Tioåring räddade kompisens liv

Meea Tuominens familjealbum
10-åriga Meea Tuominen räddade sin kompis och brukar också sköta om katterna.
Fotograf: Meea Tuominens familjealbum

Esboflickan Meea Tuominen har lärt sig att man ska hjälpa andra. Hon fick sätta sina första hjälp-kunskaper på prov då kompisen höll på att kvävas.

För några veckor sedan besökte tioåriga Meea Tuominen från Esbo simhallen tillsammans med sin jämnåriga vän Julia Kauppinen. Efteråt köpte de godis och började åka hemåt på sina sparkcyklar. Mitt i allt fastnade en karamell i Julias hals och hon föll till marken. Meea ringde omedelbart till nödcentralen och gav sin kompis första hjälpen enligt nödcentralens instruktioner tills ambulansen kom på plats.

– Jag ringde 112 och där fick jag rådet att klappa Julia fem gånger i ryggen. Så försökte jag lugna henne tills ambulansen dök upp två minuter senare, berättar Meea.

Tack vare sin väns snabba reaktion fick Julia komma hem från sjukhuset bara tre timmar senare. Meea har fått utbildning i första hjälpen i skolan och tror själv att det hade betydelse då hon räddade Julia.

– I skolan har vi fått lära oss hur man lägger förband och hur man ska gå till väga när man ringer till nödcentralen, förklarar hon.

”Många skulle ha smitit”

Meea har också i hemmet lärt sig att man stannar kvar och hjälper. Hennes pappa Janne Tuominen är frivillig inom Röda Korset och hennes mamma Teija Tuominen hörde som ung till frivilliga brandkåren. Familjen är aktivt med i frivilligverksamhet och Meea har lärt sig att man ska bry sig om människor i sin omgivning.

– Först var jag chockad, det var svårt tro att det kunde hända. Hela situationen kom så plötsligt och min första tanke var att jag hoppas att alla mår bra. Jag ororade mig också för Meea, berättar Teija Tuominen.

Familjen har hemma diskuterat händelsen och de känsloreaktioner som den kan väcka. Meea lyckades rädda sin kompis, men fick själv en chock. Hon lugnade sig dock då Julia ringde från sjukhuset och berättade att det inte längre var någon fara.

– Jag är verkligen stolt över att Meea kunde handla rationellt. Händelsen var sådan att många, både barn och vuxna, skulle ha smitit från platsen av rena chocken, säger Teija Tuominen om sin dotter.

Västra Nylands räddningsverk delar i dag (23.11.2011) ut en utmärkelse till skolbarnen vid centralbrandstationen i Esbo.

Också ett litet barn kan ringa 112

Det är mycket viktigt att barn får lära sig första hjälpen, påminner chefen för förstahjälpsutbildningen vid Helsingfors och Nylands Röda Kors-distrikt Mirja Sjöberg.

– Också ett väldigt litet barn klarar av att ringa nödnumret själv. Det finns situationer där ett barn under skolåldern har räddat liv genom att ringa nödnumret, då det hänt något med en förälder eller släkting. Nödnumret och hur man går till väga då man ringer är det första som lärs ut till barn då det kommer till första hjälpen, berättar hon.

Lite äldre barn får sedan lära sig hur man förbinder sår och ger första hjälpen för stukningar och stötskador på armar och ben. Återupplivningskunskaper och hur man hjälper en person i medvetslöst tillstånd lärs ut till barnen i högstadieåldern.

Inom Helsingfors och Nylands distrikt samarbetar 28 avdelningar och 16 skolor kring förstahjälpsutbildning för barn och unga, och kunskaperna lärs också ut i Reddie Kids-grupperna. Finlands Röda Kors målsättning är att förstahjälpskurser ska integreras i läroplanen för grundskolorna.