Jul i Sinnet -insamlingen ordnas redan för 15 gången

Niklas Meltio
Maija-Liisa Laaksonen delar ut Karjala-avdelningens Jul i sinnet-presentkort för fjärde gången.
Fotograf: Niklas Meltio

Den traditionella Jul i Sinnet insamlingen inleds fredagen den 18 november och pågår fram till julafton.

Insamlingen ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) och Finlands röda kors (FRK). Intäkterna används oavkortat till presentkort som delas ut till mindrebemedlade barnfamiljer i Finland. Med presentkorten kan familjerna köpa mat till julbordet. Målet är att samla in 1 050 000 euro och sprida julglädje till 15 000 barnfamiljer. Insamlingen drar igång med ett jippo på järnvägsstationen i Helsingfors fredagen den 18 november klockan 7-10.

I Finland finns över 140 000 barn som lever i mindrebemedlade familjer. Det är främst ensamförsörjande och familjer med små eller många barn som har det svårt att få inkomsterna att räcka till. Nästan en fjärdedel (24 %) av alla ensamförsörjande fick utkomststöd år 2009. Familjerna har svårt att täcka även de vanligaste utgifterna vilket betyder att de sparar in på såväl kläder som hobbyer men även på mat. Genom att delta i Jul i Sinnet -insamlingen kan företag och privatpersoner sprida julglädje till familjer som har det ekonomiskt svårt.  

För de mindrebemedlade barnfamiljerna är presentkorten en glad överraskning: Ett stort, stort tack för Jul i Sinnet -presentkortet.
 

För vår familj på sex personer och små inkomster var presentkortet ett av julens allra bästa gåvor. Med kortet kunde vi köpa många matvaror som hör julen till, som vi annars hade låtit bli, tackade en familj som fick kortet 2010.

Insamlingsintäkterna delas ut till familjerna som presentkort på 70 euro. Med presentkorten kan familjerna köpa matvaror inför jul. Familjerna väljs ut enligt kriterier som arrangörerna tillsammans har slagit fast.  Presentkorten kan delas ut till familjer som satts i en svår ekonomisk situation exempelvis på grund av att föräldern är ensamförsörjande eller på grund av arbetslöshet eller sjukdom. Trots att insamlingen pågår fram till jul delas presentkorten ut i god till innan jul så att familjerna hinner utnyttja korten. Presentkortet kan användas enbart till livsmedel.
 

Man kan delta i insamlingen genom att:

  • betala in en valfri summa på  Jul i Sinnet kontot: FI17 1596 3000 2020 20.
  • ringa insamligstelefonen 0600 16555. Samtalet kostar 9,93 e + lna.
  • skicka ett SMS med texten HJM15 till numret 16499. Meddelandet kostar 15 e.

Insamlingen ordnas av Mannerheims Barnskyddsförbund och Röda korset i samarbete med Yles Morgon-tv, Yle Radio Suomi, Yle Radio Vega samt Kesko. Yles Morgon-tv rapporterar dagligen fram till julafton om hur insamligen framskrider. Resultatet publiceras på julafton.