02.11.2023

Betalkort för materiellt bistånd för att underlätta livet för människor i ekonomisk nöd

Fotograf: Suvi Elo / Suomen Punainen Risti

Med projektet Materiellt bistånd och delaktighet stöder man människor som befinner sig i en ekonomiskt utmanande situation på ett övergripande sätt. Hjälp och stöd erbjuds på över 100 orter. Utdelningen av betalkort inleds i oktober 2023 på de första orterna.

Upp till 1 100 frivilliga deltar i Finlands Röda Kors projekt Materiellt bistånd och delaktighet på olika håll i Finland. Under projektets gång kommer vi att ge övergripande stöd till människor som befinner sig i en ekonomiskt utmanande situation på 100 olika orter. Röda Korsets projekt pågår till slutet av 2024.

– Utöver det materiella biståndet som delas ut är det viktigt att förstärka människornas delaktighet och handlingskraft, säger Finlands Röda Kors mathjälpsplanerare och projektansvarig Riikka Kaukonen Lindholm

Utöver betalkort för materiellt bistånd finns det, beroende på ort, verksamhet och stöd för hjälpmottagarna som förstärker delaktighet, såsom gemensamma måltider, ekonomi- och hälsorådgivning, psykiskt stöd, möjlighet till diskussion och hänvisning till olika tjänster och aktörer. 

– Människor i akut eller långvarig ekonomisk nöd får till exempel hjälp med att hitta sociala förmåner och sysselsättningstjänster som de har rätt till, säger Kaukonen Lindholm. 

Ett nära samarbete med organisationer och den offentliga sektorn 

Utöver 104 av Finlands Röda Kors frivilligavdelningar deltar också över 200 lokala samarbetspartner i genomförandet av projektet Materiellt bistånd och delaktighet. Partner är till exempel socialväsendet, TE-byrån och andra organisationer. 

Finlands Röda Kors projekt kommer under åren 2023–2024 att dela ut sammanlagt 65 000 betalkort för materiellt bistånd. Med betalkorten kan hjälpmottagarna skaffa livsmedel och andra basvaror för att klara sig i en akut eller långvarig ekonomiskt utmanande situation. 

Utdelningen av betalkort inleds i oktober 2023 på de första orterna. Hjälpmottagarna kartläggs lokalt av Finlands Röda Kors avdelningar och samarbetspartner. Betalkorten delas ut i samarbete med partnerna, såsom socialväsendet och andra organisationer samt som en del av Finlands Röda Kors mathjälpsverksamhet.  

Utdelningsmetoderna och -tidtabellerna varierar från ort till ort. Du kan läsa mer om orterna som deltar i projektet här. Mer information om mathjälpsevenemang som Finlands Röda Kors ordnar på din ort finns på webbplatsen https://ruoka-apu.fi/sv/hemsidan/.

Finlands Röda Kors avdelningar publicerar information om projektets evenemang även på sina egna kanaler och i lokala medier, om Finlands Röda Kors mathjälpsevenemang inte redan finns på orten. 

Betalkorten är en ny biståndsform vid sidan av den övriga mathjälpen som ges 

Betalkorten för materiellt bistånd är en ny biståndsform i Finland, och det finns således inte någon färdig praxis för den.  

– Även om hjälpbehovet är stort kan man inte exakt förutse efterfrågan på den nya biståndsformen. Om efterfrågan är stor kan det uppstå utmaningar med ordnandet av verksamheten, eftersom biståndet som delas ut är begränsat. Vi är också medvetna om risken att stödet inte effektivt når de som har det största behovet av hjälp. Identifiering, uppföljning och minimering av risker är särskilt viktigt när det gäller införandet av den nya biståndsformen, konstaterar Kaukonen Lindholm. 

För att minimera risker kartlägger Finlands Röda Kors lokala avdelningar de hjälpbehövande tillsammans med samarbetspartnerna, såsom socialväsendet. 

– Hjälpmottagarna bemöts alltid, så att de kan erbjudas det stöd och den handledning som passar deras behov, och samtidigt säkerställer vi deras hjälpbehov, säger Kaukonen Lindholm. 

