En av Röda Korsets biståndsarbetare och en lokal hjälpare bär biståndsmaterial med ett leende på läpparna.

Företagssamarbete

Fotograf: Patrick Fuller / IFRC

Bidrag och frivilligarbete är fina sätt att göra världen till en bättre plats och visa prov på socialt ansvar. Vi kallar ert företag att komma med, eftersom vi endast genom samarbete kan garantera bästa möjliga resultat. Ni kan hjälpa både i hemlandet och utomlands.

På denna webbplats har vi sammanställt olika sätt som företag kan delta på. Välkommen med!

Finlands Röda Kors är en av de mest kända frivilligorganisationerna i Finland. Internationella Röda Korset är det största nätverket av humanitära aktörer i världen. Vi är ständigt närvarande överallt i världen för att bygga upp hållbara och välmående samhällen.

Kontakter: yritykset(at)rodakorset.fi, 020 701 2000. Vi betjänar vardagar kl. 8.30–16.

Företagsbidrag
Företagsbidrag
Företagssamarbete med Röda Korset
Samarbete
Företagets frivilligarbete och utbildningar
Företagets frivilligarbete och utbildningar
2020
FRK är Finlands mest kända välgörenhetsorganisation (Taloustutkimus)

Välj ett lämpligt sätt för ert företag att ge ett bidrag

Röda Korsets banners är ett utmärkt sätt att förmedla ert företags värden.

Företag som donerat minst 500 euro kan ladda ner företagsmaterial.

På bannern kan du berätta om ditt bidrag i sociala medier, på webbplatsen och i signaturen i e-postmeddelanden

Du kan länka banners till exempel till webbplatserna punainenristi.fi, rodakorset.fi eller redcross.fi.

 

Med hjälp av bidragen till Finlands Röda Kors katastroffond hjälper vi offer för både naturkatastrofer och krig runt om i världen samt personer som råkat ut för en plötslig olycka i Finland.

Tack vare bidragen kan hjälp ges snabbt och effektivt i tiotals länder årligen.

När nöd uppstår kan vi skicka biståndsarbetare och -material till krisområdet, till exempel tält, filtar, rent dricksvatten eller ett helt fältsjukhus.

Efter nödhjälpen hjälper vi till med återuppbyggnaden och lär de lokala invånarna hur de ska agera när en olycka inträffar. Med hjälp av katastroffonden stödjer vi även utvecklingssamarbetsprogram samt kämpar kontinuerligt mot sjukdomar och hunger tillsammans med lokala frivilliga.

Läs mer om det internationella biståndsarbetet

I Finland hjälper Röda Korset vid olyckor, lindrar ensamhet, tar hand om de som är utsatta och hjälper invandrare till exempel genom integrationsverksamhet.

Vi upprätthåller krisberedskapen genom att utbilda och stödja frivilliga överallt i Finland.

Allmänt bidrag till hemlandet
De allmänna bidragen till hemlandet riktas till sådant arbete, där medlen behövs mest för tillfället.


De Ungas skyddshus
De Ungas skyddshus i Helsingfors, Esbo, Vanda, Åbo och Tammerfors ger ungdomar och deras familjer hjälp och stöd vid alla slags problem och kriser.

Skyddshusen hjälper dygnet runt, alla dagar, och erbjuder vid behov ungdomar en trygg sovplats. Unga personer eller deras familjer kan komma till skyddshusen utan remiss och tidsbokning. Tjänsterna är avgiftsfria.

Läs mer om skyddshusens verksamhet

Vänverksamhet
Ensamhet är förödande för människans välbefinnande. Hela en femtedel av finländarna känner sig ensamma. Ensamhet kan kännas som osynlighet eller tomhet, eller visa sig som fysisk smärta.

Var och en av oss behöver en annan människas sällskap, till och med redan en förtrogen relation kan bryta ensamhetens cirkeln.

Röda Korset lindrar ensamhet genom att förmedla vänner till människor som behöver sällskap. Vännerna träffar varandra och tillbringar tid på det sätt som passar dem bäst, till exempel genom att ta en kopp kaffe eller gå på promenad tillsammans.

Bidragen till vänverksamheten används bland annat för att samordna vänverksamheten och utbilda frivilliga.

Läs mer om vänverksamheten

Donera material och tjänster

Med den här blanketten kan du ge Finlands Röda Kors information om varudonationer och tjänster samt andra eventuella donationer.

