Översvämningarna i Sydostasien de värsta på tio år

Indira Kulenovic/IFRC
IFRC
IFRC

Röda Korset hjälper människor som har evakuerats undan stormarna i Thailand och Kambodja.

− Situationen är dramatisk. Mer än 200 människor har dött och tusentals familjer har evakuerats ur hem som har skadats i översvämningarna, berättar Amnat Barlee som är chef för biståndsverksamheten och hälsovårdsprogrammen i Thailand.

Uppskattningsvis 2,3 miljoner människors liv påverkas av översvämningarna i Thailand. Tusentals kvadratkilometer odlingsmark ligger under vatten. En orsak till oro är att livsmedelstillgången kan försvåras i landets centrala och norra delar på grund av förstörda åkrar.

Även i grannlandet Kambodja har översvämningar orsakat stor förödelse. Man bedömer att årets översvämningar är de värsta på över tio år. Mer än 270 000 familjer har tvingats lämna sina hem och sin utkomst.

Evakuering och utdelning av livsmedel

Rödakorsfrivilliga har hjälpt människor som har omringats av vattenmassorna i Thailand genom att dela ut biståndspaket. I paketen finns mat, mediciner och kläder. De frivilliga rör sig med båtar och bistår myndigheterna i hjälparbetet. I Ayutthaya norr om Bangkok upprätthåller Röda Korset ett tillfälligt kök som serverar 4 800 portioner mat per dag.

I Kambodja har Röda Korsets frivilliga nått mer än 36 000 familjer. Ris, nudlar, konserver, myggnät och filtar har delats ut till de kambodjanska familjerna. Frivilliga har dessutom hjälpt människor som hamnat i vattnet att söka skydd på höglänta områden.

− Jag hade vatten upp till låret och var rädd att huset skulle rasa. Mina två hektar risodlingar förstördes helt, berättar 72-årige Un Sok.

Sok och hans fru evakuerades från byn Darang Ball för en vecka sedan. Rödakorsfrivilliga såg till att paret kom i trygghet i en pagod, em hög tornlik byggnad.