04.04.2024

Finlands Röda Kors stödjer dem som chockats av skottlossningen på Viertolan koulu

Fotograf: Heli Blåfield / Suomen Punainen Risti

Finlands Röda Kors psykologiska beredskapsgrupp ordnar stödverksamhet på Viertolan koulu i Bäckby i Vanda. Därtill fortsätter Röda Korsets utbildade frivilliga att röra sig bland människorna, och de erbjuder samtalshjälp åt även andra som chockats av skolskjutningen.

Finlands Röda Kors har kallats till stöd för myndigheterna till följd av skottlossningen på Viertolan koulu i Vanda tisdagen den 2 april 2024.

Finlands Röda Kors psykologiska beredskapsgrupp ordnar stödverksamhet för närstående och de barn som var på plats under incidenten med skottlossning på Viertolan koulu i Vanda.

Därtill har Röda Korsets utbildade frivilliga sedan tisdagen erbjudit psykiskt stöd åt även andra barn, ungdomar och vuxna som chockats av skottlossningen på skolan.

– Sedan i går kväll har våra frivilliga stött människorna som samlats utanför Viertolan koulu, och varit närvarande som lyssnande vuxna bland annat på ungdomslokalen i Dickursby och i närbiblioteken. I morse tog vår frivilliga emot eleverna som kom till skolan, berättar Niina Hirvonen, koordinator för Finlands Röda Kors beredskap.

I nuläget kartlägger Röda Korset behovet av eventuellt ytterligare bistånd. Biståndet av psykiskt stöd som jourhavande frivilliga ger kommer att fortsätta så länge det finns behov av det.

– Vi följer läget och är beredda att bemöta myndigheternas nya förfrågningar om stöd och att bistå efter behovet, säger Hirvonen.

Röda Korsets jourerande krisbistånd erbjuds också åt ungdomar och deras närstående

Skottlossningen på Viertolan koulu i Vanda kan fortfarande uppröra och väcka rädsla hos barn, unga och deras närstående. Nu kan också innehållet i sociala medier ge mer ångest.

Röda Korsets de Ungas skyddshus erbjuder jourerande krishjälp åt ungdomar och deras närstående per telefon, på webben och på plats vid skyddshusen. Vi erbjuder unga och deras närstående även riksomfattande näthjälp vid Nettiturvis. Unga i åldern 12–29 år får anonym samtalshjälp i chattjänsten Sekasin som samordnas av Sekasin Kollektivet: www.sekasin.fi

Det finns mer information om stödet på de Ungas skyddshus, och samlade instruktioner för psykiskt stöd finns här.