21.03.2023

Så här håller du dig på benen på vintern

En kvinna promenerar med sin hund på en hal friluftsled.
Fotograf: Mikko Vähäniitty / Suomen Punainen Risti

Halkolyckor kan förebyggas med små gärningar.

Var tredje finländare har åtminstone en halkolycka under vintern. Fallolyckor vid isigt före är inte bara ett problem för äldre, utan människor i alla åldrar halkar.

Du kan avsevärt minska din egen risk för att halka genom att fokusera på hur du går, vara förutseende och ha rätt utrustning.

Sju tips för att förebygga halkolyckor

1. Välj skor efter föret

Kontrollera föret och välj skor med vilka du håller dig på benen. Var särskilt uppmärksam på skornas häl och sula.

  • En bred och låg häl stöder mest. Det är bra om hälen är mönstrad och har en bakåtlutande kant. 
  • En böjlig, mjuk och porös sula håller greppet även i minusgrader och hårdnar inte. Byt vid behov ut klackens lapp i plast mot en i gummi.
  • Ett starkt, kors- och tvärsgående mönster på sulan förbättrar greppet. Det bästa mönstret är 5–8 millimeter djupt och öppet på sidan av skon.

Välj dina skor efter den halaste delen av din rutt, även om du bara skulle gå en kort sträcka till brevlådan eller parkeringen.

2. Använd halkskydd

Halkskydd kommer väl till pass när föret är som halast.

Ta med dig de skor till butiken som du tänker använda med halkskydden. De bästa modellerna täcker hela skons sula. Se till att skydden är lätta att lösgöra och ta av när du går in, eftersom de till och med kan öka halkrisken på en hård och slät yta.

Även dubbskor är ett bra val. Promenadstavar och -käppar eller en sparkstötting gör det lättare att hålla sig på benen.

3. Reservera tid för avresor och resor

När man har bråttom glömmer man lätt att kontrollera fotgängarföret, och man sätter på sig de skor som snabbast finns tillgängliga i tamburen. När klockan tickar går man snabbare, och risken för att halka ökar.

Var sjätte halkolycka orsakas av brådska. Reservera alltså lite extra tid på vintern för både avresor och resor.

4. Kontrollera föret redan hemma

Meteorologiska institutet ger varningar om fotgängarvädret. Kontrollera vädret och föret före du går ut och förbered dig därefter.

Samma väder kan påverka bil- och fotgängarföret på olika sätt. Ett före med vatten eller snö ovanpå isen är särskilt farligt för fotgängare.

5. Ge respons om underhållet av gator och gårdar

Ge respons till underhållsbolaget om du upptäcker brister i snöröjning, sandning eller belysning av gårdar och gator på gårdsområdena vid ditt hem eller på din arbetsplats.

Ansvaret för gatuunderhåll och vägbelysning varierar från kommun till kommun. Om du upptäcker brister, se på din egen kommuns webbplats vem du ska kontakta när det gäller gatuunderhållet och vägbelysning.

Minneslista för ett bra vinterunderhåll

6. Ta hand om din kondition och var alert.

Att hålla sig på benen i vinterföre kräver konstant hjärn- och muskelsamarbete och en snabb reaktionsförmåga. Det är mer sannolikt att du håller dig på benen när din allmänkondition och muskelstyrka är bra. Din uppmärksamhet är bäst när du är pigg.

Enligt studier är motion det enskilda effektivaste sättet att förebygga fall hos äldre.

7. Fokusera på promenerandet

Du har tid att observera din omgivning och akta dig för hala, osandade och ojämna platser när du fokuserar dig på att gå. Stanna en stund om du behöver titta på telefonen.