På basis av anmälningarna väljer vi ut de produkter och tjänster som behövs vid en viss tidpunkt. Vi kontaktar dig för att komma överens om detaljerna för samarbetet.

Vi tar endast emot hela och fungerande produkter och kläder i gott skick.

Ni kan även donera till Röda Korsets återvinningsvaruhus Kontti, där varorna säljs för att stödja FRK:s katastroffond och arbete i hemlandet. Mer information om Kontti-varuhusens verksamhet finns här.

Ett varmt tack för er vilja att hjälpa!

Fyll i blanketten och klicka på Skicka.

Kontaktuppgifter till bidragsgivaren

Vad vill du donera?

Var materialet som doneras finns

Tack!

Som understödande företagsmedlem i Röda Korset stödjer du Finlands Röda Kors lokala frivilligverksamhet. Du blir understödande företagsmedlem genom att betala en årlig medlemsavgift på 300 euro.

Som understödande medlem får företaget medlemsförmåner – till exempel rabatt på Röda Korsets första hjälpen-produkter och julkort. Understödande företagsmedlemmar får även Röda Korsets medlemstidning Hjälpens värld fyra gånger om året.

Mer information om hur du blir understödande företagsmedlem och distriktsspecifika medlemsförmåner får du genom att kontakta Röda Korsets distriktsbyrå i ditt område.

Under Hungerdagen samlar vi in obundna medel till Finlands Röda Kors katastroffond. Med hjälp av katastroffonden kan Röda Korset mycket snabbt hjälpa där behovet av hjälp är som störst.

Företag som deltar i Hungerdagsinsamlingen är en del av den här unika hjälpkedjan.

Hungerdagen för företag

Insamlingen Jul i Sinnet ordnas av Finlands Röda Kors och Mannerheims Barnskyddsförbund tillsammans med Yle för att hjälpa mindre bemedlade barnfamiljer i hemlandet. Genom insamlingen skaffas presentkort på mat till mindre bemedlade barnfamiljer. Med presentkorten kan familjerna köpa mat till julbordet.

Ge ett bidrag till insamlingen Jul i Sinnet

Läs mer om insamlingen Jul i Sinnet

I Röda Korsets webbutik hittar du ansvarsfulla företagsgåvor och trygghetsprodukter. Med denna produkter sprider du glädje till personalen, samarbetspartner och dig själv.

Rödakorsbutiken.fi

Samarbetspartnerskap för företag

Som strategisk partner deltar ert företag i valfritt hjälparbete i syfte att förbättra välbefinnandet och kriståligheten hos olika samhällen.

Som samarbetspartner bygger ni upp tryggheten i det finländska samhället eller ingår i det internationella samfundet som stärker beredskapen för olika framtidsbilder.

Personalen och kunderna kan vara en del av partnerskapet på många olika sätt, till exempel genom unika utbildningar och kommunikationsmaterial av hög kvalitet.

Ert företags yrkeskompetens (pro bono) och resurser inom till exempel logistik eller informationsteknik kan vara en del av partnerskapet. Tillsammans med företagen utvecklar vi gärna verksamhetsmodeller, som gör att expertisen ökar för båda parterna.

Det strategiska partnerskapet skräddarsys efter ert företags behov och dess värde är minst 100 000 euro per år.

Kontakta oss, så diskuterar vi mer: Tuuli Lahti, sakkunnig inom medelanskaffning, tuuli.lahti(at)redcross.fi, 040 359 3938.

Exempel på strategiskt partnerskap: Inom Digias projekt Digiarvoa (Digitalt värde) byggdes en datamodell för utveckling av Röda Korsets frivilligverksamhet

Våra årliga kampanjer, såsom Vändagen, Hungerdagen och julkampanjen, är utmärkta tillfällen att delta i Röda Korsets arbete. De ger ert företag och era kunder en enkel möjlighet att bli en del av hjälpkedjan.

Exempel på olika sätt att delta är produktsamarbete och donationer i samband med betalningstransaktioner. Kampanjsamarbetets värde är minst
50 000 euro.

Låt oss diskutera ditt företags önskemål mer i detalj! Kontaktuppgifter: Tuuli Lahti, sakkunnig inom medelanskaffning, tuuli.lahti(at)redcross.fi, 040 359 3938.

Er kompetens och er tid är värdefulla för oss. Tillsammans med företag utvecklar vi gärna verksamhetsmodeller, där expertisen ökar för båda parter. Er hjälp kan vara ert företags specialkompetens eller utvecklingsarbete i anknytning till något av Röda Korsets projekt.

