14.06.2021

Corona har ökat hjälpbehovet

Det behövs mycket hjälp

Undantagstiden belastar unga mycket. Corona har ökat hjälpbehovet speciellt för dem som redan befinner sig i en utsatt situation.

– Samvaro med och kamratstöd från andra ungdomar är viktigt, men nu har unga levt ett socialt mer avskilt liv. Det har stor betydelse när man inte kan se varandra i naturliga miljöer, berättar Kati Kyyrö, projektchef för digitalt familjearbete.

Nu har unga också allt mer bekymmer för hela familjen.

När föräldrarna arbetar hemma eller är arbetslösa har hemmets gemensamma bekymmer och också vuxnas problem en större inverkan på de ungas liv.

– Det finns ett stort stödbehov; det har synts i år.

Unga möts på nätet

Under coronatiden har arbetet på de Ungas skyddshus flyttats i stor utsträckning till nätet. Unga möts på distans via videor och samtalshjälp ges också på chatterna.

Näthjälpen sänker tröskeln att skaffa hjälp.

–  Man kan få hjälp först anonymt och i videosamtal har man också en möjlighet att välja om till exempel videon är på, berättar Kati Kyyrö.

Näthjälpen sänker tröskeln att skaffa hjälp.

Kundantalet har ökat under coronatiden och samtidigt har det kommit mindre avbokningar.

Det behövs mycket hjälp. 

Skyddshusen erbjuder tillfällig inkvartering på fem orter. Hjälp erbjuds också under coronatiden. 

Tjänsten är viktig, eftersom det inte finns mycket hjälp dygnet runt eller utanför tjänstetid.

Unga är alltid välkomna. Det enda kravet för den som kommer är drogfrihet.

– Det lönar sig att komma till skyddshuset alltid då man saknar samtal om sin egen situation och stöd för att orka, säger Mari Puutio som är frivillig på Åbos skyddshus.

Frivilliga möjliggör hjälpen och tjänar som en vuxen modell för unga

Unga kommer till skyddshusen från olika situationer.

– I regel finns det i bakgrunden sådana konflikter hemma att det antingen inte längre finns några lugna stunder eller grälen eskalerar så mycket att man måste ta timeout. De ungas egna ork under pressen av olika krav syns också i huset, likaså psykiska problem, berättar frivilliga Mari Kaarnavaara-Puutio.

Utöver arbetstagarna finns det frivilliga på skyddshusen för att stöda unga. Den viktigaste uppgiften för en frivillig är att vara en helt vanlig vuxen.

- Frivilliga ger de unga olika modeller om hur det är att vara vuxen. De kan diskutera med olika människor och få stöd för tanken att det finns många rätta sätt att vara med andra och sig själv.