22.03.2022

Maram kan gå till skolan tack vare fysioterapi

Två vuxna hjälper en flicka att gå.
Fotograf: Jani Savolainen / IFRC

Rehabilitering har hjälpt många syriska barn med funktionsnedsättningar att få ett mer självständigt liv.

När Maram var två år gammal upptäckte hennes mamma att hon inte hade lärt sig att gå eller stå, utan tog sig fram endast genom att krypa.

Läkarna hittade inget fel på henne, men till slut kom det fram att Maram har en medfödd höftskada, som kräver gipsning och fysioterapi.

Familjen avbröt dock fysioterapin, eftersom det var för svårt och dyrt att på den syriska landsbygden ta sig till kliniken och fysioterapin inte heller gav några resultat.

”Maram var tvungen att avbryta sin skolgång, eftersom hon var för tung för att jag skulle ha kunnat bära henne till skolan”, minns hennes mamma.

Familjen lever i Syrien, där tillgången till hälsovårdstjänster är dålig till följd av den långvariga konflikten. Endast drygt hälften av hälsocentralerna och sjukhusen kan vara igång med full kapacitet. Många inom hälso- och sjukvårdspersonalen har lämnat landet, och nivån på utbildningen för fysioterapeuter har försämrats.

Det skapar utmaningar för alla, men i synnerhet för personer med funktionsnedsättningar, av vilka en majoritet skulle behöva vård, hjälpmedel och multidisciplinär rehabilitering.

Finlands Röda Kors har under de senaste åren stött syriska Röda halvmånens fysioterapikliniker på olika håll i landet. Alla klienter behöver inte ta sig till kliniken själva, eftersom en läkare, en fysioterapeut och en sjukskötare kan komma hem till dem tack vare de mobila teamen. Vården är gratis.

Marams mamma fick höra om tjänsten när hon hämtade ett biståndspaket till sin familj. Fysioterapiteamet började besöka familjen, och nu kan Maram gå till skolan på egen hand.

”Förbättringen är så tydlig, och vi märkte skillnaden direkt. Nu rör hon sig inne i huset, leker med sina syskon och går ut med sina vänner. Jag brukade fråga hennes pappa om det är möjligt att vi någon gång kommer att få se henne gå. Jo, det är det”, säger hennes mamma glatt.

En vuxen hjälper en liten pojke att krypa.
Rabeehs föräldrar trodde att deras son aldrig skulle kunna röra sig. Fotograf: Jani Savolainen / IFRC

Fattigdom hindrar tillgången till vård

Majoriteten av Syriens befolkning lever i fattigdom och kan inte betala för hälsovårdstjänster ens när de är tillgängliga. För många barn med funktionsnedsättningar är det största hindret för rehabilitering också pengar.

Till exempel sexårige Rabeehs föräldrar hade inte tidigare råd att ta sin son till en läkare, även om de redan när pojken var i spädbarnsåldern märkte att han inte hade normal känsel i benen. Pojken reagerade inte ens på kittlande.

Rabeeh har ett medfött ryggmärgsbråck, som gör att de nedre extremiteterna är förlamade.

Även Shifas föräldrar hade svårt att hitta hjälp åt sin dotter. Shifa har en lindrig CP-skada på grund av syrebrist vid födseln.

”Jag är arbetare och mina inkomster räcker nätt och jämnt till familjens basbehov”, säger Shifas pappa Riad Razouq.

Både Rabeeh och Shifa har fått hjälp av fysioterapikliniken. Rabeeh, som man inte trodde att någonsin skulle kunna röra sig, står nu med stöd och tar sig sittande nerför trappor på egen hand.

En liten flicka får stöd av en man för att stå.
Shifa drömmer om att bli farmaceut. Fotograf: Jani Savolainen / IFRC

”När Röda halvmånen erbjöd en hjälpande hand blev jag lättad. De hjälpte till att lätta på den ekonomiska bördan. Shifa fick ortopediska skor. Det har haft stor betydelse. – Till en början var jag förtvivlad och trodde att hon skulle krypa resten av sitt liv, men när hon reste sig upp och tog ett steg tändes en gnista av hopp i mig om att hennes situation skulle förbättras”, berättar i sin tur Razouq.

Också Shifa ser positivt på framtiden. Hon ser fram emot Röda halvmånens besök, eftersom hon förutom hjälp även har fått leksaker av teamet. När hon blir stor vill hon bli farmaceut.

Humanitär hjälp
Humanitär hjälp
Utvecklingssamarbete
Utvecklingssamarbete