Insamlingen Hungerdagen 14–16.9.2017 passar alla skolelever

Skolelever i alla åldrar kan delta i insamlingen Hungerdagen. Ta en titt på våra tips och beställ gratis material!

Beställ lärerens nyhetsbrev

Beställ Lärarens nyhetsbrev då får du vårt nyhetsbrev per e-post 6–8 gånger om året.

Då får du färsk information om material som stöder undervisningen, om evenemang och aktuella samtalsämnen.

Klicka här för att beställa Lärarens nyhetsbrev >>

Ta kontakt och fråga om Hungerdagen

Medelanskaffning, projektchef Eeva Arrajoki, 020 701 2274, eeva.arrajoki(a)rodakorset.fi.

Vad är Hungerdagen?

Under Hungerdagen samlar vi in obundna medel till Finlands Röda Kors katastroffond. I och med att pengarna inte på förhand har bundits till något specifikt mål kan de snabbt användas där hjälp behövs allra mest.

I Finland används pengar ur katastroffonden bl.a. till att hjälpa familjer som har mist sitt hem i en eldsvåda, till att ge psykiskt stöd, till att hjälpa asylsökande bli hemmastadda och till att stöda Frivilliga räddningstjänstens verksamhet.

Utomlands hjälper vi i samband med katastrofer och konflikter. I praktiken handlar vårt arbete om att rädda, vårda, bistå och rehabilitera människor.

Hungerdagsaktiviteter för lågstadier

Pyssla ihop en Hjälpnöffe: Från skräp till pengar – fixa färggranna "Hjälpnöffar" av tomma mjölkkartonger. I dem kan eleverna samla in donationer där hemma. Börja gärna pysslet redan i augusti.

I början av september skickar ni hem hjälpnöffarna att göra sitt jobb. Välmatade återvänder de till skolan i samband med Hungerdagen. Donationerna i nöffarna utgör klassens insamlingspott.

För att göra hjälpnöffar behövs tomma mjölkkartonger och pysselmaterial. Slutresultatet kan se ut som en gris, ett troll, en bil, ett hus, en månraket eller precis vad som helst!

Beställ de enkla anvisningarna till Hjälpnöffe-pysslet i Röda Korsets webbutik från och med 1.8.2017.

OBS! En hjälpnöffe är inte en insamlingsbössa, utan en spargris man har hemma. Läs anvisningarna för insamlingar nedan.


Eleverna i klass 5 och 6 i Hirvaan koulu har pysslat hjälpjössar av mjölkkartonger.
Foto: Kaisa Sirén

Hungerdagens insamlingsbössor i rörelse: Beställ insamlingsbössor i papp till skolan och låt dem gå runt i klassrummen. Insamlingsbössor och tillhörande material får du gratis i Röda Korsets webbutik från och med 1.8.2017.

Om ni ger er ut som insamlare utanför skolan (elever i klasserna 1–6 alltid tillsammans med en vuxen), får ni insamlingsbössor i plast, namnkort och insamlingsvästar från Röda Korsets distriktsbyråer.

Insamling online: Du kan också samla in pengar online genom skolans eller klassens egen webbinsamling. Insamlingslänken kan delas på webben, på Facebook och per e-post. Om du inte vill starta en egen insamling kan du dela Röda Korsets Hungerdagen-webbinsamling och be att folk ger bidrag den vägen.

Hungerdagstips för äldre elever

En tur runt byn och en tur i skolan: Gör en runda på lokala matställen och kaféer med era insamlingsbössor. Rolig utstyrsel och tacksånger gör givarna generösa. Anvisningar för barrundan hittar du i materialpaketet längst ner på sidan. Insamlingsbössor i plast och insamlingsvästar får man låna på Röda Korsets distriktsbyråer. Elever i klasserna 7–9 går alltid parvis, fullvuxna elever kan också samla på egen hand.

Inom skolans väggar kan insamlingen genomföras genom att cirkulera t.ex. insamlingsbössor i papp i klassrummen. Insamlingsbössor och tillhörande material beställer du gratis i Röda Korsets webbutik från och med 1.8.2017.

