13.03.2025

Hur ingriper man mot rasism?

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Rasism skadar dem som råkar ut för den, men även hela samhället. Vi har alla en skyldighet att ingripa mot rasism, som utfrysning eller rasistiska skämt. Var och en av oss kan i vår vardag ingripa såväl mot öppen rasism som mot rasism i olika strukturer i samhället. 

Det är viktigt att ingripa mot rasism på läroanstalter, på arbetsplatser, i hobbyer och i det offentliga samtalet. Genom våra egna handlingar och genom att själva vara positiva förebilder kan vi också påverka andra människors attityder.

På den här sidan har vi samlat några viktiga saker att tänka på och exempel på hur man kan ingripa mot rasism i olika situationer. Anvisningen har utarbetats i samarbete med Mannerheims Barnskyddsförbund.

Identifiera rasismen runtomkring dig. Rasism förekommer inte bara mellan människor, utan också i rutiner och strukturer i samhällen och grupper. Strukturell rasism försätter människor i en ojämlik ställning till exempel i utbildning, arbetslivet eller tjänster.  

Var medveten också om dina egna fördomar – de finns hos oss alla. En fördom är en uppfattning som man har innan man har lärt känna en människa eller företeelse. Vi måste vara medvetna om våra antaganden och fördomar för att de inte ska styra vårt agerande eller våra beslut. 

Agera, för utan handlingar sker ingen förändring. Bidra till en aktiv och medveten verksamhet mot alla former av rasism. Förebygg rasism genom att identifiera och bryta diskriminerande vanor till exempel på arbetsplatsen eller i en hobby.

Förminska inte rasism eller någons upplevelser av rasism. Lyssna, utbilda dig och ta reda på. Kom ihåg att det inte är den som upplever rasism som ska utbilda andra, ta upp dessa frågor till diskussion eller vara ”expert” i en diskrimineringssituation.

Lämna inte den som utsätts för rasism ensam. Säg inte ”det är inget att bry sig om”, utan ”jag bryr mig”. Tänk på den större bilden – för den som upplever rasism är det inte fråga om en enskild händelse.

Hör och respektera alltid de önskemål som den som upplever rasism har om hur man bör agera i situationen. Anta eller generalisera inte. Var och en upplever saker och ting på sitt eget sätt. Kom ihåg att temat kan vara svårt eller personligt för många. 

Ingrip, även om det inte alltid känns lätt eller trevligt. Ingrip också fastän den som är föremål för rasismen inte är på plats. Visa exempel för andra genom att ingripa mot rasism.