Insamlingen Hungerdagen

Hungerdagen ger skolor ett utmärkt tillfälle att gripa verket an och hjälpa människor både nära och fjärran.

Röda Korsets frivilliga är alltid på plats.
Du avgör om de kan hjälpa!

Insamlingen Hungerdagen 17–19.9.2015

 

Hungerdagen i olika skolstadier
Lågstadier:

Pyssla en hjälpnöffe: Från skräp till pengar – pyssla tillsammans med eleverna färggranna "hjälpnöffar" av tomma mjölkkartonger och samla in bidrag av de vuxna där hemma. Lätta anvisningar för det här pysslet kan du beställa i vår webbutik i början av augusti.

Utnyttja aktivitetsbanan: Röda rappet-banan lär ut första hjälpen och bjuder på aktiviteter kring temat att hjälpa. Vid varje kontroll får man en dekal att klistra in i sitt aktivitetspass och på basis av antalet dekaler fattar elevens familj sitt beslut om sitt bidrag till insamlingen. Röda rappet-banan kan genomföras i skolan inomhus och på skolgården. Allt material är gratis; beställ det i vår webbutik.

Fart på bössorna: Beställ insamlingsbössor till skolan och låt dem gå runt i klassrummen. Insamlingsmaterialet kan du beställa gratis i vår webbutik i början av augusti. Du kan också skapa en elektronisk insamlingsbössa och dela den webben och Facebook samt per e-post.

Äldre elever:

Delta i Hungerdagen-insamlingen på ert eget sätt! Här är några idéer:

Bullar i ugnen: Ordna en basar och ge intäkterna till insamlingen. Eller bulla upp en otrolig frukostbuffet? Känns mellanmålsförsäljning på eftermiddagen som er grej? Klirr i kassan!

I deras anletes svett: Bygg upp en bana med aktiviteter i skolans gymnastiksal. Bjud in barn från daghem och lågstadier i närheten att komma och härja lite för en smärre avgift. En saftbuffé är kronan på verket.

Ett varv runt byn: Gör en runda på lokala barer och kaféer med era insamlingsbössor. Rolig utstyrsel och tacksånger gör givarna generösa.

Fart på bössorna: Beställ insamlingsbössor till skolan och låt dem gå runt i klassrummen. Gratis insamlingsmaterial finns att beställa i vår webbutik i början av augusti. Ni kan också grunda en elektronisk insamlingsbössa och dela den på webb, Facebook och e-post.

Studerande:

Obs. tutor-grupper! Välkomna med i Livshungerspelen 16 -19.9.2015.

Livshungerspelen är en medelanskaffningstävling för tutorgrupper vid högskolor och universitet. Tävlingen samlar in medel till katastroffonden och avgör samtidigt vem som blir Finlands Livshunger-mästare 2015.

För att ha framgång i Livshungerspelen gäller det att kunna arbeta i grupp, bjuda på sig själv, jobba för en god sak och få folk att öppna penningpungen. Att vara bra på Instagram och på att sprida sitt budskap på sociala medier och webben är en stor fördel i tävlingen.

Alla deltagare får också ett snyggt overallmärke. De tre grupper som har samlat in mest pengar vinner S-gruppens presentkort. Även den grupp som med sitt insamlingsjippo har fått mest ”gillningar” på sociala medier premieras.

Mer information och anmälningar: eeva.arrajoki@rodakorset.fi.  Spelregler och marknadsföringsmaterial hittar du i materialpaketet längst ner på sidan.

Morgonsamlingar

Morgonsamlingstexterna för år 2015 kan du enkelt ladda ned i materialpaketet längst ner på sidan från och med slutet av maj. OBS! Du kan också utnyttja morgonsamlingar från tidigare år.

Hungerdagen 2015-tävlingen

Alla skolor som deltar i insamlingen Hungerdagen kan delta i en tävling där priset är en utfärd till Röda Korsets logistikcentrum i Tammerfors, den plats där våra biståndsförsändelser startar.

Under utfärden får man bekanta sig med praktisk katastrofhjälp, biståndsutrustning och fältsjukhus. I priset ingår lunch samt bussfärden till och från Kalkku för cirka 40 personer.

I tävlingen kan man delta från och med början av augusti via en länk som läggs ut på den här sidan. Tävlingsreglerna kommer då också att finnas på sidan. Tävlingen pågår till slutet av oktober.

Varför ordnas insamlingen Hungerdagen?

Under Operation Hungerdagen samlar vi in obundna medel till Finlands Röda Kors katastroffond. I och med att pengarna inte på förhand har bundits till något specifikt mål kan de snabbt användas där hjälp behövs allra mest.

I Finland används pengar ur katastroffonden bl.a. till att hjälpa familjer som har mist sitt hem i en eldsvåda, till att ge psykiskt stöd och till att stöda Frivilliga räddningstjänstens verksamhet. Utomlands hjälper vi i samband med katastrofer och konflikter. I praktiken handlar vårt arbete om att rädda, vårda, bistå och rehabilitera människor.

Mer information

Om du har frågor om hur man kan genomföra Hungerdagen i skolor eller om insamlingsmaterialet är det bara att ta kontakt med medelanskaffningsplanerare Eeva Arrajoki, 020 701 2274, eeva.arrajoki(a)rodakorset.fi.