Kontakt: yritykset(at)rodakorset.fi, 020 701 2000. Vi betjänar vardagar kl. 8.30–16.

Du kan göra tjänsteanbud även med en webblankett.

Hungerdagen är Finlands Röda Kors mest kända och mest synliga kampanj om höstarna. Hungerdagen ger trygghet när en katastrof inträffar eller under exceptionella förhållanden – både ute i världen och i hemlandet.

För företag är Hungerdagen en möjlighet att visa ansvar som en del av affärsverksamheten. Företaget kan ge sina kunder möjlighet att delta i Hungerdagen till exempel genom att ge ett bidrag i samband med att de köper en produkt eller en tjänst. Kampanjsamarbetets värde är minst 50 000 euro.

Låt oss diskutera ditt företags önskemål mer i detalj! Kontaktuppgifter: Tuuli Lahti, sakkunnig inom medelanskaffning, tuuli.lahti(at)redcross.fi, 040 359 3938.

Läs mer: Hungerdagen för företag

Frivilligverksamhet för företag

Starta en insamling – gör drömmar sanna

Hela personalen kan enkelt samla in donationer till biståndsarbete för ett valfritt ändamål på nätet.

För att insamlingen ska lyckas är det bra att kommunicera om den. Ni kan dela länken till nätinsamlingen på företagets intranät, webbplats och sociala medier!

Gör gott med Kontti

Genom att donera saker eller kläder stödjer ni Röda Korsets biståndsarbete. Ni kan samla in prylar eller kläder på ert företag och komma överens om upphämtning av produkterna med Röda Korsets Kontti-återanvändningsvaruhus.
Se kontaktuppgifter till Kontti-varuhusen

Av Konttis resultat går 2/3 till hjälpverksamhet i Finland och 1/3 till katastroffonden, vars medel går till hjälp vid plötsliga kriser och olyckor i Finland och utomlands. En del av de donerade kläderna skickas till krisområden.

Hungerdagen är Finlands Röda Kors mest kända och mest synliga kampanj om höstarna. Hungerdagen främjar beredskapsverksamheten och ger trygghet under undantagsförhållanden, både ute i världen och i hemlandet.

För företag är Hungerdagen en möjlighet att visa ansvar som en del av affärsverksamheten. Företaget kan ge sina kunder möjlighet att delta i Hungerdagen till exempel genom att ge ett bidrag i samband med att de köper en produkt eller en tjänst.

Kampanjsamarbetets värde är minst 50 000 euro. Kontakta oss, så diskuterar vi mer: Tuuli Lahti, medelanskaffningsplanerare, tuuli.lahti(at)redcross.fi, 040 359 3938.

Läs mer: Hungerdagen för företag

Arbetslag och kompisgäng kan delta i Kilometertävlingens insamling Kedjereaktion.

Kedjereaktion ingår i den avgiftsfria cykelutmaningen Kilometertävlingen, som är öppen för alla och uppmuntrar till cykling i vardagen.

Ju mer du cyklar, desto mer höjs din kondition. Samtidigt du stödjar Finlands Röda Korsets hjälparbete för att stävja klimatförändringen. För varje cyklad 25 kilometer minskar koldioxidutsläppen med omkring 4 kilogram, och ditt företag eller lag har möjlighet att donera 1 euro.

Gå till Kilometertävlingens webbplats och anmäl ditt företag!

En BlodGrupp är ett gäng som regelbundet ger blod. Vem som helst kan starta en BlodGrupp till exempel tillsammans med ett gäng från arbetsplatsen eller hobbygruppen eller tillsammans med kompisar. Exempelvis fem blodgivare hjälper samtidigt upp till 15 patienter. När man är fler mångdubblas både hjälpen och glädjen i att hjälpa!

Starta en BlodGrupp

Personalen på ert företag är varmt välkommen att delta i våra nyttiga utbildningar och ansluta sig till Röda Korsets omfattande frivilligreserv. Arbetsgivaren kan valfritt göra det möjligt för hjälpare som gått utbildningen att delta i frivilligverksamhet även på arbetstid.  

Ni kan läsa mer om vilka möjligheter och utbildningar inom frivilligverksamheten som Röda Korset erbjuder här.

En utbildning i första hjälpen är en del av arbetarskyddet på ett företag. Utöver att förbättra färdigheterna i första hjälpen fungerar utbildningen som en helhet som förebygger olyckor på arbetsplatsen. Utbildningarna skräddarsys efter företagets behov.
Läs mer om utbildningarna i första hjälpen