Michelle Lindström

Johanna Lassy-Mäntyvaara
Fotograf: Johanna Lassy-Mäntyvaara
Ordförande för Röda Korsets Åbo svenska avdelning, Åbo
Röda Korset har varit ett perfekt sätt att lära känna nya människor då jag själv inte är från Åbo.

Allas hjälp är välkommen

22-åriga Michelle Lindström har varit ordförande för Röda Korsets Åbo svenska avdelning sedan år 2010. Hon hade också tidigare sysslat med välgörenhet, men då hon flyttade från Ekenäs till Åbo för att studera fick hon höra att ordförandeposten är ledig.

– Som tur var blev jag vald! Röda Korset har varit ett perfekt sätt att lära känna nya människor då jag själv inte är från Åbo, säger Michelle.

Utöver att få göra välgörenhet och träffa nya människor tycker Michelle att det är kul att ha något vid sidan om studierna i cellbiologi på Åbo Akademi.

Michelles trumfkort har varit att kunna locka med fler unga i verksamheten. Bland annat inför hungerdagsinsamlingen hittade hon många frivilliga på ÅA.

– Det finns en tröskel att anmäla sig som frivillig, men om man går fram och frågar någon personligen är det många som vill komma med, berättar Michelle.

Visa att Röda korset finns

Ett annat bra sätt att locka med sig unga frivilliga är att använda sig av medier där unga rör sig eller att gå till skolor och snacka med ungdomar.

Det är också bra att ordna program som lockar ungdomar, till exempel filmkvällar, för att visa att Röda Korset finns och att det är lätt att komma med.

För Michelles egen del började ordförandearbetet väldigt konkret med Haiti-insamlingen i början av år 2010.

– Det är fint att känna att man gör något praktiskt, säger Michelle.

Frivilligt betyder frivilligt

Enligt Michelle är det bästa med frivilligarbetet det att man själv får välja hur ofta man ställer upp.

– Det finns människor som alltid vill ställa upp och så finns det människor som vill ställa upp ibland. Det är upp till var och en hur mycket tid man vill sätta ned på Röda Korset. Alla är välkomna!

Michelle berättar att många intresserade frågar om de är tvungna att vara med varje vecka eller varje dag.

– Alla får välja själv och ingen tvingar en att fortsätta om det inte känns rätt. Men välgörenhet är väldigt givande och det ger variation i vardagen, säger Michelle.