En leende tjej

Vändagen

Fotograf: Ville Salminen / Suomen Punainen Risti

Vändagen påminner oss om vikten av att ha en vän: gemensamma aktiviteter, utbyte av tankar, roliga historier, en annan persons närvaro.

Det är härligt när man har något att vänta på.
En kvinna som fått hjälp via vänverksamheten, över 80 år

Men det är inte alla som har en vän. Allt fler människor känner sig ensamma i något livsskede.

Bli vän till någon som är ensam!

Till och med redan en förtrogen relation kan bryta ensamhetens cirkel. Vi behöver nya frivilliga till vänverksamheten. Inga specialkunskaper krävs. En förmåga att lyssna och vara närvarande räcker.

Delta i vänkursen på nätet eller live

Vi utbildar alla som är intresserade av vänverksamheten med en tre timmars vänkurs med varm stämning. På kursen går vi igenom vänverksamhetens olika former, frivilligarbete, mötessituationer och växelverkan.

Du får också tips på hur du kan ta hand om ditt eget välbefinnande. Efter kursen kan du bestämma om du vill komma med eller inte.

Vänkurser på nätet:

Eller vill du hellre delta i vänkursen ansikte mot ansikte?

Sök den närmaste kursen via ortsökning på OMA Röda Korset och anmäl dig.

Många sätt att vara en vän

Hos enäldre person som bor ensam skapar regelbundna besök av en frivillig vän en känsla av trygghet och glädje i den ensamma vardagen. Ofta räcker blotta närvaron, men en frivillig väns sällskap uppmuntrar ofta en äldre person att röra på sig även utanför hemmet.

Du kan till exempel hjälpa en äldre person med ett enskilt läkarbesök eller att handla. Sådan hjälp med att uträtta ärenden är kortvarig och sporadisk.

När vi förmedlar en vän till enung människa som vill ha en vän beaktar vi särskilt bådas intressen och önskemål om gemensamma aktiviteter. Med vännen kan du också tillbringa tid genom att vara aktiv, till exempel utöva en hobby, gå på bio, kafé, matcher och konserter. 

För en invandrare kan en frivillig vän vara ett oersättligt stöd. Du kan ensam, tillsammans med din partner, din familj eller en vän bli vän till en invandrare eller en hel familj som invandrat. Ni kan tillsammans göra vardagliga saker, till exempel gå på promenad, laga mat eller besöka sevärdheter i närområdet.

Hitta närmaste vänkurs eller kontakta din lokalavdelning

Närståendevårdarens vardag, det vill säga att på heltid eller vid sidan av sitt arbete sköta om en närstående, är krävande och ofta även tung. Som stöd för en närståendevårdare och som frivillig inom Röda Korset är du en viktig del av närståendevårdarens vardag. Ett besök hos närståendevårdarfamiljen, ett gruppmöte som du ordnat eller en uppiggande utflykt kan vara månadens mest efterlängtade händelse. 

Förutom grundkursen i vänverksamhet finns det för dem som vill stödja närståendevårdare kompletterande utbildning för verksamhet som stöder närståendevårdsfamiljer. 

Sök den närmaste kursen via ortsökning på OMA Röda Korset eller delta i vänkursen på nätet.

Om du vill veta mer om vänverksamheten på din ort, vänligen kontakta Röda Korsets  lokalavdelning eller distriktsbyrå.

Läs mer om verksamheten för närståendevårdare

Tycker du om att skicka meddelanden och utbyta tankar genom att skriva? Som en vän på webben kan du föra privata och anonyma diskussioner med din vän på valbart sätt, via e-post eller i chattappar. Vänskap på webben fungerar oavsett tid och rum.

Du kan bli en vän på webben genom att gå en kurs i vänverksamhet på webben eller grundkursen i vänverksamhet samt en webbintroduktion för vänner på webben.

Hitta närmaste vän på webben- eller vänkurs.

Om du vill genomföra webbintroduktionen för vänner på webben, kontakta varpu.salmenrinne@rodakorset.fi

För en person på sjukhus, serviceboende eller vårdhem ger besök av eller utflykter tillsammans med en frivillig vän efterlängtad variation i vardagen som piggar upp. Som frivillig vän kan du göra regelbundna besök och vara någon att prata med eller hjälpa till vid utomhusvistelser samt med att ordna tillställningar och gruppverksamhet – på egen hand eller tillsammans med andra frivilliga.

Som besökare på fängelse är du en frisk fläkt från livet utanför fängelsemurarna. Efter ett avtjänat straff är det lättare för en fånge att anpassa sig till vardagen om kontakten till det civila livet inte har brutits helt. Som besökare på fängelse kan du besöka samma fånge ett par gånger i månaden eller ordna gruppaktiviteter tillsammans med andra besökare. Om gruppens teman och mål beslutar ni tillsammans. En besökare på fängelse ska ha fyllt 25 år.

Sök den närmaste kursen via ortsökning på OMA Röda Korset eller delta i vänkursen på nätet.

Om du vill veta mer om vänverksamheten på din ort, vänligen kontakta Röda Korsets lokalavdelning eller distriktsbyrå.

Som frivillig kan du leda olika grupper och klubbar eller till exempel hjälpa till med att ordna olika evenemang och utflykter.

Grupperna kan ordna rekreationsverksamhet på serviceboenden eller andra inrättningar, men även öppna kvartersklubbar eller kamratmöten i bostadsområden, där människor som befinner sig i likande livssituationer samlas för att prata och umgås. Även för invandrare och rehabiliteringsklienter inom mentalvården ordnas gruppverksamhet.

Sök den närmaste kursen via ortsökning på OMA Röda Korset eller delta i vänkursen på nätet.

Om du vill veta mer om vänverksamheten på din ort, vänligen kontakta Röda Korsets lokalavdelning eller distriktsbyrå.