Just nu - senaste uppdateringen 2024-07-19 09:54:37

Röda Korsets arbete i konflikten mellan Gaza och Israel

Just nu - senaste uppdateringen 2024-07-19 09:54:37
Röda Korsets arbete i konflikten mellan Gaza och Israel

Röda Korsets arbete i konflikten mellan Gaza och Israel

I konflikten mellan Gaza och Israel utförs biståndsarbete under ytterst svåra förhållanden. Människorna i Gaza är i stort behov av grundläggande förnödenheter som mat, vatten och mediciner. Röda Korset arbetar oupphörligt för att den humanitära hjälpen ska nå fram säkert och regelbundet. Organisationen påminner alla parter om att följa krigets regler och skydda civila.

Ge ett bidrag till katastroffonden

"Arbetet kräver mycket psykisk styrka"

(19.7.2024)

I år har vi redan skickat 13 yrkespersoner inom hälso- och sjukvården till Röda Korsets internationella kommittés fältsjukhus i Gaza för att jobba som biståndsarbetare. En av dem är fysioterapeut Sami Jukkala, som använder sin semester för att agera som biståndsarbetare.

Jukkala tror att han som fysioterapeut har en bra ställning med tanke på att hans patienter har hopp.

– Det är fint att se hur en patient finner sin inre styrka när man tror att hen kommer att återhämta sig, säger Jukkala i en intervju för Yle.

Finlands Röda Kors chef för den internationella katastrofhjälpen, Marko Korhonen, berättar att personer som inte har tidigare erfarenhet av arbetet i konfliktområden inte skickas till Gaza. Arbetet är alltid riskabelt och kräver mycket resurser av arbetaren.

– Arbetet kräver psykisk styrka. Det är också möjligt att prata med en psykolog under och efter uppdraget, säger Korhonen.

Läs intervjun i sin helhet på Yles webbplats (på finska).

"Även en liten positiv signal i dessa förhållanden är alltid en stor nyhet”

(10.6.2024)

Barnmorska Minna Vanhamäki arbetar på Röda Korsets internationella kommittés fältsjukhus i Gaza och berättar i en intervju för Yle den 7 juni 2024 att behovet av hjälp i Rafah är enormt.

– Nöden är stor. Människor har en stor oro för sina närstående, och bristen på mat och vatten finns där varje dag. Många familjer har varit tvungna att flytta tre, rentav fyra gånger för att hitta en plats som är lite tryggare och där de kan stanna. Situationen är alltså kritisk, berättar Vanhamäki i intervjun på Yle Radio Suomen Päivä.

Mitt i nöden är varje nyfödd ett stort glädjeämne.

– Även en liten positiv signal i dessa förhållanden är alltid en stor nyhet. Hela personalen på sjukhuset är glad över alla nyfödda barn. Det är alltid en positiv sak som gör oss mycket glada, säger Vanhamäki för Yle.

Kliniken för förlossning och kvinnosjukdomar på Röda Korsets fältsjukhus kontrollerar graviditeter och sköter förlossningar. Dessutom har en klinik för efterundersökning efter förlossning inlett sin verksamhet på fältsjukhuset.

– Vi ber mammorna att komma tillbaka till kliniken efter cirka sex veckor för att vi ska kunna kontrollera att de nyfödda barnen, och mammorna, mår bra.

Lyssna på Minna Vanhamäkis intervju på Yle Radio Suomen Päivä i YleAreena (på finska).

Läs Minna Vanhamäkis intervju på Yle Uutiset (på finska).

Röda Korsets fältsjukhus sköter förlossningar

(28.5.2024)

Barnmorska Minna Vanhamäki skickade hälsningar från Gaza. Den här morgonen föddes en vacker liten flicka på Röda Korsets internationella kommittés fältsjukhus i Rafah.

Fotograf: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Behovet av hjälp i Gaza är enormt. Finlands Röda Kors har levererat sjukhusutrustning och personal till fältsjukhuset. Ett varmt tack till alla som har gett ett bidrag till vår katastroffond.

