17.05.2022

Finlands Röda Kors skickar medicinsk utrustning och läkemedelsbistånd till krisområdet i Ukraina

Fotograf: Laura Vesa / Suomen Punainen Risti

Finlands Röda Kors bidrar med en halv miljon euro till internationella Röda Korsets medicinuppköp i Ukraina och har också skickat medicinsk utrustning till Ukraina för att stödja Ukrainska Röda Korsets vårdarbete.

Behovet av humanitärt bistånd i Ukraina är enormt. Människor är i desperat behov av hälsovårdstjänster, mediciner, rent vatten och skydd.

Finlands Röda Kors logistikcentral i Kalkku har skickat en semitrailer med medicinsk utrustning, bland annat patientmonitorer, pulsoximätrar och kompresser till Ukrainska Röda Korset.

Förutom försändelsen med medicinsk utrustning bidrar Finlands Röda Kors med en halv miljon euro till Internationella rödakorskommittén ICRC:s uppköp av läkemedel för att hjälpa dem som lider på grund av konflikten i Ukraina.

– I en situation som förändras hela tiden gör ekonomiskt stöd det möjligt att köpa in precis de mediciner som behövs mest vid en given tidpunkt. Medicininköpen sköter ICRC och de transporteras till Ukraina via etablerade kanaler, säger Finlands Röda Kors chef för internationellt katastrofbistånd Marko Korhonen.

Stöd till hälsovården i Ukraina

Finlands Röda Kors har skickat sammanlagt 20 biståndsarbetare till Ukraina med grannländer för att stödja Röda Korsets internationella hjälpoperation. Den nyaste förstärkningen av manskapet blir Sirpa Miettinen, som reser till Ukraina för att arbeta inom hälsovården.

– Jag far iväg för att stödja Ukrainska Röda Korsets hälsovårdsprogram i Lviv- och Zakarpatska-regionerna i västra Ukraina. Österrikiska Röda Korset har bistått de här områdena redan länge, men nu har pressen på primärvården ökat på grund av antalet interna flyktingar. Många av dem lever i tillfälliga skydd, berättar Miettinen.

Röda Korset erbjuder bland annat mobila kliniker, hemvård och psykosocialt stöd i västra Ukraina.

Finlands Röda Kors biståndsarbetares uppdrag finansieras genom bidrag till katastroffonden.

På ort och ställe går hjälpen fram via internationella Röda Korset och den lokala rödakorsföreningen. Biståndsarbetet i Ukraina med grannländer kommer att kräva ett långsiktigt tänkande.

– Den humanitära krisen i Ukraina är djup och hjälpinsatser kommer att behövas i flera år. Det bäst sättet för människor att hjälpa är att ge ett bidrag till Finlands Röda Kors katastroffond, påminner Korhonen.

Finlands Röda Kors har tidigare beviljat sammanlagt 3 miljoner euro ur sin katastroffond till internationella Röda Korsets biståndsinsatser i Ukraina med närområden.