Mohamed Abdirahim Hussein

Laura Kotila
Fotograf: Laura Kotila
Insamlare, Helsingfors
De senaste tio åren har jag sett andra samla in pengar under Hungerdagen och irriterat mig över att jag själv inte har varit med. Jag är glad att jag blev ombedd att ställa upp som insamlare den här gången.

Mohamed Abdirahim Hussein deltar i insamlingen med andra i Internationella klubben i Munksnäs: infödda finländare och invandrare ställer upp som insamlare tillsammans.

En insamling som förenar

Mohamed Abdirahim Hussein tar på sig den frivilliga rödakorsarens insamlarväst och plockar upp en insamlingsbössa i solskenet på Salutorget i Helsingfors. Det är första gången han är klädd i den röda västen. Meningen är att vi ska ta några poserade bilder av Abdirahim för Operation Hungerdagen. Han intar en pose med insamlingsbössan utsträckt mot kameran, men innan vi hinner knäppa en enda bild kommer en förbipasserande och sticker in en femeurossedel i bössan.

Ett leende sprider sig över Abdirahims ansikte. Katastroffonden har enkelt fått ett första bidrag redan innan insamlingen officiellt ens har inletts. En bättre första kontakt till insamlingsvärvet kan man inte önska sig.

Abdirahim ser fram emot att ställa upp som insamlare på allvar. Han har bott i Finland sedan mitten av 90-talet – han flydde undan inbördeskriget i Somalia och vet precis vad insamlingen handlar om.

– De senaste tio åren har jag sett andra samla in pengar under Hungerdagen och irriterat mig över att jag själv inte har varit med. Jag är glad att jag blev ombedd att ställa upp som insamlare den här gången, konstaterar Abdirahim.

Abdirahims insamlarpar Emilia Fagerlund är en av grundarna av Internationella klubben i Munksnäs. Klubben är en del av den mångkulturella verksamheten i rödakorsavdelningen i Västra Helsingfors. Klubben grundades i april och är en mötesplats för infödda och invandrade helsingforsbor.

– Den röda tråden i vår verksamhet är att ge folk tillfälle att lära sig finska och få veta mer om finländsk kultur i en avslappnad atmosfär, förklarar Emilia.

Träffar ordnas en gång i veckan och då spelar klubbmedlemmarna spel, motionerar och samtalar. Ibland planerar klubbledarna större evenemang och jippon. Ett av dem är Operation Hungerdagen.

– Det är precis den här typen av satsningar vi behöver. Jag vill att folk ser att infödda finländare och invandrare kan göra gott tillsammans, säger Emilia.

Hon tror att klubbverksamheten gör det lättare för invandrare att bli hemmastadda och att det bidrar till tolerans. Lika viktigt som att nykomlingarna integreras i Finland är att finna ömsesidig förståelse. Invandrarna får bekanta sig med finländarnas kultur och vice versa.

– Jag tror att vår klubb faktiskt bjuder på äkta interaktion och brobyggande. Vi tycker själva att vi har lyckats väldigt väl i att skapa rätt sorts atmosfär.

Enligt Emilia är Abdirahim klubbens ”beskyddare”. Abdirahim, som också är politiskt aktiv, hjälpte nämligen Emilia att komma igång när klubbverksamheten inleddes. Internationella klubben i Munksnäs grundades av Emilia tillsammans med Anri Veisterä och Tiia Paananen. Till klubbledarna hör också Maija Hattunen. Alla är rödakorsfrivilliga.

– Klubben har fått ett väldigt gott mottagande. Till exempel den picknickutfärd vi ordnade till Sveaborg vid midsommar överträffade alla förväntningar, ler Emilia. – Vi hade otroliga 70 deltagare på picknicken.

Emilia har bott utomlands många år och hon säger att hon förstår hur det känns att vara invandrare mitt i en främmande kultur. Hon konstaterar att hon har chockats av hur snabbt attitydklimatet har förändrats i Finland och inställningen till invandrare har blivit negativ.

– Det är tråkigt när attityderna inte bygger på fakta utan på fördomar. Jag vill försöka påverka inställningen åtminstone på gräsrotsnivå, säger hon.

Internationella klubben i Munksnäs