17.12.2021

Gemenskap av julsamtal, skyddshus och julkafé

Två människor står ute med kaffekopp in handen.
Fotograf: Joonas Brandt

Vi vill alla bli sedda – också under julen.

Gemenskap och tid tillsammans med familjen som förknippas med julen kan fördjupa känslan av ensamhet bland den som ofrivilligt firar julen ensam.

Vi vill alla höra till en gemenskap och bli sedda. Känslan av osynlighet påverkar både individen och hela samhället negativt. Ensamheten försämrar välbefinnandet och utgör till och med en större risk än hjärt- och kärlsjukdomarna för en förtida död.  

Det kan vara svårt att tala om att man är ensam ens för de närmaste anhöriga, för det upplevs vara ens eget fel, berättar Finlands Röda Kors koordinator för social välfärd Maaret Alaranta.

Ensamhet är mycket vanligt.
Maaret Alaranta

– Ensamhet är emellertid mycket vanligt: var tredje upplever sig vara ensam.  Coronapandemin har ökat antalet människor som känner sig ensamma och på grund av smittorisken firar många även i år julen separerade från sin familj, fastän det skulle finnas närstående som bryr sig, konstaterar Alaranta. 

Ett julsamtal bryter ensamheten

Röda Korset uppmuntrar att ta kontakt och att uppmärksamma dem som ofrivilligt firar jul ensamma. Redan med en liten gärning kan man visa att man bryr sig: att fråga av grannen hur hen har det eller ett telefonsamtal till en släkting kan för mottagaren vara en stor sak.

– Alla har vi säkert någon släkting eller bekant som vi på grund av vardagsturbulensen har glömt att hålla kontakt med. Under julhelgen eller mellandagarna lönar det sig att modigt ta tag i telefonen och fråga hur hen har det.  Julsamtalet kan tas in som en ny tradition vid sidan av de gamla, uppmuntrar Alaranta. 

Alla är välkomna till Röda Korsets julkaféer

Röda Korsets lokalavdelningar ordnar julkaféer på flera orter runt om i landet. Kaféerna är öppna och avgiftsfria mötesplatser för alla som saknar någon att prata med. 

Mötesplatserna som är öppna under julhelgen hälsar alla välkomna på en gratis kopp kaffe och för att umgås med frivilliga inom vänverksamheten.

Information om julkaféer på olika orter finns på våra webbsidor.

De ungas skyddshus och Sekasin-chatten är öppna under julen

Röda Korsets Skyddshus för unga håller jour också under julen och nyåret.  Den unga kan komma till skyddshuset, om det är problematiskt att fira jul ensam eller med familjen. Samtalshjälp erbjuds och vid behov också en trygg övernattningsplats.

Hjälp finns också att få i Sekasin-chatten, som har jour under helgerna normalt från måndag till fredag klockan 9–24 samt från lördag till söndag klockan 15–24. Sekasin Gaming -webbgemenskapen är öppen dygnet runt.