04.01.2024

Som vän i vardagen

Fotograf: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti

Sirkka Rantanen och Meeri Nieminen gjorde en gång i tiden långa cykelutflykter i samma gäng. Nu träffar Rantanen Nieminen som Röda Korsets frivilliga vän.

Meeri Nieminen och Röda Korsets frivilliga Sirkka Rantanen gläntar på ytterdörren till Nieminens hus. Vädret är inte det bästa. En grå och fuktig vinterdag lockar inte en lång tur med sparkstöttingen på hjul, men det gör alltid gott med lite frisk luft. Samtidigt fyller Rantanen på fågelbrädet.

Om vädret är bra tar de en lång tur med sparkstöttingen på hjul längs byvägen. Då går vännerna till exempel för att se hur det ser ut vid ån och om huset som tillhörde en vän som flyttat till servicehuset fortfarande finns kvar.

Ystäväparista Meeristä ja Sirkasta pieni hapen haukkaaminen tekee aina hyvää.
Ystäväparista Meeristä ja Sirkasta pieni hapen haukkaaminen tekee aina hyvää. Fotograf: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti

Nieminen och Rantanen gjorde tidigare också långa turer.

– Vi var ett gäng kvinnor som gjorde cykelutflykter runt Pyhäjärvi. Vid hade kaffe och matsäck med oss. Ibland stannade vi för att simma. Vi besökte också alla sommarteatrar i närheten, minns vännerna.

89-åriga Nieminen gör inte längre cykelutflykter, men hon klarar av egnahemshussysslorna och butiksbesöken med lite hjälp. Hon bor ensam efter att hennes sambo gick bort förra vintern.

Före julen genomgick Nieminen en gråstarroperation och under återhämtningen fick hon inte lyfta tunga saker. Då gjorde Rantanen snöarbetet och bar in ved från källaren. Nieminen gör eld i köksspisen varje dag.

I köket dricker de kaffe och diskuterar förutom gamla minnen även aktuella saker på orten. Såsom den här gången att det har kommit en ny kyrkoherde till Yläne som har röretter på orten. Församlingen erbjuder också vännerna trevliga gemensamma aktiviteter. Före jul såg de församlingens julspel och Rantanen hjälpte både Nieminen och en annan vän till vallokalen när de röstade i församlingsvalet.

Meerin luona ystävykset kahvittelevat, juttelevat ja usein nauru raikaa.
Meerin luona ystävykset kahvittelevat, juttelevat ja usein nauru raikaa. Fotograf: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti

Varannan måndag deltar vännerna i församlingens handarbetsträff Tilkkupiiri där de bland annat stickar. Nieminen klarar ännu av även knepiga mönsterstickningar.

– Vi stickar strumpor där. Stickning är bra mot stress, konstaterar Meeri Nieminen.

– Känner du dig stressad? frågar Sirkka Rantanen och de skrattar.

Det är också viktigt för Nieminen att träffa sina vänner som flyttat till servicecentralen. Rantanen hjälper henne med det.

Alla får en vän

Vänskapen mellan Meeri Nieminen och Sirkka Rantanen som började med de gemensamma cykelutflykterna har ändrat form när Nieminens hjälpbehov har ökat i takt med åldern. För tillfället träffas de till och med många gånger i veckan. Som frivillig inom Röda Korsets vänverksamhet har Rantanen flera ålderstigna vänner som hon besöker regelbundet.

Röda Korsets avdelningen i Yläne strävar efter att erbjuda en vän till alla som önskar det. De är många, fast alla inte kan eller vill berätta rakt på sak om sitt önskemål.

– Man kanske inte vågar be om en vän själv. I någon mån får vi via hemtjänsten veta om personer som behöver en vän, och ibland är det de anhöriga som önskar att någon skulle pigga upp en släkting, berättar Rantanen.

Man kan inte tvinga på någon hjälp men de frivilliga inom vänverksamheten strävar efter att finnas till hands så att informationen sprids. Till exempel i kommunens servicebostäders samlingsrum har man ordnat kaffeträffar med låg tröskel.

När man själv far någonstans kan man ta en vän med sig.
Frivillig inom vänverksamheten Sirkka Rantanen

Vid avdelningen i Yläne som hör till Pöytyä kommun finns för tillfället tjugo frivilliga varav många även är frivilliga vänner. När avdelningen senast för några år sedan ordnade en vänkurs fick man sju nya frivilliga. Det är många för en ort med ett par tusen invånare.

Enligt Rantanen har avdelningens vänverksamhet mycket fria former. Man utgår ifrån de behov som personerna som behöver har och å andra sidan ifrån de frivilligas kunnande. En äldre kan behöva hjälp med till exempel trädgårdsarbete och får även socialt umgänge vid sidan om.

– Ibland har avdelningens män också fällt träd i trädgårdar om det har behövts, säger Rantanen.

Själv ska hon följa en rörelsehämmad vän till tandläkaren och förra veckan var hon med en vän och bowlade inne i stan.

Det är en rikedom att vara en vän.
Frivillig inom vänverksamheten Sirkka Rantanen

– När man själv far någonstans kan man ta en vän med sig.

Avdelningen har också köpt en cykeltaxi, som man kan åka med till exempelvis torget på lördagar. Det är viktigt för många.

Under coronapandemin höll man kontakt med vännerna med tabletter som avdelningen hade köpt till ålderdomshemmet och genom att ringa. Rantanen brukade ställa sig utanför vännens fönster när hon ringde så att vännerna kunde se varandra.

Roliga saker är arbetets salt

Inför vändagen förbereder avdelningen i Yläne ett vändagscafé. Det är ett öppet evenemang dit man kan komma för ett dricka en kopp kaffe och prata. Det bjuds på kaffe och bakverk, grillkorv och dragspelsmusik. Och naturligtvis trevliga diskussioner för dem som önskar det.

Det piggar mycket upp mig när jag får prata med någon.

Meeri Nieminen och Sirkka Rantanen anser att det viktigaste inom vänverksamheten är roliga saker.

– De är arbetets salt. Man kan inte ge de andra så mycket som man själv får. Det är en rikedom att vara en vän, säger Rantanen. Hon är pensionerad barnträdgårdslärare så hon har gott om tid för vänverksamheten.

– Det piggar mycket upp mig när jag får prata med någon, tillägger Nieminen.

Rantanen säger att Nieminen är en mycket vänlig och utåtriktad person som det är lätt att bli vän med. Nieminens liv är också trots hennes höga ålder och att hon bor ensam socialt. Bekanta tittar in för att dricka kaffe och samtidigt för att se att allt är bra.

Ystävykset Sirkka ja Meeri tapaavat tällä hetkellä jopa monta kertaa viikossa.
Ystävykset Sirkka ja Meeri tapaavat tällä hetkellä jopa monta kertaa viikossa. Fotograf: Jussi Vierimaa / Suomen Punainen Risti

Enligt Rantanen ger vänverksamheten de frivilliga vännerna också människokännedom. Vi är alla olika. Någon kan vara bättre på att tala än andra, men under ytan finns alltid en rolig och bra människa.

Artikeln publicerades ursprungligen i tidskriften Hjälpens värld 1/2023. Text: Elina Teerijoki