24.11.2023

Kamratstödsgrupper ger närståendevårdare kraft

Fotograf: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti

Kamratstöd och frivilliga vänner ger närståendevårdare som deltar i Finlands Röda Kors stödverksamhet kraft att klara av vardagen. Att vara med i en gemenskap skapar trygghet.

Finlands Röda Kors frivilliga stöder närståendevårdarnas vardag bland annat genom vänverksamheten. Förutom vänverksamheten ordnar frivilliga även gruppmöten där närståendevårdare har möjlighet att träffa andra som befinner sig i en likadan livssituation.

Kamratstödsgrupper ledda av Finlands Röda Kors frivilliga har visat sig vara viktiga för närståendevårdare: Nästan alla av närståendevårdarna som är med i Röda Korsets verksamhet och som deltog i en enkät som genomfördes under hösten 2023 var helt eller delvis av samma åsikt om att de är med i en grupp eller en gemenskap som är viktig för dem.

Över hälften av dem som svarade på enkäten var helt av samma åsikt om att de känner sig vara nödvändiga för andra och att de har ett meningsfullt liv. Nästan hälften av dem som svarade på enkäten hade en stark känsla av att deras dagliga funktioner är meningsfulla.

– Jag tycker att det är ett fint resultat att närståendevårdare har en så här stark känsla av att deras arbete är meningsfullt och viktigt. Det är speciellt glädjande att det är så många som känner att de hör till en grupp som är viktig för dem. Gemenskapen skapar trygghet, och det är ju temat för veckan för näståendevårdare i år, säger Elisa Vesterinen, planerare av social välfärd vid Finlands Röda Kors.

Kamratstödsgrupper är viktiga för närståendevårdare. Att vara med i en gemenskap skapar trygghet. Fotograf: Eeva Anundi / Suomen Punainen Risti

Frivilliga inom vänverksamheten stödjer närståendevårdarfamiljernas vardag

Besök av Finlands Röda Kors frivilliga erbjuder en efterlängtad andningspaus för närståendevårdarfamiljernas vardag och har en uppiggande effekt mitt i de dagliga vårdrutinerna. Upplevelsen om att vara en del av kamratstödsgruppens gemenskap hjälper att klara av vardagen och ökar närståendevårdarnas hoppfullhet.

– Många närståendevårdare befinner sig i en mycket belastande situation. Den sociala kontakten och andningspausen som frivilliga erbjuder främjar ork och välbefinnande även i krävande situationer, berättar Vesterinen.
 
Finlands Röda Kors stöder närståendevårdare genom frivilligverksamheten. Frivilliga inom Röda Korsets vänverksamhet arbetar dagligen för att hjälpa människor och för medmänsklighet.
 
Vem som helst kan bli frivillig, inga speciella färdigheter behövs. Man kan komma med genom att gå grundkursen i vänverksamhet:Sök grundkurser i vänverksamhet.

En riksomfattande vecka för närståendevårdare firas 26.11–3.12.2023 under temat gemenskapen skapar trygghet.