Hungersnöd och livsmedelskriser

En person bär en Röda Korset-matpåse på huvudet.
Fotograf: Alyona Cynenko / ICRC

Osäker livsmedelsförsörjning innebär att människor har för lite mat, att maten är otillgänglig eller att den är av dålig kvalitet. Hungersnöd är en exakt definierad nödsituation.

Hundratals miljoner människor runt om i världen lider av brist på mat eller av att maten är av dålig kvalitet. Om maten är dåligt tillgänglig eller för dyr har människor inte möjlighet att äta hälsosam och näringsrik mat. Hungersnöd utlyses om många människor börjar dö snabbt på grund av undernäring.

Hungersnöd är en exakt definierad nödsituation  

Man talar om osäker livsmedelsförsörjning när maten är otillgänglig för människor. Det finns för lite mat, eller så får människorna för lite mat eftersom maten är för dyr eller för att de inte kan ta sig till matutdelningen.   

Hungersnöd är en exakt definierad nödsituation. Generellt används IPC:s (Integrated Food Security Phase Classification) definition av de olika nivåerna av matbrist. Bristen på mat bedöms med fem olika måttskalor, varav den värsta är hungersnöd. Hungersnöd kan uppstå förvånansvärt snabbt.  

Livsmedelskriser beror ofta på fattigdom och torka  

Det finns flera bakgrundsfaktorer till hungersnöd och osäker livsmedelsförsörjning. Ofta är orsaken samhällenas fattigdom och torka. Torkan är en långsamt framskridande katastrof som utvecklas under många år. Konsekvenserna av klimatförändringen förvärrar torkan i många regioner.   

Samhällen på landsbygden kan klara sig en tid under en regnfri period. Situationen blir mycket allvarlig när samhällena förlorar sina skördar och sin boskap, förråden töms och folk inte längre har råd att köpa mat.   

Bristen på mat driver folk från sina hem   

De undernärda människornas motståndskraft försvagas, vilket gör det enklare för sjukdomar att bryta ut. Brist på vatten tvingar människorna att använda förorenat vatten, varvid risken för att insjukna i vattenburna sjukdomar ökar. När det endast finns lite vatten försämras den allmänna hygienen och toaletternas sanitära förhållanden. Detta ökar antalet infektionssjukdomar, såsom diarré och kolera.    

Den försämrade livsmedelssituationen driver folk att flytta till andra områden. Sannolikheten för att sjukdomar ska bryta ut ökar när människorna bor i tillfälliga läger och flyttar till nya områden.   

Röda Korset förebygger hungersnöd och livsmedelskriser  

Röda Korset:  

  • stärker livsmedelsförsörjningen i samhällen genom att erbjuda utbildning i jordbruk och tillhandahållande av gödningsmedel, frön och verktyg  
  • stöder utvecklingen av bevattningssystemen i samhällen  
  • stärker samhällenas utkomst till exempel genom att erbjuda utbildning  
  • stöder samhällenas system för tidig varning, så att man till exempel upptäcker en tilltagande torka i god tid och samhällena kan vidta proaktiva åtgärder.   

Röda Korset hjälper under hungersnöd och livsmedelskriser  

Röda Korset:   

  • fokuserar på att säkerställa matdistributionen och tillgången till rent vatten vid livsmedelskriser  
  • förebygger och behandlar infektionssjukdomar  
  • följer upp människornas näringsintag och koncentrerar sig på att trygga vård och näring i synnerhet för personer i utsatt ställning, såsom gravida kvinnor och barn under fem år  
  • försöker nå även svårtillgängliga grupper av människor, såsom nomadgrupper, och garantera deras näringsintag.  
Humanitär hjälp
Humanitär hjälp
Utvecklingssamarbete
Utvecklingssamarbete
Ge ett bidrag
Ge ett bidrag
Vad gör Röda Korset?
Vad gör Röda Korset?