Man ska följa grundprinciperna för internationell humanitär rätt

(27.5.2024)

26.5 Rafah upplevde fasans stunder då människor skadades och dog till följd av en flygräd. Ett stort antal skadade och människor med brännskador kom till vårt sjukhus.

Våra team i Röda Korsets fältsjukhus arbetar utan avbrott för att rädda människoliv.

Civila ska skyddas. Man ska följa grundprinciperna för internationell humanitär rätt.

Fotograf: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Röda Korsets humanitära hjälp i Gaza

(17.5.2024)

Den första babyn i Röda Korsets nya fältsjukhus i Rafah i Gaza föddes.

Mamman Reem Abo Mousa berättar att hon är tacksam för den hjälp som hen fått av Röda Korsets internationella kommitté samt mot de läkare och vårdare som vårdat henne.

– Jag var mycket orolig och rädd för min graviditet. Sjukhuset kunde inte ta emot mig på grund av brist på personal, så jag kom hit [till Röda Korsets fältsjukhus], berättar Reem.

– Min graviditetstid var ett enda lidande. Jag blev tvungen att flytta från Khan Yunis till Rafah och nu från Rafah till Al-Mawasi. Jag kunde inte delta i normala kontroller för att följa min babys hälsotillstånd. Jag hade ingen mat att äta eller mata min baby med. Det fanns inga vitaminer heller.

– Jag var hela tiden utmattad och trött på grund av matbrist. Jag är orolig för mig själv och min baby. Jag är rädd för att jag måste flytta igen medan jag fortfarande återhämtar mig från kejsarsnittet. Jag vet inte vart jag skulle gå näst.

Reem Abo Mousa, som födde sitt barn i Röda Korsets fältsjukhus, med sin nyfödda baby Sanad och Röda Korsets biståndsarbetare. ”Sanad betyder stöd”, berättar Reem. 
Reem Abo Mousa, som födde sitt barn i Röda Korsets fältsjukhus, med sin nyfödda baby Sanad och Röda Korsets biståndsarbetare. ”Sanad betyder stöd”, berättar Reem.  Fotograf: Röda Korsets internationella kommitté

Finlands Röda Kors har till Röda Korsets fältsjukhus med 60 platser skickat bland annat en anestesiolog, en expert på sjukhusadministration och flera sjukskötare. En av våra biståndsarbetare är Miia Siurola.

– Jag är specialiserad på att vårda barn och det är min passion. Barnsjukskötares arbete är det bästa jobbet i världen, säger Siurola.

– Ur ett humanitärt perspektiv ska vi alla hjälpa när vi kan. Jag är utbildad i detta yrke och det är min uppgift att agera som barnsjukskötare. Var och en av oss kan göra något, till exempel ge ett bidrag.

Vår biståndsarbetare Miia Siurola tog ett foto av sig själv i Egypten på väg till Gaza:

Fotograf: Miia Siurola / Suomen Punainen Risti

Utöver biståndsarbetare har Finlands Röda Kors skickat en röntgenapparat, vattentankar och tvättställ till fältsjukhuset som Röda Korset öppnat i Rafah i Gaza.

Röntgenapparat i Röda Korsets logistikcentral i Kalkku i Tammerfors: 

Fotograf: Suomen Punaisen Ristin logistiikkakeskus

Vår biståndsarbetare, anestesiolog Anni Walli skickade hälsningar till Finland från Gaza. Hon arbetar på sjukhuset European Gaza Hospital som en del av Röda Korsets internationella kommittés kirurgiska hälsoteam.

– Den lilla människan på bilden hade en brännskada och skadorna behandlades under narkos. Vi har inget uppvakningsrum här så den lilla patienten var i min famn under uppvakningsskedet.

Anestesiolog Anni Walli med sin patient.
Anestesiolog Anni Walli med sin patient. Fotograf: Röda Korsets internationella kommitté

Finlands Röda Kors är med och öppnar Röda Korsets fältsjukhus i Gaza

(14.5.2024)

Röda Korsets fältsjukhus med 60 platser inrymmer bland annat en operationssal, förlossningsavdelning och jourpoliklinik. Finlands Röda Kors har levererat sjukhusapparatur och personal till fältsjukhuset.
Internationella Rödakorskommittén (ICRC) öppnar i samarbete med elva länders rödakorsorganisationer ett fältsjukhus i Rafah i Gaza.

