En mamma håller ett spädbarn med varma kläder i sin famn i ett flyktingläger.

Donera kläder och saker

Fotograf: Mirva Helenius / Suomen Punainen Risti

Vi förmedlar hjälp till världens krisområden och i hemlandet med gedigen erfarenhet och på ett pålitligt sätt.

Med hjälp av kläd- och varudonationer produceras medel för biståndsarbetet, men donationerna skickas även som hjälp direkt till utsatta människor. Enligt Röda Korsets principer skickas hjälp och utbildad personal endast på begäran: landets lokala rödakorsförening ber alltså om hjälp när den inte finns tillgänglig i det egna landet.

Kläder som skickas av Finlands Röda Kors har ett gott rykte: de är av god kvalitet samt väl sorterade och förpackade, så det är lätt att dela ut dem även under svåra förhållanden.

Ett varmt tack till alla bidragsgivare!

Så här donerar du kläder och varor

Återvinningsvaruhusen Kontti runt om i Finland tar emot kläder och föremål i gott skick.

På Kontti-varuhusen sorteras donationerna antingen för försäljning eller för internationellt bistånd efter hjälpmottagarnas behov. 

Läs mer på Kontti-kedjans webbplats:

  • webbutik
  • varuhusens läge
  • anvisningar för varudonationer
  • upphämtningstjänst
  • insamlingslådor

Kontti-kedjans resultat används för Röda Korsets internationella och nationella biståndsarbete. Av Konttis resultat går 2/3 till hjälpverksamhet i Finland och 1/3 till katastroffonden, vars medel går till hjälp vid plötsliga kriser och olyckor i Finland och utomlands.

Kläder till det internationella biståndet

Finlands Röda Korset donerar hela och rena kläder även direkt till krisdrabbade områden samt till de internationella rödakors- och rödahalvmånenföreningarna, bland annat i Mongoliet och Tadzjikistan. 

Logistikcentralen i Kalkku, Tammerfors, ser till att hjälpen skickas vidare till internationella biståndsmål. 

Återvinningsvaruhusen Kontti runt om i Finland tar emot kläder och föremål i gott skick.

Donera tjänster och material

Med den här blanketten kan du ge Finlands Röda Kors information om varudonationer och tjänster samt andra eventuella donationer.

På basis av anmälningarna väljer vi ut de produkter och tjänster som behövs vid en viss tidpunkt. Vi kontaktar dig för att komma överens om detaljerna för samarbetet.

Vi tar endast emot hela och fungerande produkter och kläder i gott skick.

Ni kan även donera till Röda Korsets återvinningsvaruhus Kontti, där varorna säljs för att stödja FRK:s katastroffond och arbete i hemlandet. Mer information om Kontti-varuhusens verksamhet finns här.

Ett varmt tack för er vilja att hjälpa!

Fyll i blanketten och klicka på Skicka.

Kontaktuppgifter till bidragsgivaren

Vad vill du donera?

Var materialet som doneras finns

Tack!

Hjälp barn och invånare i kalla områden genom att sticka och sy: barnkläder, sockor och vantar behövs alltid! Om du behöver mönster till barnkläder kan du beställa dem gratis på vår centralbyrå genom att skicka e-post till info@rodakorset.fi.

Sticka sockor och vantar till kalla länder

Det är ständigt stor efterfrågan på yllesockor, vantar och andra yllekläder. Vi har skickat yllekläder bland annat till Mongoliet, Tadzjikistan och Kazakstan. Vi önskar att de som vill stickar sockor, mössor och vantar både till vuxna och barn i olika åldrar samt använder traditionella sockgarn. 

Det är bra att fästa ihop sockor och vantar parvis, så att sorterarna inte behöver leta efter borttappade par.

Gör ett Moder Teresa-lapptäcke

I 30 år redan har Moder Teresa-täcken tillverkats för att värma barn. Täckena gjordes ursprungligen till Moder Teresas barnhem i Indien. Vänligen observera att täckena skickas till många olika områden, och därför är det inte lämpligt med religiösa symboler (till exempel kors) på täcket.

  • Sticka lappar i samma storlek av ullgarn (helst minst 50 procent ull), till exempel 18 x 18 centimeter (det är bra att ha en modell i kartong).
  • De vanligaste storlekarna: täcke för vuxna 7 x 9 = 63 lappar, för barn 6 x 8 = 48 lappar. Täckena kan även ha annan storlek.
  • Sy ihop lapparna turvis horisontellt och turvis vertikalt. Du kan förse täcket med en virkad kant som avslutning.

Vart kan man skicka färdiga kläder och täcken?

I fortsättningen kan de skickas till adressen:

FRK KONTTI/Internationell klädhjälp
Bagarstugevägen 9
00410 Helsingfors
tfn 040 578 6972 (Kontti webbutikens kundtjänst)

Välj antingen

  • Matkahuolto: leverans till dörren kl. 8–16, eller
  • Posti: hemleverans dagtid som leveranssätt.

Vi kan inte hämta beställningar!

Kom ihåg att ange vårt telefonnummer 040 578 6972 i uppgifterna, annars kommer paketet inte fram. Avsändaren betalar frakten.

Fråga din lokalavdelning eller distriktsbyrå om det kommer att ordnas insamlingar, loppmarknader eller till exempel gemensamma transporter till ett Kontti-varuhus eller till vår logistikcentral.

206 830
donerade klädesplagg från Finlands Röda Kors till utlandshjälpen år 2023