Fumiko Fujita-Stolker

Nina Simberg
Fotograf: Nina Simberg
Insamlare, Vasa
Det är beroendeframkallande att vara insamlare. Jag hade en sådan smärta i mitt bröst när jag hörde om nyheterna i Japan, men genom att delta i Röda Korsets insamling försvann smärtan.

Frivilliga insamlare i Vasa tog bössan i hand då de hörde om katastrofen i Japan. De ville vara med i Finlands Röda Kors kedja av hjälp.

Katastrofen i Japan fick frivilliga ut på gatan i Vasa

Då Fumiko Fujita-Stolker och Tomoko Watanabe den 11 mars hörde om jordbävningen i Japan tog det inte länge innan de hade bestämt sig för vad de skulle göra. Som japaner bosatta i Finland kände de sig hjälplösa inför vad som hade skett och visste att de måste stöda sina landsmän på något sätt.

– Det enda jag kom att tänka på var Röda Korset, så jag gick till distriktskansliet i Vasa och frågade vad jag kan göra, berättar Fujita-Stolker. Samma vecka inledde Röda Korset en nödhjälpsinsamling för kris- och katastrofoffer. Trots att de insamlade pengarna inte är öronmärkta för Japan aktiverade Fujuta-Stolker tillsammans med Wataname en hel grupp studerande som ville ställa upp som frivilliga för en dag eller två. Efter ett e-postmeddelande och några evenemang på Facebook var insamlingen redan i full fart.

Studerande flitiga insamlare

Sandra Lindgren som studerar japanologi vid Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa var en av många studerande som var snabb med att delta i insamlingen från första början.

– Jag kom enkom till Vasa för att delta som frivillig. Det kändes självklart att jag skulle vara med och jag var glad över att jag kunde hjälpa på något sätt, berättar Lindgren som ursprungligen kommer från Jakobstad.

Lätt att delta som frivillig

Också Takashi Mikoshiba som är utbytesstuderande vid Vasa universitet men kommer från Kwansei Gakain i Japan, var snabb med att ställa upp.

– Jag känner till hur det fungerar i Japan om man vill göra en insamling. Då ska man gå till polisen med en karta över var man kommer att stå. Det är mycket byråkrati. Här var det mycket lättare, konstaterar Mikoshiba som har stått runt omkring i Vasa i flera dagar sedan insamlingen inleddes och tackar den som donerar på finska, svenska, engelska och japanska.

Alla kan bidra på sitt sätt

Det bästa med att delta som frivillig insamlare är att man känner att man kan hjälpa trots den enorma distansen. Man är en del av en större kedja av hjälp.

– Det är nästan bättre att vi hjälper på det här sättet från Finland istället för att åka dit på plats. På det här sättet stöder vi ju dem som har en utbildning för att handskas med sådana situationer, som brandmän och vårpersonal, säger Jetro Laine, tredje årets japanologistuderande på Fria Kristliga Folkhögskolan i Vasa, som också deltog i insamlingen.

Insamling hjälper på många sätt

Att ställa upp som frivillig och samla in pengar för dem som behöver måste inte alltid endast handla om att hjälpa andra. Ibland kan det vara till hjälp för en själv också och kan få en att må bättre.

– Det är beroendeframkallande, säger Fujita-Stolker. Jag hade en sådan smärta i mitt bröst när jag hörde om nyheterna, men genom att delta i Röda Korsets insamling försvann smärtan, berättar hon.

Insatserna tar ändå inte slut när krisen i Japan är över. Alla fyra frivilliga nickar bestämt till svar på frågan om de kunde ställa upp igen till en liknande insamling. Det är den här typens nödhjälpsinsamlingar som säkrar att det finns tillgångar i Finlands Röda Kors katastroffond då andra länders Röda Kors ber om hjälp.

Text: Nina Simberg