- Sjukhuset hjälper oss att svara mot de enorma behoven av hälso- och sjukvård som den pågående konflikten har orsakat. Fältsjukhuset som öppnas kompletterar den skadade och delvis icke funktionsdugliga lokala hälsovården och det är möjligt att sköta cirka 200 patienter dagligen där, säger Finlands Röda Kors direktör för internationell biståndsverksamhet Tiina Saarikoski.

På fältsjukhuset i Rafah arbetar Finlands Röda Kors delegater bland annat som anestesiläkare, sjukskötare och expert inom sjukhusförvaltning Fotograf: Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

Attacker mot lokala sjukhus och vårdpersonal har åsamkat hälsovårdssystemet oerhörda skador. De sjukhus som fortfarande är verksamma är fulla av patienter och det råder brist på utrustning och resurser att ta hand om patienterna.

Internationella Rödakorskommittén påminner parterna i konflikten ständigt om tillämpandet av internationell humanitär rätt, såsom skyddande av sjukhus och vårdpersonal.

Med fältsjukhusoperationen stöds Palestinska Röda Halvmånens biståndsarbete. Palestinska Röda Halvmånens arbetstagare och frivilliga har ända sedan konflikten skärptes gett första hjälpen och erbjudit hjälp till invånare i Gaza som behöver brådskande vård.

På fältsjukhuset med 60 platser kan man utföra brådskande operationer och sköta förlossningar, nyfödda, barn, mammor och gynekologiska besvär. I samband med sjukhuset fungerar en jourpoliklinik. På fältsjukhuset kan man bedöma behovet av vård och hur brådskande det är samt också hantera situationer, då det plötsligt kommer en stor mängd patienter för att få vård.

På fältsjukhuset arbetar Finlands Röda Kors delegater bland annat som anestesiläkare, sjukskötare och en som expert inom sjukhusförvaltning. Finlands Röda Kors har levererat röntgenapparater, vattentankar och tvättställ till fältsjukhuset.

Fältsjukhuset är en del av ett mera omfattande biståndsarbete som Finlands Röda Kors utför för att hjälpa människorna som lider av Gaza-Israel-konflikten. Hjälpen har bestått av bland annat biståndsarbetare och monetärt och materiellt stöd för internationella Röda Korsets biståndsoperationer. Biståndsverksamheten finansieras med medel från Finlands utrikesministerium och Finlands Röda Kors katastroffond.

Internationella Rödakorskommittén har stött den lokala hälso- och sjukvården i Gaza i över 15 års tid.

Läs närmare om fältsjukhuset på Internationella rödakorskommitténs webbsidor (på engelska).

Samordning av hjälpen till Gaza

(4.3.2024)

Marko Korhonen, chef för den internationella katastrofhjälpen vid Finlands Röda Kors, hälsar från Röda Halvmånens sjukhus i Jordanien, där man också vårdar palestinier som evakuerats från Gaza. Korhonen samordnar Internationella Rödakorsfederationens (IFRC) regionala operation där man hjälper dem som drabbats av konflikten mellan Gaza och Israel.

– Här i Jordanien samordnas IFRC:s regionala operation där man bland annat stärker logistikförbindelserna för biståndsmaterial till Gaza, och förbereder sig på att agera i grannländerna. I Jordanien har man just öppnat en ny biståndsrutt till Gaza här från Jordaniens Röda Halvmånes lager.

Röda Korsets biståndsarbetare Marko Korhonen samordnar hjälpen till Gaza. Fotograf: Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto

”Situationen är hemsk”

(21.2.2024)

Den palestinska Röda Halvmånen och Internationella Rödakorskommittén är på plats i Gaza. Internationella Rödakors- och Rödahalvmånefederationen stöder också biståndsarbetet. Biståndsarbetet omfattar bland annat

  • organisation av flyktingläger
  • uppgifter inom sjuk- och hälsovården
  • materialhjälp.