Insamling online: Du kan också samla på webben. För det behövs klassens eller skolans egen webbinsamling. Insamlingslänken kan delas på webben, på Facebook och per e-post. Om du inte vill skapa en egen insamling kan du använda Röda Korsets Hungerdagen-webbinsamling.

Informera elevernas föräldrar om insamlingen

Före början av augusti uppdateras en färdig text i materialpaketet längst ner på sidan. Den texten kan du kopiera och klistra in i skolans elektroniska system (Wilma, Helmi etc.) när du informerar hemmen om insamlingen. På samma ställe kan du också ladda ner ett informationsbrev att skriva ut.

Roligt program i samband med insamlingen

Kolla på Hungerdagsvideor

Förbered dig till insamlingen genom att titta på videor om Hungerdagen och hjälpandets betydelse:

Hjälp Amals familj att ha mat och vatten
Hjälp barn som blivit handikappade i krig
Reddie och Crossie hittar sitt sätt att hjälpa
Insamlarens ABC

Kom med som bössinsamlare
Ge ett bidrag under Hungerdagen

Delta i FB-live

Fredag 15.9. kl.10 kan du följa en livesändning från Röda Korsets logistikcentrum i Tammerfors via Röda Korsets facebook-sidor. Därifrån skickas organisationens alla biståndsartiklar. Det lönar sig även att delta i Live: Fundera ut frågor med eleverna redan på förhand och skicka dem via Facebooks kommentarsfält till programmet

Morgonsamlingar

Ladda ner Hungerdagens morgonsamlingar och det bildpaket som hör till morgonsamlingarna i materialpaketet längst ner på sidan eller i webbutik från och med 1.8.2017. OBS! Du kan också utnyttja morgonsamlingar från tidigare år.

Inbetalning av insamlingsmedel

Du får detaljerade anvisningar för inbetalning av insamlingsmedlen och det referensnummer du behöver tillsammans med din materialbeställning.

Betalningsalternativen är:

  • Kom överens med en lokal FRK-frivillig om att hen hämtar pengarna från skolan och sköter inbetalningen.
  • Betala in pengarna med hjälp av en Insättningsautomat till ditt eget eller skolans konto. Överför dem därifrån till katastroffondens konto och använd det skolspecifika referensnumret.
  • Skapa en webbinsamling för din skola och samla bidragen där. Då överförs pengarna direkt till katastroffondens konto och ingen skild inbetalning behövs.

Hungerdagen 2017-tävlingen

Alla skolor som deltar i insamlingen Hungerdagen deltar i en tävling där priset är en utfärd till Röda Korsets logistikcentrum i Tammerfors, den plats där våra biståndsförsändelser startar.

Under utfärden får man bekanta sig med praktisk katastrofhjälp, biståndsutrustning och fältsjukhus. I priset ingår bussfärden till och från Kalkku för cirka 40 personer samt lunch. Vi tar kontakt med den vinnande skolan efter att insamlingen Hungerdagen har avslutats för att komma överens om arrangemangen.

Så här sammanfattade läraren Jussi Hirsikoski från Kotimäen koulu i S:t Karins, vinnaren år 2016, stämningarna efter deras utfärd:

I utfärden deltog stödelever i klasserna 8–9 och representanter för elevkårens styrelse. Rundvandringen var fin, guiden var kunnig och kunde ta ungdomarna och vi fick bekanta oss med logistikcentrets lager och utrustning.

För många unga var det en överraskning att FRK har beredskap för allt i Finland också. Många frågor väcktes också av de fältsjukhus, hälsocentraler och deras personal som skickas ut i världen. Det är otroligt hur fort man måste ha klart för sig vem som reser iväg och hur mycket material som ska skickas ut. Det vidgade våra vyer att få höra hur många olika slags yrkesmänniskor som behövs inom biståndsarbetet. Alla är inte alls läkare, som man trodde.

Jag tror att vårt besök ökade elevernas intresse och också deras empati bland annat för invandrare. Det gick fram att utgångspunkterna i många krisområden helt enkelt är usla. Det är väldigt beskrivande att eleverna (14–15 år) utan problem orkade lyssna till guidens presentationer och ställa frågor.

Besöksmålet var intressant och det presenterades med yrkeskunskap. Det var en väldigt lyckad resa. Tack!

Kampanjer