13.06.2024

De Ungas skyddshus hjälper på sommaren – begränsad inkvartering vid kris

En person använder mobilen i sin säng i dunkel belysning.
Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Röda Korsets Ungas skyddshus ger ungdomar, familjer och närstående hjälp, men under perioden 21.6–31.7 är skyddshusens resurser begränsade. Under perioden kan man få samtalshjälp via den riksomfattande tjänsten Nettiturvis.

Hjälpen från de Ungas skyddshus förändras sommaren 2024: fr.o.m. midsommaren ger endast ett skyddshus inkvartering tillfälligt eller vid kriser, och håller krisjour. Därtill kan man under perioden få samtalshjälp på webben via tjänsten Nettiturvis. Fr.o.m. veckan som börjar den 29 juli finns det åter krislogi och jourhjälp att få på alla skyddshus.

Förändringar i finansieringen och den allmänna höjningen av kostnader är orsaker till att verksamheten begränsas. Finansieringen från välfärdsområdena till de Ungas skyddshus har minskat, och understöden från Social och hälsoorganisationernas understödscentral STEA räcker inte till att täcka de högre kostnaderna. Även Finlands Röda Kors finansierar de Ungas skyddshus, och Röda Korsets andel av denna finansiering har ökat när den offentliga har minskat.

Snabb hjälp hindrar att situationen för en ung person förvärras

Normalt har inkvarteringen vid kriser eller tillfälliga behov funnits under hela sommaren. Man har även gett hjälp per telefon vid kriser. Utöver logi för natten har de unga även fått mat och samtalshjälp med såväl kris- och familjemedarbetare som frivilliga.

Sommartid har man uppsökt logi vid de Ungas skyddshus, till exempel på grund av akuta krissituationer. Det har getts hjälp under hela året och man har i praktiken genast kunnat ge hjälp i kriser. Hjälpen från de Ungas skyddshus är kostnadsfri för hjälpmottagarna.

De ungas skyddshus i Egentliga Finland ger inkvartering vid kriser under semesterperioden och håller även jour. Huset kan hållas öppet tack vare finansiering från lokala fonder. Samtalen till alla Ungas skyddshus styrs i juli till skyddshuset i Egentliga Finland.

Det finns hjälp att få på nätet.

I juli ger de Ungas skyddshus samtalshjälp på nätet till ungdomar, familjer och närstående, via den riksomfattande tjänsten Nettiturvis. Fr.o.m. midsommaren har Nettiturvis öppet alla vardagar kl. 10–22 och tid ges för en möte på rentav redan samma dag. Utbildade kris- och familjemedarbetare på de Ungas skydds hjälper ungdomar och närstående i Nettiturvis. Tid till Nettiturvis kan bokas på tjänstens webbplats.

Ungdomar får också hjälp i den anonyma chatten Sekasin, som koordineras av Sekasin Kollektiivi. Tjänsten finns på sekasin.fi.

Hjälp med vardagliga problem för ungdomar – Röda Korset
Hjälp med vardagliga problem för ungdomar – Röda Korset