Lär dig första hjälpen

Johannes Wiehn
Trygghetspass-utbildning, Mansikka-ahos skola, Kouvola
Fotograf: Johannes Wiehn

I en nödsituation är det fråga om minuter. En skadad eller en person som fått en plötslig sjukdomsattack måste alltid få vård. Kanske det är du som råkar vara på plats. Kan du ge första hjälpen?

Kom på kurs och bekanta sig med första hjälpen-anvisningar.

Beställningar av och tilläggsinformation om första hjälpen-kurser

Ring numret 0400 112 113 tai ensiapukoulutus.fi vardagar kl. 9–16 (0,07 €/samtal + 0,17 €/min), eller kontakta närmaste Röda Kors distriktsbyrå.

 

Anvisningar för första hjälpen och återupplivning

Nedan hittar ni anvisningar för första hjälpen och återupplivning.

 

Säkerhetstavla

En stor del av alla olyckor någon dera hemma eller på stugan. Ändå är det få gäster som kan vid behov berätta åt nödcentralen sin exakta address, för att inte tala om koordinater.

Skriv ut säkerhetstavlan som du hittar här nedan för ditt bruk hemma, på stugan eller fast på arbetsplatsen, kolla dina koordinater på nödcentralens hemsida och fyll dem in i säkerhetstavlan. På så sätt försäkrar du dig om att professionell hjälp hittar fram då de behövs.

Första hjälpen-anvisningar för sommaren

Röda Korsets första hjälpen-anvisningar för sommaren hjälper i förberedelsen för små olyckor och åkommor. Man kan skriva dem ut som en minneslista för sig själv. Första hjälpen-anvisningarna innehåller en lista av utrustning som var och en av oss borde ha med på sommarstugan, båten, festivalerna eller tältutflykten på sommaren. Typiska olyckor på sommaren är metkrok som fastnat i huden, brännskador, sår och ledskador.

 

 

Kom och lär dig första hjälpen -färdigheter med oss!

Kan du hjälpa om det behövs? Här hittar du anvisningar för de vanligaste nödsituationerna.

Reijo Hietanen

Utbildning för utbildare i första hjälpen är yrkesinriktad utbildning för sjuk- och hälsovårdspersonal.

Thomas Broumand / Broufoto Oy

Nästan 80 % av alla olyckor inträffar hemma och under fritiden. I hemmet sker årligen cirka 300 000 olyckor. Den mest allmänna orsaken är att ramla eller falla från låg höjd. (STM 2013)

Se anvisningarna för att förebygga spridning av influensa: