24.12.2023

Insamlingen Jul i Sinnet gav glädje åt 22 000 mindre bemedlade barnfamiljer

En vux och en barn bakar pepparkakor.
Fotograf: Ville Salminen / Suomen Punainen Risti

Matpresentkorten som skaffats med medel från Jul i Sinnet-insamlingen har levererats till mindre bemedlade barnfamiljer runt om i Finland. I ekonomiskt svåra tider framhävs julhjälpens betydelse för familjerna.

Matpresentkorten på 70 euro som skaffats med medel från Jul i Sinnet-insamlingen har utdelats till julglädje för mindre bemedlade barnfamiljer. Insamlingen som Röda Korset och Mannerheims Barnskyddsförbund ordnade tillsammans med Yle hjälpte i år 22 000 mindre bemedlade familjer runt om i Finland.

Under julen stärks känslan av ojämlikhet mera än normalt, eftersom allt flera föräldrar i och med stramare ekonomi har svårigheter att skaffa gåvor och festmat för att skapa julstämning för barnen.

– Hos oss på Röda Korset ser vi föräldrarnas trångmål i att begärandena om hjälp har ökat, säger Finlands Röda Kors koordinator för social välfärd Maaret Alaranta.

– Till exempel inom matutdelningen ser vi att åtstramningarna berör i synnerhet familjer med endast en försörjare eller där någon är arbetslös. Allt oftare kämpar också föräldrar som arbetar i snuttjobb eller på deltid med utgifterna i vardagen.

Hos oss på Röda Korset ser vi föräldrarnas trångmål i att begärandena om hjälp har ökat.
Maaret Alaranta

Alaranta konstaterar att ett matpresentkort som man får till jul inte avhjälper barnfamiljsfattigdomen som samhällsproblem, men presentkortets betydelse är för familjen ofta större än kortets penningmässiga värde.

– Att föräldrarna har möjlighet att ordna julstämning med julmat och små julklappar för sina barn ger både barnen och föräldrarna hopp. Barndomens julminnen är för många viktiga fortfarande när man har blivit vuxen, konstaterar Alaranta.

Under årens lopp har man glatt hundratusentals familjer med insamlingen

Insamlingen Jul i Sinnet ordnades redan för 27:e gången. Med stöd av den har man under årens lopp delat ut sammanlagt 420 500 matpresentkort till mindre bemedlade barnfamiljer i vårt eget land.

– Vi tackar alla varmt som har varit med och gett glädje till människor som befinner sig i utsatt ställning. I responsen som vi fått av presentkortsmottagarna betonas glädje och överraskning över att någon okänd har märkt familjens hjälpbehov och velat hjälpa. Upplevelsen av att ha blivit sedd är viktig för alla, påminner Alaranta.

Jul i Sinnet-insamlingen ordnas av Finlands Röda Kors och Mannerheims Barnskyddsförbund i samarbete med Yle och som samarbetspartner fungerar K-mataffärerna, S-gruppens dagligvarubutiker och Lidl Suomi.

Presentkorten delades ut till de hjälpbehövande i samarbete med till exempel rådgivningarnas, socialarbetets och diakoniarbetets yrkespersonal.