Människor i flyktingläger i Haiti vårdas på klinik från Finland

Finlands Röda Kors mobila kliniker fortsätter sitt intensiva arbete i jordbävningsområdet i Haiti. Om morgnarna stuvas klinikerna in i lådor som lastas på bilar och transporteras till de hjälpbehövande.

En av klinikerna är sex dagar i veckan stationerad i idrottsparken Parc Jean Marie Vincent, som blivit ett tillfälligt hemvist för uppskattningsvis fem tusen familjer som förlorat sina bostäder i jordbävningen. Parken har förvandlats till ett enormt flyktingläger för cirka 30 000 människor.

– Det är trångt och kvalmigt i lägret. Tälten och de primitiva regnskydden av tyg och plåt står tätt intill varandra. Människornas liv är en enda överlevnadshistoria, beskriver Finlands Röda Kors läkare Teuvo Määttä.

– Regnperioden börjar snart och faran för epidemier är uppenbar, trots att Röda Korset har sett till att lägret fått rent vatten, tvättrum, toaletter och uppsamlingsplatser för avfall.

På kliniken, som erbjuder lägret primärvårdstjänster, hinner man ta hand om drygt etthundra patienter om dagen. I arbetsstyrkan ingår utöver Röda Korsets läkare, sjukskötare och barnmorskor även lokal personal.

Finlands Röda Kors andra klinik besöker dagligen patienter på fyra platser på olika håll i Haitis huvudstad Port-au-Prince.

Utom de mobila klinikerna finns i Haiti ett finsk-tyskt fältsjukhus där drygt 200 patienter om dagen får vård.

Din hjälp behövs!

Ge ett bidrag till katastroffondens konto, 221918-68000
Ge ett bidrag på webben

Gör en telefondonation
0600 12220 (19,95 e/samtal + lna)
0600 12210 (9,85 e/samtal + lna)

Mer information om läget i Haiti:

På Finlands Röda Kors webbplats

På internationella Röda Korsets webbplats