Alldeles för lite hjälp når Gaza, och sjuk- och hälsovårdssystemet i området har nästan kollapsat.

Biståndsarbetet i konflikten mellan Gaza och Israel är också farligt. Sjutton frivilliga och anställda inom Röda Korset och Röda Halvmånen har omkommit under konflikten. Bland de omkomna finns frivilliga och anställda från både den palestinska Röda Halvmånen och den israeliska organisationen Magen David Adom.

Den internationella humanitära rätten, det vill säga krigets lagar, skyddar civila, personal inom sjuk- och hälsovården samt biståndsarbetare. De är inte inblandade i kriget. Alla stridande parter måste respektera den humanitära rätten.

Röda Korset och Röda Halvmånen ska få komma med livräddande humanitärt bistånd.
Kate Forbes, ordförande för Internationella Rödakorsfederationen

Över två miljoner människor i Gaza behöver hjälp och säkerhet. Note Chittarat, biståndsarbetare vid Internationella Rödakorskommittén, arbetade i området i januari och berättade om förhållandena på det lokala sjukhuset:

– Jag befinner mig på sjukhuset European Gaza i Khan Yunis. Vi har ett team av läkare och sjukskötare som arbetat och bott här med resten av sjukhuspersonalen i några månader. Situationen är hemsk, säger Chittarat.

Note Chittarat, anställd vid Internationella Rödakorskommittén, skickade videomeddelandet från Gaza i slutet av januari 2024. Fotograf: Note Chittarat / Punaisen Ristin kansainvälinen komitea

– Sjukhuset har blivit en plats dit inte bara sjuka och sårade kommer, utan också människor som söker skydd. När man går i sjukhusområdet kunde man tro att man går i ett flyktingläger, mycket nära konfliktområdet. Människorna här söker trygghet, fortsatte Chittarat.

Fler biståndsarbetare till stöd för biståndsoperationen

(30.1.2024)

Våra tre logistiker åker till Egypten för att samordna biståndstransporterna till Gaza.

– Vi åker för att jobba med logistik: mark- och flygtransporter samt lagring som stöd för egyptiska Röda Halvmånen. Vi ger all den kompetens vi har att ge. Vi utbildar i logistikprocesserna och hjälper till att förenhetliga dem, säger Tuomas Laibert, som är en erfaren biståndsarbetare.

Vår logistiker Juha Niininen har också arbetat inom biståndsoperationen.

– Jag har haft bråttom då jag utbildat lagerarbetare för egyptiska Röda Halvmånen till stöd för biståndsoperationen, berättade han i början av januari.

Behovet av hjälp är enormt

(8.1.2024)

Tiina Saarikoski, direktör för Finlands Röda Kors internationella bistånd, berättade för MTV Uutiset att cirka 85 procent av invånarna i Gaza har tvingats lämna sina hem, många redan flera gånger då de sökt en trygg plats. Behovet av hjälp är enormt och antalet biståndslångtradare som kommer in till Gaza är otillräckligt.

Redan före kriget åkte 500 långtradare om dagen till Gaza. Nu har vi fått vara nöjda om 100 långtradare om dagen har åkt till Gaza. Det är alldeles otillräckligt för den här försämrade situationen, säger Saarikoski.

– Humanitära organisationer kan inte lösa den här situationen. Vi kan bara opartiskt hjälpa de människor som behöver hjälp, säger Saarikoski.

– Vi försöker tala för krigets lagar för att undvika attacker mot civila eller civil infrastruktur. Ett sådant tyst påverkansarbete utförs hela tiden.

Behovet av hjälp är enormt

(8.1.2024)

Tiina Saarikoski, direktör för Finlands Röda Kors internationella bistånd, berättade för MTV Uutiset att cirka 85 procent av invånarna i Gaza har tvingats lämna sina hem, många redan flera gånger då de sökt en trygg plats. Behovet av hjälp är enormt och antalet biståndslångtradare som kommer in till Gaza är otillräckligt.

