20.10.2023

Bostadslöshet hör till de mest extrema formerna av fattigdom och ökar risken för olyckor – Finlands Röda Kors förebygger bostadslöshet och erbjuder stöd

Fotograf: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Tisdagen den 17 oktober firas den årliga De bostadslösas natt. Finlands Röda Kors deltar igen i många evenemang för bostadslösa i hela landet. 

Bostadslöshet är en av de mest extrema formerna av fattigdom. Den försvagar människans välbefinnande och delaktighet – möjligheten att uppleva att hen hör till omvärlden och samhället. Sjukdomar, ekonomiskt trångmål och utslagning är exempel på några av orsakerna bakom bostadslöshet. 

Den 17 oktober är FN:s dag mot fattigdom och marginalisering. I Finland är den dagen känd som De bostadslösas natt då det ordnas evenemang för bostadslösa på olika håll i landet.  

År 2023 är temat för De bostadslösas natt ”Vem tillhör staden?”. Med temat vill man väcka samhällelig debatt bland annat om vem som har rätt att synas i stadsbilden och om det offentliga rummet är jämlikt och tillgängligt för alla. 

Olyckor i den bostadslösas vardag ger allvarligare följder än hos andra 

Bostadslöshet ökar antalet av de allvarligaste olyckorna. Så är fallet särskilt för dem som bor på gatan eller i skyddshärbärgen. Den bostadslösas risk att dö till exempel av olycksfall, förgiftning, självmord eller våld är över tio gånger större än hos den övriga jämförelsebefolkningen

Utöver bestående sårbarhet ökar risken för olyckor på hösten också av samma orsaker som för andra – mörker, kyla och halt väglag. För dem som lever utan ett hem ökar deras konsekvenser. 

– En trygg vardag borde tillhöra alla. Tröskeln för att ringa efter hjälp är ofta högre än vanligt, i synnerhet om olycksfallet är förknippat med användningen av rusmedel. Grundläggande färdigheter i första hjälpen är viktiga för att man ska kunna undvika särskilt allvarliga skador och till och med dödsfall, säger Saara Aakko, planerare av hälsofrämjande arbete vid Finlands Röda Kors.  

De utbildningar i första hjälpen för personer som använder rikligt med berusningsmedel som Finlands Röda Kors inleder i år når i synnerhet bostadslösa som inkvarteras i boendeenheterna runt om i Finland. I den avgiftsfria utbildningen lär man sig bland annat att ge första hjälpen till en medvetslös person och att stoppa blödningar. Under utbildningen lär man sig även att identifiera överdoser och situationer där man måste larma om mer hjälp. 

Röda Korset förebygger orsakerna till bostadslöshet och erbjuder mångsidigt stöd 

Vi förebygger orsakerna till bostadslöshet och erbjuder mångsidigt stöd med låg tröskel bland annat genom rusmedelsarbete, fängelsebesök och skyddshusverksamhet för unga. Vi stöder till exempel unga som blir självständiga att hitta och behålla en egen bostad. 

Vi erbjuder dessutom annat avgiftsfritt stöd och annan vägledning, såsom avgiftsfri mathjälp, hälsorådgivning och diskussionshjälp som är öppna för alla. Stödet kan tillhandahållas med hjälp av våra frivilliga. 

Finlands Röda Kors har varit med om att inrätta Y-Stiftelsen som erbjuder bostadslösa förmånliga bostäder och arbetar för att eliminera bostadslösheten. Vi är fortfarande en aktiv medlem av Y-Stiftelsen. 

Evenemang under De bostadslösas natt 

Under De bostadslösas natt det här året deltar Finlands Röda Kors i år i bland annat följande evenemang, som ordnas genom olika samarbeten: 

Haukipudas: SPR Kirppis Haukipudas, Revontie 13, 17.10 kl. 17.00–20.00. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt delas bl.a. mat och kläder ut. På programmet står också information om förebyggande av olycksfall under Olycksfallsdagen. 

Joensuu: Salutorget, 17.10 från kl. 12.00. På torget under De bostadslösas natt erbjuds soppa och trevliga möten. Möjlighet att få information om Röda Korsets frivilligverksamhet. Med i svängarna är Norra Karelens Marthors MURU-projekt. 

Jorois: Koskentie 9, 17.10 kl. 10.30–14.00. Evenemanget under De bostadslösas natt i samarbete med Myrskylyhty ry. Det bjuds på ärtsoppa och pannkaka. Evenemanget ger också möjlighet att träffa och diskutera med frivilliga. 

Jyväskylä: Lounaispuisto, 17.10 kl. 16.00–21.00. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt ordnas bl.a. en paneldiskussion om att föra bostadslösheten på tal och musikföreställningar. Det bjuds även på lite tilltugg. 

Kemi: Marina Takalonkatu 3, Kulttuurikeskus, 24.10 kl. 17.00–20.00. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt delas bl.a. korv och kaffe ut. Möjlighet att bekanta sig med olika organisationer och aktörer inom den offentliga sektorn under evenemanget. Under evenemanget delas också ut information om förebyggande av olycksfall under Olycksfallsdagen. 

Karleby: Herman Renlunds gata 1, 17.10 kl. 15.00–19.00. Ett evenemang öppet för alla under De bostadslösas natt i Esperi Cares vårdhem Hermanni, om vädret tillåter är evenemanget utomhus. Det bjuds bl.a. på korv, plättar och kaffe. Kläder och små ficklampor delas ut. I Olycksfallsdagens tecken erbjuds information om förebyggande av olycksfall. Välfärdsområdet Soite deltar. 

