Finländskt-tyskt sjukhus inrättas i staden Carrefour

Offren för jordskalvet i Haiti får betydligt mera hjälp inom de närmaste dagarna. Det kirurgiska fältsjukhus som har skickats från Finland och Tyskland byggs som bäst upp på fotbollsstadion i staden Carrefour.

Offren för jordskalvet i Haiti får betydligt mera hjälp inom de närmaste dagarna. Det kirurgiska fältsjukhus som har skickats från Finland och Tyskland byggs som bäst upp på fotbollsstadion i staden Carrefour.

Två operationssalar och fyra kirurger kommer att kunna hjälpa även de människor som i behov av svårare kirurgiska ingrepp. Sammanlagt kommer cirka 50 biståndsarbetare från Finland, Tyskland, Hong Kong och Schweiz att arbeta på sjukhuset. En tredjedel av biståndsarbetarna är finländare.

Sjukhuset motsvarar ett finländskt regionsjukhus och kan erbjuda hälsovårdsservice för närmare 200 000 människor. Finansieringen av sjukhuset kommer från finländska givare, utrikesministeriet och Europeiska unionen.

Logistiska utmaningar avklarade

Finländska och tyska tekniker har sedan i lördags arbetat i den karibiska hettan med att bygga upp de tält som inhyser sjukhuset och på tisdagen anlände den sista bilkonvojen med sjukhusutrustning. Att få konvojen på sex lastbilar igenom trängseln i huvudstaden Port-au-Prunce var en stor utmaning för Röda Korsets logistiker, men nu är även det sista hindret för byggandet av sjukhuset avklarat.

Polikliniken är den avdelning som först görs funktionsduglig. Där kommer man att kunna erbjuda samma nivå av vård som en hälsovårdscentral i Finland. Polikliniken kommer att kunna ta emot patienter senast på torsdag. Till veckoslutet kommer även operationssalarna att vara igång.

Fattiga Carrefour, som ligger intill Port-au-Prince, orsakades svåra skador i jordskalvet den 12 januari. Mer än en tredjedel av byggnaderna skadades eller rasade ihop. Tusentals människor som har mist sina hem bor nu i primitiva tältbyar. Röda Korset delar ut mat och vatten till de hemlösa, men hälsovården har man hittills inte kunnat få att fungera. Antalet skadade är fortfarande stort.

Text och bild: Ari Räsänen/Port-au-Prince

Din hjälp behövs!

Ge ett bidrag till katastroffondens konto, 221918-68000

Ge ett bidrag på webben

Gör en telefondonation
0600 12220 (19,95 e/samtal + lna)
0600 12210 (9,85 e/samtal + lna)

Mer information om läget i Haiti:

På Finlands Röda Kors webbplats

På internationella Röda Korsets webbplats