Filippinerna förbereder sig på massbegravning

IFRC
Fotograf: IFRC

Röda Korsets frivilliga deltar i en stor biståndsoperaiton på ön Mindanao, där en tyfon och stigande vattenmassor har spridit stor förödelse.

Tyfonen Washi har krävt mer än 957 människors liv, de flesta av dem kvinnor och barn.Antalet saknade är 49 och 42 000 människor har tvingats lämna sina hem.

Tyfonen orsakade i lördags ett jordskred vid Mindanaos nordkust och 12 timmar av störtregn fick floderna på ön, som är den näststörsta i Filippinerna, att svämma över.På vissa ställen förde vattenmassorna bort hela byar.Värst drabbade är Cagayan de Oro, Iligan och Bukidnon.

– Mina kolleger besökte en by där 600 hus hade förstörts.Familjerna i Filippinerna är stora, ofta bortåt tio personer.Människorna har inte råd att ordna begravningar, berättar Heikki Väätämöinen, Finlands Röda Kors operationskoordinator som arbetar på regionbyrån för Asien och Stilla havet.

I de drabbade områdena förbereder man sig nu på massbegravningar.Internationella Röda Korset är inte i första hand för massbegravningar och Filippinska Röda Korset har framfört ett önskemål till myndigheterna att varje offer identifieras innan de läggs till vila i en grav.Förhållandena för uppbevarandet av liken är ändå dåliga och genom massbegravningar strävar man efter att minska risken för sjukdomar.

– Julen är en viktig familjefest i Filippinerna.Mycket god vilja finns när filippinier som arbetar utomlands återvänder hem till helgen.Det är viktigt att fokusera på en långsiktig förbättring av katastrofberedskapen, konstaterar Väätämöinen.

Översvämning mitt i natten

– Många miste livet när översvämningsvattnet trängde in i husen sent på natten.Allt hände så snabbt, det var förkrossane, säger Gwendolyn Pang, generalsekreterare för Filippinska Röda Korset.

Naturkatastrofen kom plötsligt, med kort varsel.Det fanns för lite tid – om någon tid alls – att förbereda sig på förödelsen.

– Människorna visste inte att det skulle bli en så här omfattande förstörelse, säger generalsekreterare Pang.

Uppskattningsvis 20 större stormar drabbar Filippinerna varje år, men största delen sveper in mot landet norra del, i första hand ön Luzo.

Mat och första hjälpen för drabbade

Mer än 600 frivilliga och 50 anställda vid Röda Korsets lokalavdelningar har arbetat oavbrutet sedan stormen började härja. Röda Korsets efterspanings- och räddningsteam har bistått myndigheterna i arbetet med att söka efter försvunna familjer. Röda Korset har fått in hundratals vädjan om hjälp att hitta föräldrar, barn och släktingar som har försvunnit. Frivilliga har lagat varm mat och gett första hjälpen till tusentals familjer som har sökt skydd i statliga evakueringscentraler.

Tvåtusen familjer har fått biståndsmaterial:filtar, liggunderlag, kanistrar, hygienförpackningar, köksutrustning och kläder. Familjerna får också livsmedelspaket med risportioner för två dagar samt sardiner och nudlar.

Mer biståndsmaterial skickas iväg under de närmaste dagarna, när information om hurdan typ av hjälp som behövs kommer in. Det drabbade området är stort och hur situationen är i avlägsna områden är tillsvidare oklart.

Rödakorsfamiljen hjälper

Filippinska Röda Korset sammanträder idag under ledning av ordförande Richard J. Gordon för att bedöma förödelsen och koordinera hjälpleveranserna till de mest utsatta människorna.

Gordon har uppmanat systerorganisationerna inom Rödakors- och rödahalvmånerörelsen att fokusera på att hjälpa Filippinska Röda Korset med katastrofberedskapen.Det finns ett stort behov av långsiktigt stöd så fort situationen i de drabbade delarna av landet börjar normaliseras.

Finlands Röda Kors har stött katastrofberedskapen i Filippinerna sedan år 2010 med utrikesministeriets utvecklingssamarbetesmedel samt pengar från katastroffonden. Programmet kommer att fortsätta åtminstone till år 2015. Finlands Röda Kors har gett betydande ekonomiskt och materiellt stöd samt personalbistånd i samband med hjälparbetet efter alla förödande tropiska cykloner i Filippinerna under de senaste tio åren.