Saara Suojanen

Katja Lösönen
Fotograf: Katja Lösönen
Vän, Vasa
Här i Vasa är min vän dessutom ett slags ”reservmormor” som kan hjälpa mig med levnadsråd.

Saara Suojanen är vän till en åldring.

Intressanta levnadsberättelser och goda råd

Studerande har ofta svårt att delta i hjälpinsamlingar eftersom inkomsterna är så små, men tid är en värdefull gåva. Till den slutsatsen kommer Saara Suojanen som studerar vid Vasa universitet.

Hon valde vänverksamheten framom fadderverksamhet. Via sin mamma hörde Suojanen om verksamheten och har sedan en tid en äldre kvinna som vän.

– Min vän bor här i grannskapet. Vanligen fikar vi tillsammans eller tar promenader, men vi har också gått på utställningar och teater eller åkt på endagskryssningar, berättar Suojanen.

Hon säger att hon ofta glömmer att hennes nya vän redan fyllt 84 år. Samtalsämnena handlar bland annat om dagaktuella händelser, men också om TV-programmet ”Dansar med stjärnorna”. Suojanen som flyttat till Vasa på grund av studierna har också fått höra intressanta anekdoter om hur mycket staden förändrats under de senaste decennierna.

– Det är roligt att ha andra vänner än enbart studiekompisar. Bra att också ha annat att tänka på. Här i Vasa är min vän dessutom ett slags ”reservmormor” som kan hjälpa mig med levnadsråd, skrattar Suojanen.