Hungerdagen

Hungerdagen erbjuder skolorna en utomordentlig chans att delta i hjälparbetet både nära och långt borta.

Hungerdagen är en viktig dag! Kom med 18–20.9.2014

Hungerdagen är Finlands Röda Kors största årliga insamling. Den ger skolor ett utmärkt tillfälle att hjälpa människor både nära och fjärran.

Varför är Hungerdagen så viktig?

Under Hungerdagen samlar vi in obundna medel till Finlands Röda Kors katastroffond. I och med att pengarna inte på förhand har bundits till något specifikt mål kan de användas där hjälp mest behövs när en katastrof inträffar.

I samband med katastrofer och konflikter använder Röda Korset pengar ur katastroffonden till att först hjälpa de människor som är mest sårbara och utsatta. I praktiken handlar hjälpen om att rädda, vårda, bistå och rehabilitera människor.

Här hemma används pengar ur katastroffonden bl.a. till att hjälpa familjer som har mist sitt hem i en eldsvåda och till att stöda Frivilliga räddningstjänstens verksamhet.

Hungerdagen i olika skolstadier

Lågstadier: Prova vår nya, roliga och aktivitetsbetonade kontrollbana. Röda rappet-banan lär ut första hjälpen och erbjuder aktiviteter kring temat att hjälpa. För varje kontroll får deltagaren ett klistermärke i ett pass. Familjerna avgör hur mycket de donerar på basis av de insamlade klistermärkena.

Med en Röda rappet-orienteringsbana kan du genomföra ett Hungerdagsevenemang i önskad omfattning i skolan – inomhus, på skolgården eller i omkringliggande terräng.

Allt material är kostnadsfritt och kan beställas senast 5.9.2014 i Röda Korsets webbutik. Program finns för en hel dag om ni så vill, så man kan ställa upp banan en lördag och be föräldrarna vara med.

Äldre elever och studerande: Samla en grupp och börja kläcka idéer – skapa en alldeles unik Hungerdagsinsamling! Sätt bollen i rullning redan före sommarlovet. Här följer några idéer för att hjälpa er att komma igång:

  • Bygg en bana med uppgifter i skolans gymnastiksal. Bjud in barnen från daghem och lågstadier i närheten att komma och härja mot en liten summa. En saftbuffé är kronan på verket. Garanterat svettigt!
  • Klädpoker med bidragstwist: Några kända personer i skolan tar av sig plagg enligt hur bidragen flyter in. Genomför satsningen t.ex. på skolans Facebook-sida: nya bilder publiceras i takt med att plaggen åker av. Längst in behöver det inte vara bart; under kläderna kan det finnas något annat överraskande!
  • Gå en kafé- eller krogrunda en fredagkväll: besök de lokala etablissemangen med insamlingsbössor. Klä ut er och dra en sång som tack så får ni bidrag att flöda.
  • Dagen efter-café: Sälj sillsmörgås och juice i skolans entréhall morgonen efter en fest. Eller fixa till smoothies av säsongens ingredienser.
  • Gör en makeover åt medlemmarna i elevkårens styrelse eller några lärare och samla in pengar när de visar upp sin nya look i skolan.
  • Utmana skolans rektor/vaktmästare/vem som helst att raka sig skallig mot en överenskommen (stor!) bidragspott.

Om knäppa upptåg inte är er grej: är dina elever intresserade av att jobba för Röda Korset? Bjud in Röda Korset på vecka 38 att hålla ett föredrag för elever vars studier tangerar biståndsverksamhet (t.ex. sjuk- och hälsovård, humanitär rätt, sociala frågor, byggande och teknik, internationell politik, u-landsforskning, logistik, kommunikation och marknadsföring, ekonomiförvaltning, IT-frågor).

En rödakorsdelegat som har varit ute på internationellt uppdrag kommer och berättar hur det är på riktigt. Vi berättar också hur man kan ansöka om att bli delegat. Efter föreläsningen går gruppen ut tillsammans och samlar in pengar till Hungerdagen.

Insamlingsutrustning och inbetalning

Insamling online: Den virtuella insamlingsbössan är en webbaserad insamlingsbössa som man lägger bidrag i via webbanker eller kreditkort. Du kan lägga ut en onlinebössa på skolans webbplats eller dela den t.ex. på Facebook. Det är lätt att grunda en virtuell insamlingsbössa och det är helt gratis. Instruktioner hittar du här. Bidragen går direkt till katastroffondens konto, så pengarna behöver inte samlas in i skolan eller betalas in på en bank. Ett tips: Ge bössan namn efter skola och ort.

Traditionella insamlingsbössor och -västar: Skolan får all insamlingsutrustning som behövs från Röda Korset. För insamlingar som ordnas inom skolan, beställ senast 5.9.2014 insamlingsbössor i papp samt affischer i webbutiken. För insamling utanför skolan (lågstadieelever i sällskap av lärare, högstadieelever parvis och äldre elever självständigt) behövs insamlignsbössor i plast samt insamlingsvästar. Dem får man genom att ta kontakt med Röda Korsets närmaste lokalavdelning. Du hittar närmaste rödakorsavdelning här.

Inbetalning av pengar: Anvisningarna och skolans referensnummer för inbetalning skickas per e-post till den person som har beställt Hungerdags- eller Röda rappet-materialet från webbutiken. Om insamlingsutrustningen kommer från den lokala rödakorsavdelningen avhämtar avdelningen dem också från skolan efter insamlingen och tar hand om penningtrafiken.

Hungerdagens morgonsamlingar

Utnyttja morgonsamlingarna som har att göra med att hjälpa och att göra gott i undervisningen. Morgonsamlingstexterna finns att ladda ner i materialpaketet längst nere på sidan. Årets morgonsamlingar för Hungerdagen skrivs av barn- och ungdomsboksförfattaren Tittamari Marttinen.

Tävlingen Hungerdagen i skolan 2014

Varje skola som deltar i insamlingen Hungerdagen kan delta i utlottningen av en utfärd till Finlands Röda Kors logistikcentral i Kalkku i Tammerfors. Utfärden omfattar ett besök i logistikcentralen samt busstransport och lunch för cirka 40 personer.

Delta i tävlingen här. Tävlingen är öppen till slutet av oktober. Tävlingsreglerna finns i materialpaketet längst nere på sidan.

I Hungerdagstävlingen 2013 gick priset till gymnasieskolan Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio i Åbo. Här en hälsning från läraren Anu Heilimö efter utfärden: "Tack för en fantastisk utfärd till Kalkku! Vi lärde oss mycket nytt. Under dagarna efter utfärden tog eleverna upp besöket i samband med hälsokunskapslektionerna och också på kursen i geografi."

iPad-app

Röda Korsets app Riskzoner som har tagits fram enkom för skolbruk berättar om de risker som människor lever med - krig, sjukdomar, jordskalv och översvämningar - på ett konkret sätt med hjälp av bilder, videofilmer, text och grafik. Gratisappen finns att ladda ner i appbutikerna på finska, svenska och engelska.

Mer information

Om du har frågor om hur man kan genomföra Hungerdagen i skolor eller om insamlingsmaterialet är det bara att ta kontakt med medelanskaffningsplanerare Eeva Arrajoki, 020 701 2274, eeva.arrajoki(a)rodakorset.fi