Heidi Hellström

Katja Lösönen
Fotograf: Katja Lösönen
Vän, Vasa
Jag ville bli vän med någon som kände sig ensam – förmedla en känsla av gemenskap och samvaro.

Heidi Hellström är vän till en medelålders kvinna som har MS.

Ett eget sätt att hjälpa

Om man vill göra en samhällsinsats av något slag, men inte riktigt vet hur, är den frivilliga vänverksamheten ett bra alternativ. Det konstaterar vasabon Heidi Hellström, som varit involverad i vänverksamheten sedan i höstas.

– Jag ville bli vän med någon som kände sig ensam – förmedla en känsla av gemenskap och samvaro, säger Hellström.

När beslutet var fattat anmälde hon sig till en vänkurs som rödakorsavdelningen i Vasa ordnade. Redan följande vecka blev hon vän till en medelålders kvinna som har MS (multipel skleros).

– Jag besöker henne nästan varje vecka. Min vän är en varmhjärtad person som har en positiv syn på livet oberoende av vad det för med sig, konstaterar Hellström.

Det har också fått Heidi att fundera över sitt eget liv. Heidi Hellström tycker att vänverksamheten har fört med sig en viss känsla för proportioner: att god hälsa exempelvis inte är någon självklarhet.

– Den som är intresserad av vänverksamheten behöver inte grubbla över om man har tid eller är säker på att man vill vara rödakorsvän. För egen del kan jag säga att bandet till min vän är starkt och att jag verkligen vill besöka henne, berättar Hellström.