Har folk råd med sprit har de råd att hjälpa

Det är fredag kväll. De flesta invånarna på Åland skyndar hem från sina jobb för att välkomna helgen och ledigheten. Inte Tore Johansson. Men däremot vet han vad många gör på fredagskvällarna och därför har han ställt sig utanför Alko med sin röda insamlingsbössa.

Det är fredag kväll. De flesta invånarna på Åland skyndar hem från sina jobb för att välkomna helgen och ledigheten. Inte Tore Johansson. Men däremot vet han vad många gör på fredagskvällarna och därför har han ställt sig utanför Alko med sin röda insamlingsbössa.

-Jag väljer strategiska ställen, som Alko eller de stora mataffärerna, och strategiska tider, säger han och röjer därmed knepet bakom sin framgång med bössan.

-Utanför Alko är ett bra ställe, eftersom de flesta tänker att om de har råd med sprit så har de nog också råd att avvara en slant till hjälpbehövande runt om i världen.

Bössan sprack

Tore Johansson har under närmare tio års tid deltagit flitigt i Röda Korsets olika insamlingar och är kanske den mest framgångsrika insamlaren på Åland. Och en av få aktiva män.

-Märkligt nog är det mest kvinnor som bryr sig om att bry sig om andra. Men varför skulle det vara ett kvinnogöra? Visst undrar folk ibland om jag inte skäms för att stå med bössan, men varför skulle jag det? Det är väl inget att skämmas för!

-Förra veckan fick jag bössan så full så den sprack! säger han och skrattar gott.  Men sedan har han inte tid för småprat längre – det gäller att få bössan fylld innan kvällen är slut. Och det verkar det inte bli några problem med. Redan efter en knapp timme är bössan tung och fyllig.

60.000 euro från Åland

Insamlingen fick en extra skjuts framåt i fredags då Ålandsbanken överräckte en check på 25.000 euro från sitt miljökonto till Haiti-insamlingen. Därmed nåddes i en hast distriktets mål på 25.000-30.000 euro.

– Men naturligtvis fortsätter vi samla lika ivrigt ändå, med en så här stor donation på kontot höjer vi helt enkelt målsnöret, säger Ålandsdistriktets verksamhetsledare Stefan Simonsen.

Hittills har den åländska insamlingen inbringat fantastiska 60.000 euro.

-Samtliga sexton Röda Kors-distrikt på Åland är engagerade på olika sätt, säger Stefan Simonsen stolt.

-I helgen sålde ett gäng soppa och korv vid skidspåret och fick ihop ett par tusenlappar. Ungdomarna på gymnasiet har också engagerat sig och fått ihop 1000 euro och överlag verkar folk generösa, de dåliga tiderna till trots. Förra veckan gav en långtidsarbetslös 1,50 euro och en sådan sak tycker jag är fantastisk. Viljan att hjälpa finns hos många just nu!

Text och foto: Lina Antman

Kom med, bli insamlare!

Din hjälp behövs!

Ge ett bidrag till katastroffondens konto, 221918-68000

Ge ett bidrag på webben

Gör en telefondonation
0600 12220 (19,95 e/samtal + lna)
0600 12210 (9,85 e/samtal + lna)

Mer information om läget i Haiti:

På Finlands Röda Kors webbplats

På internationella Röda Korsets webbplats