga kriser och olyckor i Finland och utomlands.

Se var varuhusen finns och läs mer om varudonationer, upphämtningstjänsten och insamlingslådor på Kontti-kedjans webbplats.

Röda Korset tar kontinuerligt emot hela och rena vardagskläder, som skickas som nödhjälp till exempel till jordbävnings- och översvämningsområden. Vår logistikcentral sorterar och packar donationerna som ska skickas som katastrofhjälp.

 • Du kan skicka dina kläddonationer med posten eller Matkahuolto direkt till Röda Korsets logistikcentral i Tammerfors (Kalkun kehätie 4, 33330 Tammerfors). Använd vid behov mottagarens telefonnummer 040 700 2148. Avsändaren betalar frakten.
 • Du kan även själv föra dina donationer till logistikcentralen. Centralen har öppet vardagar kl. 7.30–15.30. På övriga tider kan du lämna din donation på uppsamlingsplatsen under taket till huvudingången.

Vad kan man donera till katastrofhjälpen?

Röda Korset har inte möjlighet att tvätta eller reparera kläder. Kontrollera därför följande:

 • Kläderna ska vara rena, torra och snygga även på insidan samt absolut hela – kontrollera kragar, ärmslut, sömmar, foder och fickor.
 • Blixtlåsen ska fungera samt knappar och gummiband sitta på plats.
 • Kontrollera ännu att ingenting viktigt av misstag hamnar bland donationerna, eftersom det är nästintill omöjligt att hitta någonting som tappats bort bland alla donationer som kommer in.

Till biståndsobjekt skickas inte

 • smutsiga, illaluktande eller trasiga kläder
 • använda underkläder för vuxna av hygieniska skäl
 • läder- eller pälskläder (de drar till sig insekter och blir fort mögliga)
 • festkläder eller baddräkter (hjälpmottagarna behöver vardagskläder)
 • minikjolar eller andra mycket avslöjande kläder (vi respekterar olika kulturer och religioner)
 • armékläder (eller kläder som påminner om sådana)
 • nattskjortor eller basturockar
 • hushållslinne
 • använda skor.

Observera att smutsiga och trasiga kläder innebär en avfallskostnad för oss som är bort från biståndsarbetet. 

Andra varor?

Vi blir även kontaktade av folk som vill donera andra typer av varor. Den internationella klädhjälpen är dock en helhet som kräver specialkompetens inom allt från att packa täta klädbalar under särskilda förhållanden till transport och kännedom om kulturen i destinationslandet. Vänligen kontakta oss därför alltid separat när det gäller donation av andra varor. Tack!

Hjälp barn och invånare i kalla områden genom att sticka och sy: barnkläder, sockor och vantar behövs alltid! Om du behöver mönster till barnkläder kan du beställa dem gratis på vår centralbyrå genom att skicka e-post till info@rodakorset.fi.

Sticka sockor och vantar till kalla länder

Det är ständigt stor efterfrågan på yllesockor, vantar och andra yllekläder. Vi har skickat yllekläder bland annat till Mongoliet, Tadzjikistan och Kazakstan. Vi önskar att de som vill stickar sockor, mössor och vantar både till vuxna och barn i olika åldrar samt använder traditionella sockgarn. 

Det är bra att fästa ihop sockor och vantar parvis, så att sorterarna inte behöver leta efter borttappade par.

Gör ett Moder Teresa-lapptäcke

I 30 år redan har Moder Teresa-täcken tillverkats för att värma barn. Täckena gjordes ursprungligen till Moder Teresas barnhem i Indien. Vänligen observera att täckena skickas till många olika områden, och därför är det inte lämpligt med religiösa symboler (till exempel kors) på täcket.

 • Sticka lappar i samma storlek av ullgarn (helst minst 50 procent ull), till exempel 18 x 18 centimeter (det är bra att ha en modell i kartong).
 • De vanligaste storlekarna: täcke för vuxna 7 x 9 = 63 lappar, för barn 6 x 8 = 48 lappar. Täckena kan även ha annan storlek.
 • Sy ihop lapparna turvis horisontellt och turvis vertikalt. Du kan förse täcket med en virkad kant som avslutning.

Vart kan man föra färdiga kläder och täcken?

Du kan skicka dina kläddonationer med posten eller Matkahuolto direkt till Röda Korsets logistikcentral i Tammerfors (Kalkun kehätie 4, 33330 Tammerfors). Använd vid behov mottagarens telefonnummer 040 700 2148. Avsändaren betalar frakten.

Du kan även själv föra dina donationer till logistikcentralen. Centralen har öppet vardagar kl. 7.30–15.30. På övriga tider kan du lämna din donation på uppsamlingsplatsen under taket till huvudingången.

Fråga din lokalavdelning eller distriktsbyrå om det kommer att ordnas insamlingar, loppmarknader eller till exempel gemensamma transporter till ett Kontti-varuhus eller till vår logistikcentral.

Dessutom är det möjligt att lokalavdelningen i ditt område har egen återvinningsverksamhet, i mindre eller större skala. Till exempel har FRK:s loppmarknader (på finska), som upprätthålls av Finlands Röda Kors distrikt i Västra Finland, varit verksamma sedan 1994.

516 905
donerade klädesplagg från Finlands Röda Kors till utlandshjälpen 2020