Röda Korset delar ut mat för en månad åt 72 000 somalier

Niklas Meltio
Röda Korset delar ut frön och gödsel åt 240 000 jordbrukare för den kommande skördesäsongen.
Fotograf: Niklas Meltio

Dessutom hjälper Röda Korset på olika sätt sammanlagt över en miljon människor som lider av torkan och de interna konflikterna i landet.

Internationella Röda Korset har inlett utdelningen av mat i Gedo området i södra Somalia. Närmare 72 000 människor erbjuds bönor, matolja och ris för en månad. En liknande matutdelning ska ske före december.

Maten delas ut bland dem som lider mest. Dessutom stöder internationella Röda Korset lokala jordbrukare i deras arbete. Röda Korset delar ut frön och gödsel åt 240 000 jordbrukare för den kommande skördesäsongen. Majsen, durran och ögonbönan borde vara klara för att skördas i början på 2012.

- Prognoserna för den kommande regnperioden ser lovande ut. Också om somalierna endast får in 30 procent av hela årets skörd under regnperioden är skörden av stor betydelse för befolkningen. Om skörden blir riklig kommer det att hjälpa Somalia att återhämta sig från den svåra matbrist landet lider av nu, säger Ottavio Sardu, internationella Röda Korsets agronom.

Sardu säger att somalierna är skickliga jordbrukare som väl kan producera sin egen mat.

- Vi måste bara ge dem hjälpmedel just nu. Att stöda jordbruket är det bästa sättet att kämpa mot hungersnöden, säger Sardu.

Torkan förvärrades förra hösten och den har klart försämrat den humanitära situationen i Somalia. Landet har dessutom lidit av interna konflikter i närmare 20 år. Förutom utdelning av mat uppehåller internationella Röda Korset också 39 sjukvårdskliniker och 12 mobila hälsokliniker i Somalia.

Finlands Röda Kors har bidragit till internationella Röda Korsets arbete i Somalia med ungefär 1 126 000 euro i år. Summan består av utrikesministeriets stöd och pengar som samlats in till katastroffonden.