26.11.2020

Översvämningar

Fotograf: Benjamin Suomela / Suomen Punainen Risti

Översvämningar som beror på väder- och vattenförhållanden är de vanligaste naturkatastroferna. 

Översvämningar kan orsakas av kraftiga regn, förhöjda havsnivåer, orkaner, snabbare snösmältning än vanligt eller av att en damm brister. Översvämningar kan uppstå mycket snabbt eller under en lång tid.

Översvämningar är en av de vanligaste naturkatastroferna och orsakar stora skador på byggnader, infrastruktur och näringsverksamhet, såsom odlingar och boskap. I värsta fall kräver översvämningar även dödsoffer. Klimatförändringen ökar risken för översvämningar.

Särskilt svåra är plötsliga översvämningar som orsakas av kraftiga regn på små områden. När en plötslig översvämning inträffar har man inte mycket tid på sig att sätta sig i säkerhet.

Efter en översvämning ökar risken för epidemier, när smutsigt vatten förorenar vattenkällor och sprider diarrésjukdomar, till exempel kolera och tyfus.

Röda Korset hjälper

Röda Korset hjälper vid översvämningskatastrofer genom att rädda och evakuera människor, ordna tillfälliga skydd, rent vatten och toaletter samt förnödenheter.

Dessutom ger man första hjälpen och ordnar primärvård. Till följd av översvämningar ökar bland annat risken för epidemier av diarrésjukdomar, vilket ytterligare framhäver betydelsen av förebyggande hälsoarbete.

Beredskap

Arbetet med att förbättra katastrofberedskapen inleds redan under översvämningsoperationen. Även under återuppbyggnaden behövs stöd, eftersom människor ofta har förlorat sina hem och sin näring på grund av översvämningen.

Röda Korsets mål är att använda tio procent av katastrofhjälpen för återuppbyggnad och förbättring av beredskapen.

Röda Korset stödjer människornas egen hjälpberedskap och uppbyggnaden av en trygg livsmiljö. I en sådan miljö kan människorna förbereda sig för framtida naturkatastrofer på ett mångsidigt sätt och även återhämta sig från dem med så lite skador som möjligt.

Humanitär hjälp
Humanitär hjälp
Utvecklingssamarbete
Utvecklingssamarbete
Ge ett bidrag
Ge ett bidrag
Vad gör Röda Korset?
Vad gör Röda Korset?