Finlands Röda Kors hjälper orkanens offer på Filippinerna med 50 000 euro

Finlands Röda Kors har bidragit med 50 000 euro ur sin katastroffond för att hjälpa de människor som drabbats av supertyfonen Megi som hemsökt Filippinerna. Enligt Röda Korsets uppskattning är det över två miljoner människor som fortfarande lider av stormen.

Finlands Röda Kors har bidragit med 50 000 euro ur sin katastroffond för att hjälpa de människor som drabbats av supertyfonen Megi som hemsökt Filippinerna. Enligt Röda Korsets uppskattning är det över två miljoner människor som fortfarande lider av stormen.

För gåvomedlen skaffas i första hand verktyg och byggmaterial för att reparera de hem som förstörts i stormvinden. För en vecka sedan dundrade orkanen in över ön Luzoni på norra Filippinerna och svepte med sig nästan 120 000 hem av vilka drygt 30 000 har totaltförstörts.

– Störst brist just nu råder det på akut mathjälp och byggmaterial. Ovädret har slagit sönder människors hem i så stor mängd att det behövs massiva hjälpinsatser för att iståndsätta eller återuppbygga dem, omtalar Finlands Röda Kors hjälparbetare Riku Ässämäki i Manila.

Ässämäki var på Filippinerna redan i höstas då orkanen Ketsana slog till. Jämfört med översvämningarna efter Ketsana är förstörelsen den här gången helt annorlunda.

– I år hade vi inga översvämningar men de fruktansvärda orkanvindarna förde hela hus med sig. Därför är behovet av hjälp inte likadant som i höstas.

Enligt Ässämäki levererar Röda Korset två olika slags uppsättningar av byggmaterial för de familjer som förlorat sina hem.

– De som helt mist sina hem får ett paket värt 18 000 pesos så att hemmet kan byggas upp igen. Till paketet hör bland annat cement, brädvirke, takplåt och verktyg. Är hemmet delvis förstört delas ut byggmaterial för 7 000 pesos, berättar Ässämäki.

Filippinska Röda Korset agerar effektivt

Det lokala Röda Korset ryckte ut omedelbart efter att Megi vräkt in i landet. De frivilliga har delat ut mat och förnödenheter till de hemlösa och bistått myndigheterna i räddningsoperationen. Cirka 2 500 familjer har fått till exempel filtar, moskitnät och hygienförpackningar. Mathjälpen har omfattat över 4 000 familjer.

Röda Korset fortsätter att stödja de värst drabbade provinserna Cagayan, Kalinga, Isabela, La Union och Pangasina åtminstone hela nästa år. Internationella Röda Korset räknar med att det behöver över 3 miljoner euro för sina hjälpinsatser på Filippinerna.

Filippinerna hemsöks varje år i medeltal av 20 orkaner. En tredjedel av dem orsakar stor skada. På grund av klimatförändringen spås orkanerna öka i antal och få allt värre konsekvenser. I september i fjol utlöste tyfonerna Ketsana och Parma översvämningar och omfattande skador som tog över tusen människoliv.

Din hjälp behövs!

Man kan hjälpa offren för superorkanen genom att lämna ett bidrag till Röda Korsets katastroffond på konto 221918-68000, IBAN: FI06 2219 1800 0680 00, SWIFT/BIC: NDEAFIHH eller på adressen www.bidra.fi.

Foto: IFRC