Elavbrott

På vintern kan våt och tung snö böja träd över elledningarna.
Fotograf: Juha Hankkila / Suomen Punainen Risti

Följderna av ett elavbrott kan överraska.

I Finland inträffar långa elavbrott i synnerhet i samband med stormar.

Först märks följderna av ett elavbrott i hemmet, där belysningen slocknar, elvärmen bryts, kylapparaterna tinar upp och matlagningen försvåras. Vattentillförseln upphör antingen omedelbart eller med fördröjning. Efter det kan du spola endast en gång i toaletten.

Vid långvariga elavbrott måste affärerna stänga sina dörrar och betalkorten slutar fungera. Under elavbrott kan du inte tanka bilen.

Ett hemförråd hjälper dig att klara dig under elavbrott

Det bästa sättet att förbereda sig för ett elavbrott är att ha ett hemförråd hemma, det vill säga extra mat, vatten och andra förnödenheter. Du får snabbt användning för till exempel en ficklampa som fungerar med batterier, en batteriradio och reservströmskällor när det blir elavbrott. Se även till att ha kontanter hemma.

När hemmets elapparater plötsligt slocknar är det bra att kontrollera om det är fråga om ett fel i apparaterna eller ett fel i hemmets elnät. På elnätsbolagets webbplats kan du kontrollera om bolaget har information om avbrottet. Många nätbolag har även en SMS-tjänst, via vilken bolaget informerar sina kunder om störningar. Det är skäl att anmäla till nätbolaget om en ellinje är skadad eller ett träd har fallit över en ellinje.

Hur kan du förbereda dig för elavbrott?

 • Se till att hemförrådet är tillräckligt och att produkterna är i skick.
 • Ha vatten i en dunk, en flaska eller ett kärl med lock. Du kan läsa mer om hemförråd här.
 • Se till att du har ljus, batterier, batteridrivna ficklampor och en batteridriven radio hemma. Det är också bra att skaffa en vevradio.
 • Skaffa reservströmkällor och ladda dem.
 • Var förberedd på att om det är möjligt värma upp huset på något annat sätt än med el. Finns det tillräckligt med ved? Finns det gas i gasolvärmaren?
 • Skaffa sovsäckar, ett stormkök och annan campingutrustning.
 • Fundera om du kan laga mat på grillen, antingen på din egen gård eller på husbolagets gård.

Hur ska man agera under ett elavbrott?

 • Fönster läcker värme. Dra för gardinerna för att minska läckage.
 • Täta dörr- och fönsterspringor med kläder, mattor eller filtar.
 • Begränsa bostadsytan, så att hela huset inte behöver hållas varmt. Man kan till exempel lämna husets andra våning tom och bo endast på nedre våningen.
 • Man kan spola endast en gång i toaletten. Man kan placera en soppåse i toalettstolen att uträtta sina behov i. Använda påsar sorteras som blandavfall.
 • Sov endast i ett rum.
 • Maten kan lagas på grillen. Det lönar sig också att använda ett stormkök.
 • Om du eldar i en öppen spis eller en bakugn kan du laga mat också i den.
 • Använd först de livsmedel i kylskåpet som lätt fördärvas.Mat som finns i frysen tinar upp först efter några dygn.
 • En höghusbostad kyls ut långsammare än ett egnahemshus eller ett radhus. Det kan dock vara svårt att värma upp den utan el. Skulle du kunna bo hos någon bekant, som bor i ett egnahemshus eller ett radhus, under avbrottet?

Under ett elavbrott blir vardagen besvärlig. Därför är det bra att se till att det i hemförrådet finns vardagsmat som är lätt att laga, såsom pasta, gröt eller torkad mat. Se till att också ha godsaker hemma, till exempel choklad och chips.

Vardagen kan under ett elavbrott kännas ångestfylld utan underhållning. Därför är det bra om det finns också till exempel böcker, bräd- och kortspel, korsord samt sudokun hemma. Det kan hjälpa dig att tänka på annat.

Förutom att ta hand om dig själv ska du även ta hand om dina grannar och närstående! De som bor ensamma och de som behöver elektriska apparater för behandling av sjukdomar behöver mest hjälp. Gå och hälsa på grannen eller en närstående för att se hur hen klarar sig. Hjälp dem i vardagen genom att till exempel laga mat åt dem. Se även till att sällskapsdjuren har tillräckligt med mat och något varmt att ta på sig.