Finlands och Tyskland Röda Kors skickar fältsjukhus och biståndsmaterial till Haiti – kliniken öppnar idag

Nästa försändelse biståndsmaterial påbörjar redan idag sin färd till Haiti från Finlands Röda Kors logistikcentral i Tammerfors. I en långtradare som kör från Tammerfors till Berlin har man bland annat packat 240 familjetält, som vart och ett kan bli hem för en familj på sex personer.

Nästa försändelse biståndsmaterial påbörjar redan idag sin färd till Haiti från Finlands Röda Kors logistikcentral i Tammerfors. I en långtradare som kör från Tammerfors till Berlin har man bland annat packat 240 familjetält, som vart och ett kan bli hem för en familj på sex personer. Till Tyskland skickas också 600 presenningar som kan användas till att bygga tillfälliga skydd. Från Berlin sänds biståndsförsändelsen vidare till Port-au-Prince ombord på ett fraktplan tillsammans med fältsjukhusutrustning från Tysklands Röda Kors.

Senare i veckan skickar Finlands Röda Kors en operationssal och en bäddavdelning för 100 patienter till fältsjukhuset i Haiti. Väl framme slås de finländska delarna samman med fältsjukhuset från Tyskland.

 – Operationssalen och bäddavdelningen utvidgar det fältsjukhus som Tysklands Röda Kors bidrar med och gör det möjligt för sjukhuset att ta emot fler patienter. I Haiti finns det just nu många patienter i behov av operativ vård och det finns ingenstans att vårda dem, berättar Kimmo Juvas, planerare av internationellt bistånd på Finlands Röda Kors.

Alla sjukhus i Port-au-Prince är fulla och inget av dem kan ta emot nya patienter.

Med sjukhuset skickas också finländsk personal till Haiti. Till katastrofområdet flyger sammanlagt 20 biståndsarbetare tillsammans med operationssalen och bäddavdelningen. Bland biståndsarbetarna finns kirurger, anestesiologer, operationsskötare och kirurgiska sjukskötare.
 

 

Kliniken inleder sin verksamhet idag

Den hälsovårdsklinik som anlände till Haiti i lördags inleder sin verksamhet idag. Kliniken tar emot sina första patienter på gården utanför Haitis Röda Kors högkvarter i Port-au-Prince.

– Just nu är gården ett väldigt bra ställe för kliniken, eftersom folk känner till var Haitis Röda Kors byggnad finns och förstår att ta sig dit för att få hjälp. På gården kan kliniken också verka i en säker miljö, berättar Finlands Röda Kors informatör Noora Kero som är på plats i Port-au-Prince

Din hjälp behövs!

Ge ett bidrag till katastroffondens konto, 221918-68000

Ge ett bidrag på webben

Gör en telefondonation
0600 12220 (19,95 e/samtal + lna)
0600 12210 (9,85 e/samtal + lna)

Mer information om läget i Haiti:

På Finlands Röda Kors webbplats

På internationella Röda Korsets webbplats