Kampanjlogon Mot rasism på en hand som håller i en stång på en spårvagn.

Ingrip i rasism

Veckan mot rasism ordnas igen 18–24.3.2024. Årets tema är att ingripa i rasism.

Kampanjen under veckan ger oss mod att identifiera rasism och agera mot den. Genom att ingripa i rasism visar vi att vi bryr oss.

Under veckan kan de som upplevt rasism göra sig hörda. Genuina berättelser och situationer gör mångsidigheten av rasism synlig. Upplevelserna framhäver även konkreta metoder med vilka man kan ingripa i rasism.

”En gång skällde en man i en butik på mig på grund av slöjan. Det kändes bra att min vän ingrep i mannens uppträdande och inte bara teg.”

Så här deltar du

Redan det att man talar om saken är ett stort steg och hjälper en att hjälpa i olika situationer. Du kan delta i veckan med kampanjen mot rasism genom att dela kampanjen budskap i sociala medier och ta upp saken under diskussioner vid kaffebordet. Redan en liten gärning eller gest kan innebära en stor vändning i livet för en som upplevt rasism.

För idéer om hur du kan delta i kampanjen och kampanjmaterial, klicka här. 

Navigatorn identifiera och ingrip – testa hur du agerar

Hur skulle det kännas för dig om en främmande människa skulle komma och skrika åt dig och ditt lilla barn i ett köpcentrum? Eller om du ständigt måste förklara varför du ser ut som du gör?

Hu skulle du önska att andra skulle agera i sådana situationer?
Med Navigatorn identifiera och ingrip kan du testa hur du skulle agera i olika ssituationer. Genuina upplevelser av rasism är vägvisare.

Till navigatorn.

Verksamhetsidéer

Dela kampanjens budskap på sociala medier. Ladda ner foton och videor från materialbank.

Testa hur du skulle agera i olika situationer där människor möter rasism.

Beställ material att dela, utan kostnader från Röda Korsets butik. Det finns dekaler, bordstalare, affischer och reflexer att beställa.

Länk till verksamhetsanvisningarna för att motarbeta rasism.