Coronapandemin, krisen i Ukraina och de stigande priserna har ökat hjälpbehovet inom mathjälpen. Samtidigt har mängden matsvinn att dela ut minskat. Betalkorten för materiellt bistånd fyller det växande behovet endast delvis och är en ny form av stöd vid sidan av den övriga mathjälpen och det övriga stödet som ges.  

– I Finland finns uppskattningsvis över 200 000 människor som tyr sig till mathjälp. Tyvärr är hjälpbehovet stort och antalet kort som delas ut begränsat. Finlands Röda Kors erbjuder dock också annan mathjälpsverksamhet till stöd för att människor ska kunna vara delaktiga och klara sig. 

Betalkorten för materiellt bistånd som är avsedda för mindre bemedlade finansieras ur Europeiska socialfonden Plus. Materiellt bistånd är en del av åtgärderna i programmet Ett förnybart och kompetent Finland 2021–2027. Biståndsbeloppet som beviljats Finlands Röda Kors projekt är 2 964 000 euro. Av biståndsbeloppet går 2 600 000 euro till betalkort för att hjälp mindre bemedlade. 182 000 euro används för att ordna projektets delaktiggörande verksamhet och 182 000 euro för förvaltningskostnader enligt projektbeslutet. 

Finlands Röda Kors erbjuder också annan mathjälpsverksamhet. Mathjälpsevenemang finns samlade på adressen https://ruoka-apu.fi/sv/hemsidan/

Vanliga frågor 

Vem kan få betalkortet? 

Betalkorten för materiellt bistånd är avsedda för mindre bemedlade personer som befinner sig i en akut eller långvarig ekonomiskt utmanande situation.  

Antalet betalkort är begränsat, vilket tyvärr innebär att endast en del av de hjälpbehövande kan få ett kort. I situationer där det finns mera hjälpbehövande än det finns kort, prioriterar vi i enlighet med våra principer hjälp för personer som befinner sig i de allra svagaste och mest sårbara situationerna. 

Finlands Röda Kors erbjuder dock också annan mathjälpsverksamhet till stöd för att människor ska klara sig. Mer information om mathjälpsevenemang som Finlands Röda Kors ordnar på din ort finns på webbplatsen https://ruoka-apu.fi/sv/hemsidan/

Varifrån kan man söka betalkort? 

Utdelningsmetoderna och -tidtabellerna varierar från ort till ort. Du kan läsa mer om orterna som deltar i projektet här. Betalkorten delas ut som en del av Finlands Röda Kors mathjälpverksamhet samt i samarbete med partner, såsom socialväsendet. Hjälpmottagarna kartläggs och bemöts lokalt av Finlands Röda Kors avdelningar och samarbetspartner. 

Antalet betalkort är begränsat, vilket tyvärr innebär att endast en del av de hjälpbehövande kan få ett kort. I situationer där det finns mera hjälpbehövande än det finns kort, prioriterar vi i enlighet med våra principer hjälp för personer som befinner sig i de allra svagaste och mest sårbara situationerna. 

Finlands Röda Kors erbjuder också annan mathjälpsverksamhet, såsom matutdelning. Mathjälpsevenemang finns samlade på adressen https://ruoka-apu.fi/sv/hemsidan/ 

Var delas betalkorten ut?  

Finlands Röda Kors projekt Materiellt bistånd och delaktighet delar ut de första betalkorten i oktober 2023. Utdelningsmetoderna och -tidtabellerna varierar från ort till ort. Du kan läsa mer om orterna som deltar i projektet här

Vilket värde har betalkortet?  

Det har ett värde på 40 euro.  

Vilka varor kan man köpa med betalkortet?  

Betalkortet för materiellt bistånd används för att betala för livsmedel och basvaror i dagligvarubutiker. Det går inte att köpa tippnings-, alkohol- eller tobaksprodukter, eller presentkort med kortet. Det kan heller inte bytas ut mot pengar.  

Basvaror är till exempel hygienprodukter, såsom blöjor, tvättmedel och mjukpapper.