28.01.2022

Priset för utvecklingsijournalism utdelades för andra gången

En man och en kvinna med blommorna i händerna.
Fotograf: Esa Salminen / Vikes

Förtjänstfull artikel om konsumtionsbaserade utsläpp som publicerades i tidningen Maailman Kuvalehti tog hem segern. Ujuni Ahmed och Liselott Lindström tilldelades hedersomnämnanden av juryn.

Priset på 3 000 euro för 2021 gick till Karoliina Knuuti och Mika Niskanen för deras artikel Hiilineutraali valtio, jossa asustaa hiilisyöppö kansa – ulkoistammeko päästömme? ("en koldioxidneutral stat med koldioxidfrossande befolkning – överser vi med våra utsläpp?"). Artikeln publicerades i tidningen Maailman Kuvalehti den 4 mars 2021.

Priset delades ut av en jury på fem medlemmar som ansåg att artikeln var professionell och grundlig. I artikeln behandlas koldioxidutsläpp som orsakas av konsumtion samt hur exempelvis utsläppen från många konsumentprodukter som köps i Finland och tillverkas i Kina räknas som kinesiska och inte som finska.

”Såväl medborgarnas som beslutsfattarnas förståelse av konsumtionsbaserade utsläpp ligger fortfarande på en låg nivå i Finland”, säger Oras Tynkkynen, expert inom klimatpolitiken och medlem i juryn.

I sina motiveringar konstaterar juryn att Knuuti och Niskanen lyckas förklara ett komplicerat fenomen på ett sätt som är förståeligt och enkelt, dock utan att för den delen förenkla temat.

”Det skulle ha varit lätt att skriva en artikel om temat som fortfarande skulle ha lämnat läsaren förvirrad”, säger Tynkkynen.

Hedersomnämnanden till Ujuni Ahmed och Liselott Lindström

Juryn tilldelade också två hedersomnämnanden.

Ujuni Ahmed får ett hedersomnämnande för sitt podcastavsnitt Voiko maailman pelastaa kuluttamalla? ("kan världen räddas genom konsumtion?") där hon diskuterar problemen kring global produktion med Maija Lumme, sakkunnig i föreningen Eetti ry.

Juryn anser att podcasten har ett fräscht synsätt och tackar programmet för dess sätt att introducera dessa teman till nya publiker. I podcasten diskuteras temana på ett mångsidigt sätt, utan att basunera.

Ett hedersomnämnande tilldelas också Liselott Lindström för sitt exceptionellt högkvalitativa journalistiska arbete som Yles Afrikakorrespondent. Enligt juryn har Lindström gett den finska publiken nya synvinklar på Afrika och lyft fram Afrikas röst. Hon har behandlat många globala teman från klimatförändringen till migration, ekonomi, konflikter och mänskliga rättigheter.

”Att få fram den afrikanska synvinkeln är riktigt svårt och arbetskrävande och man känner ofta att man är alldeles ensam i sitt arbete”, säger jurymedlemmen Taina Tervonen som vann förra årets pris för utvecklingsjournalism.

”Lindström har bjudit oss på nya perspektiv med ett ytterst yrkesskickligt grepp.”

Pris för utvecklingsjournalism

Priset för utvecklingsjournalism har grundats av Finlands Röda Kors, Vikes (stiftelsen Viestintä ja kehitys -säätiö), stiftelsen Helsingin Sanomain Säätiö och Finlands Journalistförbund.

Syftet med priset är att lyfta fram innovativa journalistiska publikationer av hög kvalitet som behandlar globala teman samt öka synligheten och uppskattningen av finländsk utvecklingsjournalism. Priset på 3 000 euro delades ut för andra gången.

Årets tema för priset var klimatförändringen. Antalet nominerade kandidater var 20. Överlag konstaterade juryn att mediernas sätt att skriva om klimatförändringen ofta håller hög kvalitet, men att fokus vanligtvis begränsas till Finland, och det är synd att det inte gick att hitta fler artiklar med globala perspektiv.

Juryn som utsåg vinnarna bestod av kulturredaktör Pauliina Grym, konstnär och konstdoktor Maija Tammi, journalist Taina Tervonen, expert inom klimatpolitik Oras Tynkkynen samt filmproducent och dokumentarist Iikka Vehkalahti.

Mediasamarbete – Röda Korsets kontaktuppgifter
Mediasamarbete – Röda Korsets kontaktuppgifter
Utvecklingssamarbete
Utvecklingssamarbete
Humanitär hjälp
Humanitär hjälp