Orkaner

En person håller ett litet barn i famnen framför en byggnad som skadats av stormen.
Fotograf: Nina Svahn / Suomen Punainen Risti

Orkaner orsakar i värsta fall dödsfall, skador och stora materiella skador. Klimatförändringen gör orkanerna kraftigare.

En tropisk cyklon är ett kraftigt lågtryck som förekommer i tropikerna i kombination med vindar med orkanstyrka. Tropiska cykloner kallas även orkaner, tyfoner och cykloner.  

I värsta fall orsakar orkaner dödsolyckor och fysiska skador samt omfattande materiella skador genom att förstöra byggnader och infrastruktur, såsom vägar och broar. Orkaner förstör också försörjningsmöjligheter. Stormvindarna och översvämningarna för med sig bland annat salt havsvatten ut på åkrarna, vilket kan förstöra odlingsmarkerna för många år framöver. 

Orkaner följs ofta av störtregn och översvämningar som kan orsaka jordskred. Översvämningarna ökar risken för epidemier, när smutsigt vatten förorenar dricksvattenkällor eller avloppen skadas. 

Klimatförändringen gör orkanerna kraftigare 

Tropiska cykloner uppstår nära ekvatorn, på norra halvklotet från juli till november och på södra halvklotet från januari till mars, när havets yttemperatur når minst +26 °C. Luften börjar stiga kraftigt över havsytan och ett lågtryck bildas. Från havet avdunstar samtidigt stora mängder vattenånga som när den stiger upp förtätas till regn. Då frigör vattenångan värme, vilket förstärker lågtrycket. 

En storm med vindhastigheter på minst 33 m/s klassas som orkan.  Vindar med hastigheter över 33 m/s förstör byggnader med sin kraft. Diametern på en orkan kan vara 300–1000 kilometer och orkanen kan vara 10–15 kilometer hög. Ständiga vindar, såsom passad- eller monsunvindarna, pressar orkanerna mot kontinenterna med en hastighet på 20–50 km/h. 

Stormvindarna, regnen och vågorna är som kraftigast alldeles utanför stormens öga. När orkaner kommer in över en kontinent eller kalla havsområden förlorar de snabbt sin kraft. Detta beror på att de inte längre får sin kraft från vattenångan som avdunstar från havet. 

Klimatförändringen värmer upp ytvattnet i haven, vilket gör stormarna kraftigare. Varm luft kan binda mera fukt, vilket ökar stormens kraft och gör de störtregn som följer efter orkaner kraftigare. I kustområden förvärras skadorna efter översvämningar som orkanerna orsakar av att havsytan stiger. 

Röda Korset hjälper i beredskapen inför orkaner 

Röda Korset 

  • stöder utvecklandet av förhandsvarningssystem, varvid informationen om orkaner når alla i tid, även de människor som är mest sårbara 
  • utvecklar sin egen beredskap att agera snabbt efter att ha fått en förhandsvarning 
  • utbildar och stöder lokala gemenskaper samt nätverk av frivilliga som är i beredskap att varna om att en orkan är på väg och att evakuera människor till stormskydd  
  • hjälper att bygga hållfasta hus som ligger längre bort från kusten än tidigare 
  • stöder anläggandet av skyddsvallar, dammar och andra skyddsstrukturer, så att konsekvenserna av översvämningar och jordskred kan förebyggas 

Röda Korset hjälper vid orkaner 

Röda Korset 

  • aktiverar sina frivilliga som deltar i evakueringen av människor  
  • hjälper myndigheterna i efterspanings- och räddningsarbetet och ger första hjälpen 
  • delar ut förnödenheter, till exempel tält, presenningar, filtar, vattendunkar och hygienförpackningar samt mathjälp 
  • ordnar hälso- och sjukvårdstjänster och psykiskt stöd 
  • delar ut rent vatten och förbättrar sanitationen, såsom toaletterna 
  • hjälper i återbyggnaden efter orkaner och i förbättringen av katastrofberedskapen 

 

Humanitär hjälp
Humanitär hjälp
Utvecklingssamarbete
Utvecklingssamarbete
Ge ett bidrag
Ge ett bidrag
Vad gör Röda Korset?
Vad gör Röda Korset?