26.09.2023

Bistånd ur katastroffonden till hjälp för dem som lider av översvämningarna i Libyen

Personer i Röda Halvmånens västar står i översvämningsvattnet.
Fotograf: Libyan Punainen Puolikuu.

Finlands Röda Kors skickar 150 000 euro ur sin katastroffond till internationella Röda Korsets biståndsoperation i Libyen. Den lokala Röda Halvmånen letar efter personer som försvunnit vid översvämningarna och hjälper skadade under synnerligen svåra förhållanden.

Det monetära biståndet på 150 000 euro som ges ur katastroffonden stödjer libyska Röda Halvmånens arbete att hjälpa dem som förlorat sina hem vid översvämningarna.

– Hela familjer har omkommit, och hela höghus har spolats ut i havet. Just nu är det viktigaste att fortsätta med räddningsarbetena och hjälpa dem som klarat sig ur översvämningarna. De som räddats behöver basförnödenheter såsom mat, vatten och ett tak över huvudet, samt kontakt med sina återstående anhöriga, berättar Tiina Saarikoski, direktör för Finlands Röda Kors internationella biståndsverksamhet.

Röda Halvmånens biståndsteam letar efter försvunna personer, evakuerar de som blivit instängda, ordnar med nödinkvartering, ger skadade första hjälpen och bistår vid begravning av de som omkommit. Teamen ger också psykiskt stöd och för samman familjemedlemmar som förlorat kontakten med varandra.

Röda Halvmånen strävar efter att aktivera fler nödhjälpsteam

Naturkatastrofen inträffade under den väpnade konflikten i Libyen, och även de lokala biståndsarbetarna arbetar under mycket svåra förhållanden.

– Under konflikten är det viktigt att Röda Halvmånen i egenskap av neutral aktör har möjlighet att hjälpa på olika håll i landet. Enbart att bedöma behovet av hjälp är svårt i en situation där telefonförbindelserna inte fungerar och vägarna är brutna. Flodvattnet har satt minor och odetonerade projektiler i rörelse och de hotar säkerheten för både de som behöver hjälp och biståndsarbetarna, berättar Saarikoski.

Libyska Röda Halvmånen alarmerade sina lokala avdelningar att ställa beredskap för förödelse på grund av stormen Daniel, redan innan den slog till mot landets kust, och nödhjälpsteamen var bland de första att delta i räddningsarbetena. Röda Halvmånen strävar efter att snart aktivera fler team till områdena som utsatts för översvämningar.