Tre hjälpare, tre berättelser

Läs om hur Kari, Krista och Sebastian blev frivilliga i Röda Korset. Vad tycker de om att verka som frivillig?
– Så fort jag klarar av det här börjar jag hjälpa andra, tänkte Kari för flera år sedan när han satt i en kamratstödsgrupp tillsammans med andra som slutat använda rusmedel.
– Först sa jag inget själv, bara lyssnade. Sedan konstaterade jag att om man kan göra ont genom att tala, så kan man också hjälpa upp genom att tala.
Nu har Kari redan ett tjugotal år av drogfritt liv bakom sig. Han hjälper andra som frivillig inom Röda Korset genom att handleda dem som använder rusmedel i kunskaper i första hjälpen. Ett par timmar långa utbildningar hålls till exempel på boendeenheter och mötesplatser, och syftet är att förebygga dödsfall till följd av berusningsförgiftning.
– Som erfarenhetsexpert kommer Kari väl in på samma våglängd som deltagarna och kan beskriva saker i ord, säger Petra Laitinen, planerare av frivilligverksamhet som fungerar som arbetspar med Kari.
Tack vare Kari och andra utbildare har redan 650 personer som använder rusmedel lärt sig livsviktiga hjälpfärdigheter.

Krista Ananin började som frivillig inom Röda Korset som 17-åring efter att ha genomgått utbildningen i första hjälpen i samband med sina närvårdarstudier.
2017 blev Krista rullstolsburen. Första hjälpen-verksamheten ersattes av att främja tryggheten i vardagen. Nu anordnar Krista från Rovaniemi som Röda Korsets säkerhetscoach utbildningar och informationssnuttar om hemmets säkerhet. Dessutom delar hon ut mathjälp.
Krista, som nu under större delen av sitt liv varit verksam vid Röda Korset, berättar att det mest betydelsefulla för henne är att möta människor. Hon tycker att frivilligverksamhet är en bra och förmånlig hobby.
– Dessutom känns det bra, gläder sig Krista.

Sebastian Rosanthan, som kommer från Sri Lanka, verkar däremot som första hjälpen-jourhavande på Röda Korsets avdelning i Hertonäs. Han tycker att det bästa med verksamheten är möjligheten att utveckla sina egna färdigheter.
– Jag blev akutvårdare genom Hjälparklubben. I klubben lärde jag mig finska och fick uppmuntran att söka mig till första hjälpen-jouren, berättar Sebastian.
Hjälparklubbarna är grupper riktade till invandrare, där man lär sig första hjälpen-färdigheter på tydlig finska.
– Numera berättar jag min historia för andra invandrare, och jag uppmuntrar även dem att delta i första hjälpen-verksamheten. Jag tycker att det är viktigt att vi har många olika typer av hjälpare. När man ger första hjälpen behöver man inte ha perfekta språkkunskaper, jag brukar be den andra att tala långsammare om jag inte förstår.
Röda Korset är bekant för Sebastian sedan barndomen.
– Pappa berättade att de hjälpte människor mitt i kriget och tsunamin. Det tyckte jag var fint och jag ville vara med.

Som frivillig är du en av Röda Korsets hjältar. Välkommen med!
Det finns många alternativ, och som frivillig inom Röda Korset hjälper du på ett sätt som passar just dig.
Som frivillig främjar du humanitet och står upp för dem som är utsatta. Du hör till hjälpargruppen på din ort och ingår samtidigt i ett globalt nätverk.
Bekanta dig med olika sätt att hjälpa
