Hungerdagsinsamling för yngre elever (lågstadier)

Sakari Piippo
Varje dag hämtar tolvåriga Lailo i Tadzjikistan vatten från ett dike åt sin familj, som använder vattnet till matlagning och att tvätta sig. Lailo har ofta ont i magen. Hon fantiserar om rent vatten.
Fotograf: Sakari Piippo

Under Hungerdagen 26–28.9. insamlades cirka 1 112 000 euro till Finlands Röda Kors katastroffond. I år var drygt 12 000 frivilliga bössinsamlare i farten på cirka 400 orter.

Beställ Skolornas nyhetsbrev

Beställ Skolornas nyhetsbrev då får du vårt nyhetsbrev per e-post några gånger om året.

Då får du färsk information om material som stöder undervisningen, om evenemang och aktuella samtalsämnen.

Klicka här för att beställa Skolornas nyhetsbrev >>

Vad är Hungerdagen?

Under Hungerdagen samlar vi in medel till Röda Korsets katastroffond. Pengar som inte är öronmärkta för ett särskilt objekt kan användas snabbt precis där de behövs mest.
 
Med katastroffondens medel hjälps främst offer för naturkatastrofer och konflikter. I Finland går medel ur katastroffonden bland annat till att hjälpa familjer som förlorat sitt hem i en brand och till att ge psykiskt stöd.
 

Att ordna Hungerdagsinsamling

I år (2019) ordnades Hungerdagsinsamlingen 26.-28.9. Hungerdagsinsamlingen kan ordnas i skolan, eller så kan man gå ut och samla. Material för Hungerdagsinsamlingen finns att beställa före Hungerdagen i Röda Korsets nätbutik.

Du kan även göra en insamling på nätet genom en egen nätinsamling för skolan eller klassen. Insamlingen delas på nätet, på Facebook och via e-post. Om du inte vill starta en egen insamling, kan du dela Röda Korsets nätinsamling för Hungerdagen och be om donationer till den.

Instruktioner

Längst ner på sidan hittar du:

  • instruktioner för att redovisa insamlade medel
  • morgonsamling
  • lektionsmaterial
  • information att skicka hem via elektroniska system (t.ex. Wilma, Helmi...)

Hungerdagen 2019-tävling

Alla skolor som ordnar Hungerdagsinsamling deltar i en tävling där de har en chans att vinna en resa till startpunkten för Röda Korsets hjälpmaterial, logistikcentralen i Kalkku i Tammerfors. I resan ingår introduktion i praktisk katastrofhjälp, hjälpmaterial och fältsjukhus, bussresa för cirka 40 personer samt lunch. Vinnarskolan kontaktas när Hungerdagsninsamlingen har avslutats och då diskuteras researrangemangen.
 
År 2018 var det Kriivari skola i Pemar som vann Hungerdagstävlingen. De besökte logistikcentralen i maj 2019.
 

Kontakta oss för mer information om Hungerdagen

Projektchef Eeva Arrajoki, 040 181 3920, eeva.arrajoki@rodakorset.fi.