Två personer går i skogen

Tryggt sinne

Fotograf: Joonas Brandt

Finlands Röda Kors projekt Tryggt sinne stöder välbefinnandet hos människor som flytt från konflikter till Finland

Syftet med det under våren 2023 startade projektet Tryggt sinne är att förstärka det psykiska välbefinnandet hos människor som flytt till Finland och mångkulturell och psykosocial kompetens hos frivilliga och anställda som arbetar med dem.

Därtill är syftet att öka hela samhällets beredskap att bemöta människor som kommer från svåra förhållanden. Med hjälp av projektet stöds även utvecklingen av gemenskapsanda bland dem som flytt till Finland samt mellan dem och resten av samhället. På detta sätt kan hela samhällets resiliens, dvs. förmåga att fungera under utmanande förhållanden, förstärkas.

Projektet Tryggt sinne är en del av det breda gemensamma projektet EU4Health, vars övriga deltagare förutom Finlands Röda Kors är det ukrainska Röda Korset och 23 andra europeiska rödakorsorganisationer. Syftet med projektet är att dela kunskap om psykosocialt stöd mellan rödakorsorganisationerna i Ukraina och andra länder.

Projektet finansieras av Europeiska kommissionen, och Finlands Röda Kors kompletterar finansieringen från sin katastroffond. Projektet pågår fram till juni 2025, men Röda Korset ska fortsätta att utnyttja de inom projektet utvecklade, effektiva metoderna även efter det.

Mångsidiga aktiviteter stöder välbefinnandet hos människor som flytt från konflikter

Inom projektet ordnas olika funktionella aktiviteter i gruppform som är avsedda för både vuxna, unga och barn. Aktiviteter handleds av Röda Korsets frivilliga och kombinerar lek, musik, motion och konst.

Syftet med olika aktiviteter är att hjälpa identifiera individers och familjers redan existerande styrkor och resurser, stödja stresshanteringsförmågan och främja fungerande kommunikationssätt. Samtidigt strävar man efter att förstärka känslofärdigheter t.ex. genom att normalisera känslornas mångsidighet. Därtill är syftet att främja bildandet av nya sociala nätverk.

I bästa fall kan man med hjälp av aktiviteterna främja ökning av psykisk återhämtningsförmåga och psykisk flexibilitet och minska risker relaterade till belastande livssituation, såsom utmattning och utslagning. På detta sätt stöder fördelarna som uppnås med hjälp av projektet människornas och gemenskapernas välbefinnande och resiliens även på lång sikt.

Samtidigt uppmuntras människor som flytt till Finland att delta i utvecklingen och genomförandet av projektet. Det väsentliga syftet är att de allt mer skulle ses som aktiva aktörer i stället för passiva hjälptagare i samhället.

Därför ska de som flytt till Finland tas med i planeringen av aktiviteter. Därtill utbildas de till att själva kunna fungera som handledare för aktiviteter, vilket förstärker deras deltagande inom både gemenskaper och samhället.

Projektets verksamhetsformer har planerats att stödja de redan existerande frivilligverksamhetsformerna på Röda Korsets avdelnings- och distriktsnivåer. I planeringen av aktiviteter har man lyssnat på både anställda, frivilliga och människor som flytt till Finland. Aktiviteter testas i flera avdelningar för att säkerställa deras funktionalitet och meningsfullhet.

Utbildningar inom psykiskt stöd för frivilliga och anställda

Genom projektets utbildningsverksamhet förstärks Röda Korsets frivilligas och anställdas kompetens inom psykosocialt stöd samt beredskap att erbjuda detta stöd så att sociokulturella och språkliga faktorer tas hänsyn till.

Under projektets gång ordnas utbildningar och webbinarier om psykosocialt stöd. I en del av dessa är utbildare Röda Korsets frivilliga. Den första utbildningen (på finska) ordnas i september 2023 med temat kultursensitiv kommunikation.

I övriga kommande utbildningar behandlas bl.a. hur vuxna och barn som flytt från konflikter kan stödjas med hjälp av metoder för psykisk första hjälpen och i situationer där traumatiska upplevelser påverkar kommunikationen mellan människor. Därtill behandlas kommunikationssituationer i mångkulturell miljö samt hur man kan ta hand om sin egen återhämtningsförmåga.

Förutom förstärkning av kompetens är projektets andra syfte att främja frivilligas och anställdas välbefinnande. För frivilliga utvecklas inom projektet bland annat olika praxis som baserar sig på kamratstöd och möjligheter till avlastningssamtal där man tillsammans kan gå igenom utmanande situationer.

Mer information om projektet Tryggt sinne

Katariina Väisänen, projektkoordinator
040 652 9695
katariina.vaisanen@redcross.fi

Sofia Sateila Lopes Gabriela, planerare av psykosocialt stöd
040 640 2050
sofia.sateila@redcross.fi

"Finansieras av Europeiska unionen"

This website was produced with the financial support of the European Union. Its contents are the sole responsibility of The Finnish Red Cross and do not necessarily reflect the views of the European Union. 

Följ vårt arbete att hjälpa dem som lider av krisen i Ukraina
Följ vårt arbete att hjälpa dem som lider av krisen i Ukraina