06.11.2023

”Vårt mål är att människan ska känna sig respekterad och kunna påverka i sin gemenskap”

Fotograf: Suvi Elo / Suomen Punainen Risti

Vid webbinariet om fattigdom och mathjälp 9.11.2023 granskas fattigdom i Finland ur tre olika perspektiv.

Utvecklingsprojektet för organisationssamordning av mathjälpen som leds av Finlands Röda Kors ordnar 9.11.2023 kl. 9-12 ett webbinarium, där fattigdom granskas ur tre olika perspektiv.

I webbinariet får barnfamiljernas, de arbetslösas, studerandenas och de äldres representanter göra sina röster hörda och de berättar vad fattigdom och behovet av mathjälp idag innebär för människor i olika livsskeden.

Representanter för kommunerna, välfärdsområdena och staten får också ordet och de öppnar upp om vilka lösningar den offentliga sektorn erbjuder åt dem som lever i fattigdom och behöver mathjälp samt vilka lösningar som utvecklas.

Som tredje tema får vi ännu höra om hur mathjälp, rätt till mat och utkomst ter sig ur ett människorättsperspektiv.

Webbinariet öppnas av Finlands Röda Kors generalsekreterare Eero Rämö.

- Mathjälpen har en viktig roll för att öka inkludering, social gemenskap och välfärd. Humaniteten är det centrala i Finlands Röda Kors mathjälpsverksamhet. Vi vill möta varje hjälpbehövande med respekt och erbjuda ett heltäckande stöd. Vårt mål är att människan ska känna sig respekterad och kunna påverka i sin gemenskap, säger Rämö.

Målet för webbinariet är att föra samman olika aktörer för att diskutera fattigdom och mathjälp samt fundera på lösningar för att kunna svara mot dagens utmanande situation.

- Allt flera människor i Finland tyr sig till mathjälp. I dagens läge är det allt viktigare att förtäta samarbetet mellan mathjälpsaktörerna och den offentliga sektorn, så att mathjälp finns tillgänglig där den behövs, betonar Rämö.

Till webbinariet har som talare inbjudits Sonja Kekkonen från Rädda Barnen, Eliisa Juntunen från Sakki ry, Juha Keränen från de arbetslösas centralorganisation, Mia Niemi från Äldreombudsmannens byrå, Anna-Mari Sopenlehto-Jokinen från Åbo stad, Ritva Liukonen från social- och hälsovårdsministeriet samt Anna Salmivaara från Förbundet för mänskliga rättigheter.

Webbinariet avslutas av Finlands Röda Kors chef för enheten för välfärd och hälsa Susanna Uusi-Pohjola.

Diskussionen leds av redaktör och konferencier Maria Pettersson.

Anmäl ditt deltagande senast 7.11.2023 (på finska).

Webbinariet är riktat till dem som beslutar om mathjälp i kommuner och välfärdsområden, tjänstemän som koordinerar statsbidragsprojekt för mathjälp, välfärdsområdenas sakkunniga i kontaktytefrågor, organisationsaktörer, personal och frivilliga som arbetar med mathjälp samt andra som är intresserade av fattigdom och behovet av mathjälp, socialskydd samt av att hjälpa.

Webbinariet ordnas av utvecklingsprojektet för organisationssamordning av mathjälpen som leds av Finlands Röda Kors. Projektet genomförs i samarbete med takorganisationer och myndighetsaktörer för mathjälp.