Rasistiska diskussioner påverkar barn och unga

På Finlands Röda Kors är man bekymrad för att diskussionen om invandringen har tillspetsats. De nya elektroniska medierna ger en liten minoritet redskap att enkelt sprida rasistiska och aggressiva åsikter och rentav hotelser.

 När dessa hotelser citeras i ledande medier får de orimliga proportioner och tillspetsar finländarnas attityder ytterligare.

– Finlands Röda Kors fördömer de rasistiska åsikter och hot som förts fram i offentligheten. De har ingenting att göra med diskussionen om invandringen och de hör inte hemma i den finländska debattkulturen. Nu behövs åtgärder för att få ett slut på den här helt lagstridiga verksamheten, säger Finlands Röda Kors generalsekreterare Kristiina Kumpula.

FRK anser att vi i Finland nu framför allt behöver en konstruktiv debatt jämte ställningstaganden och inlägg som klart och tydligt fördömer rasism. Det behövs också öppna forum där alla sorters människor kan diskutera och agera tillsammans. Till exempel Röda Korsets frivilliga och invånarna vid mottagningscentralerna ordnar gemensamma evenemang och klubbar.

Ungdomarna vill agera mot rasismen

En konstruktiv debatt är synnerligen viktig med tanke på barn och unga, som är försvarslösa inför hatfyllda angrepp. Barnen och ungdomarna pratar sällan om egna erfarenheter av rasism.

– Det har plötsligt blivit tillåtet att diskutera invandringspolitiken med rasistiska förtecken. Det påverkar barn och unga så att de blir alltmer utsatta och inte törs berätta om sina erfarenheter av rasism, säger Veronika Honkasalo, forskare vid nätverket för ungdomsforskning.

Honkasalo har studerat hur man i ungdomsarbetet tar hänsyn till de ungas specialbehov med tanke på kön och etniskt ursprung, och hur man i ungdomsarbetet arbetar för likabehandling och kulturell mångfald. Man kan se en tydlig generationsskillnad mellan dem som arbetar med fostran och de unga.

– De vuxna föredrar att hellre prata om tolerans och upplever det som besvärligt att prata om rasism, medan de unga vill ha åtgärder mot rasismen. De vill att man inom såväl kommunernas som organisationernas ungdomsarbete skapar utrymme för att tala om erfarenheter av rasism, berättar Honkasalo.

Tänk på miljön, omvärdera dina fördomar den här veckan

Under veckan mot rasism 15–21.3.2010 påminner Röda Korset om att fördomar är miljöfarligt avfall och erbjuder ett sätt att göra sig av med fördomarna. Under veckan kommer Röda Korsets frivilliga runtom i Finland att be folk skriva ner de fördomar mot etniska grupper som de är redo att omvärdera. Fördomarna ska inte läsas, utan pappren slängs i ett sopkärl och förstörs. Genom att omvärdera sina fördomar kan alla vara med och bygga upp ett pluralistiskt Finland med en vänlig miljö.

Huvudevenemanget under veckan mot rasism ordnas på Narinken i Helsingfors lördagen 20.3.2010 klockan 12-16. På Narinkens scen kommer då att ses många framstående musiker, kända personer och ungdomsgrupper som vill göra en insats i arbetet mot rasism.

Vid evenemanget uppträder bland annat Deep Insight, som håller på att slå igenom internationellt, ska-gruppen The Valkyrians, det populära punkbandet Pertti Kurikan Nimipäivät, huvudrollsinnehavarna Elli Vallinoja och Chike Ohanwe i filmen Jos rakastat och olika ungdomsgrupper.

Anföranden hålls av migrationsminister Astrid Thors, årets flyktingkvinna Nasima Razmyar, fotbollsstjärnorna Aki Riihilahti och Mohamed ”Medo” Kamara samt Aso och Kätlin, kända från Big Brothers. Dessutom bygger man gemensamt upp ett konstverk och knäpper kamratfoton försedda med en antirasistisk deklaration.

Under veckan mot rasism anordnas också debattmöten och mångkulturella evenemang runtom i Finland, bland annat en paneldebatt för ungdomar i Uleåborg och en mångkulturell fotbollsmatch i Kouvola. I Joensuu ges tillfälle att bekanta sig med mottagningscentralen i Kontioniemi där man firar ettårsdag. Alla rödakorsevenemang finns på kampanjsidorna www.luovuennakkoluuloistasi.fi/sv.