Sadur fick snabb hjälp av finländare

Annandagens flodvåg förstörde det regionala sjukhuset i Komari på Sri Lanka och en del av personalen omkom. Finlands Röda Kors klinik slog upp dörrarna i Komari den femte januari.

En treårig tamilpojke vid namn Sadur Jenen slutade plötsligt att gå. Han fördes till Finlands Röda Kors fältklinik på den flodvågssvepta lankesiska östkusten. Hans mamma hade burit fram gossen i samband med hälsovårdarna Hilkka Helléns och Raija Anderséns besök i ett läger för människor som blivit hemlösa på grund av flodvågskatastrofen. - Det var ett väldigt litet barn, magert och sjukt, berättar Hilkka Hellén. Sadur fick en smärtsam böld i ljumsken punkterad och dessutom medicin att ta om han drabbas av epilepsianfall.

Kliniken på hög kulle

FRKs klinik med plats för 50 patienter slog upp dörrarna i Komari den femte januari. Kliniken upprättades på en 16 meter hög kulle. Annandagens flodvåg förstörde det regionala sjukhuset och en del av personalen omkom. Rent vatten fanns inte att tillgå och hela samhället på 20 000 människor var svårt drabbat av katastrofen. Nu får alla invånare service på hälsocentralsnivå på FRK-kliniken medan en vatten- och sanitationsgrupp från Tysklands Röda Kors producerar 100 000 liter rent vatten på tio timmar.

Hjälp till tiotusentals

I Sri Lanka hjälper Röda Korset tiotusentals familjer som drabbats av flodvågskatastrofen. Livsmedel och skyddsmaterial samt hygienartiklar delas ut till människorna. Flera fältkliniker tar hand om skadade och de hemlösa inkvarteras i läger. Andra letar efter försvunna människor.

Över 6 miljoner till första hjälpen

FRK använder 6,2 miljoner euro till det första skedet av bistånd efter Asienkatastrofen. Hjälpen fördelas över flera månader. I mitten av januari hade man skickat en klinik och 28 anställda till Sri Lanka, ett bidrag på 1,5 miljoner euro för förnödenheter för att hjälpa i hela området, samt vatten, kläder och första hjälpen-utrustning och 40 anställda till Thailand. Internationella Röda Korset har vädjat om 53 miljoner euro. Med den summan kan två miljoner människor få hjälp i 6-8 månader.

Artikeln har tidigare publicerats i Katastroffondens infoblad (Finlands Röda Kors).