Redan före kriget åkte 500 långtradare om dagen till Gaza. Nu har vi fått vara nöjda om 100 långtradare om dagen har åkt till Gaza. Det är alldeles otillräckligt för den här försämrade situationen, säger Saarikoski.

– Humanitära organisationer kan inte lösa den här situationen. Vi kan bara opartiskt hjälpa de människor som behöver hjälp, säger Saarikoski.

– Vi försöker tala för krigets lagar för att undvika attacker mot civila eller civil infrastruktur. Ett sådant tyst påverkansarbete utförs hela tiden.

Från vårt logistikcenter i Tammerfors skickade vi också bland annat generatorer och en kompaktlastare till Egypten för att stöda vår katastrofberedskapsenhets arbete.

Biståndsmaterialet skickades från Röda Korsets logistikcentral i Kalkku i Tammerfors. Fotograf: Petri Keskinen / Suomen Punainen Risti

Katastrofberedskapsenheten som Finlands Röda Kors leder åker till Egypten för att samordna att nödhjälpen når fram till Gaza

(27.10.2023)

Katastrofberedskapsenheten som Finlands Röda Kors leder åker till Egypten för att samordna att materialhjälpen når fram till Gaza. Dessutom används medel ur katastroffonden för att stödja biståndsarbetet i Israel och Gaza. Invånarna i Gaza befinner sig i en ohållbar situation nu när konflikten mellan Hamas och Israel har blivit värre än på åratal.

Vi skickar en katastrofberedskapsenhet som är specialiserad på logistik till Egypten i samarbete med Röda Korset i andra länder. Enheten på fem personer leds av Finlands Röda Kors och samordnar mottagning, lagring och transport av internationell nödhjälp från Egypten till Gaza.

Internationella Rödakorsfederationens operation stöds dessutom från Beirut av den biståndsarbetare som vi skickat. För Internationella Rödakorskommitténs biståndsarbete i Israel och Gaza ges 200 000 euro ur katastroffonden.

Biståndstransporter har nått fram till Gaza, men inte tillräckligt.
Tiina Saarikoski

Katastrofberedskapsenheten inleder sitt arbete under svåra förhållanden.
Efter att striderna och attackerna blev värre i början av oktober har mer än hälften av Gazas befolkning tvingats lämna sina hem.

Både Israel och Gaza har haft många civila offer. Biståndsarbetare vid palestinska Röda Halvmånen och den israeliska organisationen Magen David Adom har omkommit i sitt arbete.

– Vår katastrofberedskapsenhet åker för att stödja att hjälpen når fram i en mycket svår situation. Biståndstransporter har nått fram till Gaza, men inte tillräckligt. Det är upp till parterna i konflikten att säkerställa att det opartiska humanitära biståndsarbetet är tryggt både för dem som behöver hjälp och för dem som hjälper. Det räcker inte att öppna gränsen tillfälligt, utan den humanitära hjälpen måste kunna föras fram regelbundet. Människorna i Gaza saknar basförnödenheter som sjuk- och hälsovård, mat, vatten och mediciner, säger Tiina Saarikoski, direktör för Finlands Röda Kors internationella biståndsverksamhet.

De 200 000 euro som ges ur vår katastroffond används till Internationella Rödakorskommitténs biståndsarbete.

Kommittén har varit verksam i Gaza, Israel och Västbanken sedan 1967. Den arbetar för att hjälpa dem som drabbats av konflikten och för fortlöpande diskussioner med parterna om skyddet av civila och om möjligheten att leverera nödvändig humanitär hjälp till dem som behöver hjälp.

Kommittén stöder palestinska Röda Halvmånen och Israels Magen David Adom, vars frivilliga och anställda hjälper sårade och dem som flytt från sina hem, till exempel genom att ge första hjälpen och transportera skadade till sjukhus. Egyptiska Röda Halvmånen är med och ordnar biståndstransporter över gränsen till Gaza.

Finlands Röda Kors följer noggrant med begäranden av Röda Korsets aktörer som finns på plats och är redo att öka sitt stöd. Vid behov kan fler biståndsarbetare eller materiell hjälp skickas dit.