Kotka: Framför lopptorget vid Röda Korsets avdelning i Kotka, Tarinatie 2, 17.10 kl. 12.00–18.00. Evenemanget under De bostadslösas natt under temat Vem tillhör staden. Det bjuds på soppa och kaffe. Även utdelning av kläder som donerats. 

Kuopio: Kuninkaankatu 30, 17.10 kl. 16–20 och Tukikeskus Mahku, Puijonkatu 45, kl. 17.00–20.00. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt på Kuninkaankatu delas det ut något smått att äta, frisörtjänster erbjuds och det förs diskussioner om bostadslöshet. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt på Tukikeskus Mahku på Puijonkatu ordnas en kakaobar, livemusik, bingo och donerade varor delas ut.

Uleåborg: Rotuaari, 17.10 kl. 14.00–19.00. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt delas bl.a. varm mat och hygienpåsar ut. Röda Korsets hälsopunkt närvarar och erbjuder information om förebyggande av olyckor i Olycksfallsdagens tecken. Under mathjälpsevenemanget på Röda Korsets avdelning i Uleåborg (Toppila-Center Paakakatu 2) 23.10 kl. 16.30 –17.30 erbjuds information om förebyggande av olycksfall i Olycksfallsdagens tecken.

Parola: Kohtaamispaikka Juttutupa, Jaakonkuja 3, 17.10 kl. 16.00–19.00. I De bostadslösas natts och Olycksfallsdagens tecken erbjuds soppa med tilltugg samt kaffe och bullar. Beredskapsgruppen vid Röda Korsets avdelning i Hattula undervisar i första hjälpen och delar ut material för förebyggande av olycksfall. Samarbetspartner deltar och berättar om de stödformer som finns i kommunen. 

Birkala: Suupantori, 17.10 kl. 15.00–19.00. På programmet under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt står bl.a. tal och olika aktörers presentationer om de verksamheter som de erbjuder. I programmet ingår också musik samt utdelning och mottagande av kläder. Det bjuds på korv, ärtsoppa, kaffe och bröd. 

Björneborg: Eetunaukio, Itäpuisto 1111, 17.10 kl. 18.30–21.30. På programmet under De bostadslösas natt står bl.a. tal, musik, mathjälp, första hjälpen och utdelning av hygienprodukter och klädhjälp. 

Reso: Tasalan tori/Kamari, 17.10 från kl. 17.00. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt bjuds det på bl.a. mathjälp. Även Punainen Risti Ensiapu och Röda Korsets hälsopunkt och säkerhetscoacher deltar och erbjuder hälsorådgivning och information om förebyggande av olyckor. Röda Korsets hälsopunkt erbjuder dessutom information om förebyggande av olyckor och information om säkerhetsteman i Olycksfallsdagens tecken 10.11 kl. 10.00 –13.00.

Raumo: Innergården till Toivontalo, Lyseokatu 7, 17.10 kl. 16.00–21.00. Under De bostadslösas natt består programmet av bl.a. tal, musik, mathjälp och utdelning av hygienprodukter och klädhjälp. Närvarande är också Röda Korsets hälsopunkt som erbjuder bl.a. hälsorådgivning och blodtrycksmätning. 

Riihimäki: Granitin aukio, 17.10 Kl. 18.00–20.00. Under evenemanget under De bostadslösas natt presenteras bl.a. olika verksamheter som ordnas av Röda Korsets frivilliga och andra aktörer. 

Rovaniemi: Lordin aukio, Maakuntakatu 29–31, 17.10 kl. 18.00–22.00. Programmet som ordnas under De bostadslösas natt består av bl.a. artister, eldshow och hårklippning. Det bjuds på korv, plättar och kaffe. Under evenemanget delas hygienprodukter samt donerade vinterjackor, yllestrumpor mm. ut. Under evenemanget delas Olycksfallsdagens information, material och ficklampor ut. Under evenemanget gå det att bekanta sig med olika organisationer och aktörer inom den offentliga sektorn.  

Seinäjoki: Keskustori, 17.10 kl.15.00–18.00. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt hör vi bl.a. Paula Risikkos tal, musikföreställningar och en paneldiskussion. Det bjuds på saft och korv. 

Siilinjärvi: Sulkan silta, Sulkavantie 4, 17.10 kl. 17.00–20.00. Under evenemanget under De bostadslösas natt bjuds det på varm soppa, frisörtjänster och varma rena kläder. På evenemangsplatsen finns också möjlighet att bada bastu. 

Tammerfors: Kohtaamispaikka Tampuri, Otavalankatu 12a, 21.10 kl. 17.00–21.00. Under evenemanget på De bostadslösa natt ordnas bl.a. mottagning på Röda Korsets hälsopunkt och utdelning av donerade kläder, det bjuds även på lite mat. 

Åbo: Salutorget, 17.10 från kl. 18.00. Under evenemanget som ordnas under De bostadslösas natt bjuds det på bl.a. plättar och kaffe, kläder och hygienartiklar delas ut. Även Röda Korsets hälsopunkt finns på plats.  

Du kan bläddra bland evenemangen under De bostadslösas natt här

Mathjälp i Finland
Mathjälp i Finland
Gratis hälsorådgivning i hela landet
Gratis hälsorådgivning i hela landet
De Ungas skyddshus – stöd, trygghet och aktivitet
De Ungas skyddshus – stöd, trygghet och aktivitet